Κάθισαν σε ένα οβάλ τραπέζι στο Σπίτι της Ειρήνης αφότου αντάλλαξαν μια εξαιρετικά θερμή χειραψία πάνω στη στρατιωτική γραμμή που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο. Έντεκα χρόνια χρειάστηκαν για να γίνει μια Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα στη Νότια και στη Βόρεια Κορέα, και η συγκεκριμένη συνάντηση χαρακτηρίζεται ιστορικής σημασίας.
«Μια νέα ιστορία ξεκινά», έγραψε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στο βιβλίο επισκεπτών του Σπιτιού της Ειρήνης, του κτηρίου που είχε υπογραφεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το 1953.
Επιπλέον ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας διαβεβαίωσε τον Μουν Τζε-ιν ότι είναι έτοιμος να επισκεφθεί τη Σεούλ ανά πάσα στιγμή, εάν υπάρξει επίσημη πρόσκληση. Μάλιστα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας φέρεται να υποσχέθηκε ότι θα του δείξει ωραία πράγματα όταν πάει στον Κυανό Οίκο.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που επισκέφθηκε τη Νότια Κορέα μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας, ενώ και ο Μουν Τζε-ιν περπάτησε για λίγο τη βορειοκορεατική πλευρά των συνόρων μετά από πρόσκληση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε πάνω στην αποστρατικοποιημένη ζώνη οι δύο ηγέτες είχαν μια «σοβαρή και ειλικρινή συζήτηση» για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου και για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης.
(Φωτ.: EPA / Korea Summit Press Pool)
Στιγμιότυπα από τη συνάντηση μεταδόθηκαν απευθείας από τα νοτιοκορεατικά τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ υπήρξε και απευθείας σύνδεση την ώρα που φυτευόταν πάνω στη στρατιωτική γραμμή ένα πεύκο, «σύμβολο ειρήνης και ευημερίας» σύμφωνα με τη Σεούλ. Ο Μουν Τζε-ιν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών είπε στον Βορειοκορεάτη ηγέτη ότι ελπίζει να καταλήξουν σε μια τολμηρή συμφωνία ώστε να προσφέρουν το μεγάλο δώρο της ειρήνης και στο σύνολο του κορεατικού λαού και στον υπόλοιπο κόσμο.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας συνοδεύεται από την αδελφή και έμπιστη σύμβουλό του. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας συνοδεύεται από τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και από τον διευθυντή της Προεδρίας.
Η Σύνοδος στην κορεατική χερσόνησο ήρθε ως επιστέγασμα της αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο χωρών μετά και τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν. Επίσης, αποτελεί προοίμιο της πολυαναμενόμενης συνάντησης του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά την έναρξη των συνομιλιών εξέφρασε την ευχή οι διαβουλεύσεις «να οδηγήσουν σε ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλη την κορεατική χερσόνησο». Βέβαια ο γραμματέας της νοτιοκορεατικής Προεδρίας ήδη από χθες έχει τονίσει ότι τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο και ότι αν υπάρξει συμφωνία –με δεδομένη και την τεχνολογική πρόοδο στα πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας–, θα είναι διαφορετική από τις συμφωνίες αποπυρηνικοποίησης που είχαν υπογραφεί τις δεκαετίες του 1990 και του 2000.
(Φωτ.: EPA / Yonhap South Korea Out)
Η Πιονγκγιάνγκ, από τη μεριά της, ζητά εγγυήσεις για την ασφάλεια της προκειμένου να συζητήσει για το οπλοστάσιο της, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις. Στο παρελθόν, πάντως, συνέδεε την αποπυρηνικοποίηση με την αποχώρηση από τη Νότια Κορέα των 28.500 Αμερικανών στρατιωτών, των αμερικανικών πυρηνικών όπλων και της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας – και οι τρεις προϋποθέσεις θεωρούνται κόκκινη γραμμή από την Ουάσινγκτον.
Από την άλλη η Σεούλ ανακοίνωσε ότι στη Σύνοδο θα εξεταστεί και η υπογραφή διμερούς συμφωνίας ειρήνης, μιας και οι δύο χώρες της χερσονήσου παραμένουν ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση. Ένα ακόμα θέμα που αναμένεται να εξεταστεί είναι οι συναντήσεις μελών οικογενειών που χωρίστηκαν εξαιτίας του πολέμου.