pontosnews.gr
Πέμπτη, 2/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΠΓΔΜ: Αισιοδοξία από Ζάεφ και Μογκερίνι για λύση στο ονοματολογικό

18/04/2018 - 11:32μμ
Φεντερίκα Μογκερίνι: Οι 12 στιγμές του 2018 που πρέπει να φέρουμε μαζί μας στο 2019
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας εξέφρασε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Ωστόσο, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δεν θέλησε να προεξοφλήσει την όποια απόφαση που θα μπορούσε να λάβει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στα τέλη Ιουνίου, σχετικά με το ενδεχόμενο να χορηγηθεί στην πΓΔΜ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

«Μένει να αποφασίσει το Συμβούλιο της ΕΕ, στα τέλη Ιουνίου, για το θέμα αυτό. Δεν μπορώ να κάνω εικασίες σχετικά με το ποια απόφαση μπορεί να ληφθεί, καθότι υπάρχει ακόμη καιρός μέχρι τότε. Έχουμε κάπου δυόμισι μήνες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και ο χρόνος πρέπει να αξιοποιηθεί θετικά και γενναία, όπως κάναμε τους τελευταίους 10 μήνες.

»Κάνατε βήματα που ήταν αδιανόητα πριν από 10 μήνες. Γι’ αυτό είμαι αισιόδοξη. Ο καιρός υπάρχει, μπορεί να αξιοποιηθεί όπως αξιοποιήθηκε από εσάς και την Ελλάδα σε αυτούς τους μήνες και τις εβδομάδες των διαπραγματεύσεων και ελπίζω ότι είναι δυνατό να προκύψει αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να εισέλθω στο περιεχόμενο αυτού του θέματος, διότι πρόκειται για διμερές ζήτημα, αλλά νομίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί σίγουρα να λάβει μια θετική απόφαση. Διαφορετικά, εμείς δεν θα απευθύναμε σύσταση αν πιστεύαμε ότι δεν είναι έτσι» δήλωσε η Φ. Μογκερίνι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε, για έβδομη φορά τα τελευταία εννέα χρόνια, σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του μπορεί να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Είμαι βέβαιος ότι θα λάβουμε ημερομηνία για διαπραγματεύσεις, διότι αυτό που έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα με την Ελλάδα εγγυάται πραγματικά κάτι τέτοιο. Θα είμαστε όλοι ευτυχείς αν βρούμε μια λύση, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατό» ανέφερε. Κληθείς να σχολιάσει σημερινές αναφορές του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, στη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, ότι η πΓΔΜ δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο, διότι τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας δεν επαρκούν μέχρι τότε, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι η πρόσκληση για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ δεν συνδέεται με τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας.

Και πρόσθεσε: «Εάν κατορθώσουμε να βρούμε λύση στο θέμα του ονόματος κατά τον Μάιο, θα δείτε ότι υπάρχει χρόνος για όλα, επειδή πρόκειται για νομικές πτυχές που είναι επιλύσιμες. Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή και πιστεύω ότι ούτε στο παρελθόν ούτε στο μέλλον θα υπάρξει πιθανώς καλύτερη στιγμή για να βρεθεί μια λύση που να είναι αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές, η οποία θα προστατεύει την ταυτότητα, καθώς και το θέμα του αυτοπροσδιορισμού, όπως άλλωστε είπε και ο κ. Κοτζιάς».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι βρίσκεται στα Σκόπια, στο πλαίσιο περιοδείας της σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να εξετάσει με τις ηγεσίες των χωρών αυτών την ευρωπαϊκή τους προοπτική, μετά και τη δημοσιοποίηση των ετήσιων εκθέσεων προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες διεύρυνσης (Δυτικά Βαλκάνια και Τουρκία). Η Φ. Μογκερίνι επαίνεσε σήμερα την πΓΔΜ για την πρόοδο που έχει επιτύχει τους τελευταίους δέκα μήνες, μετά την οπισθοδρόμηση των τελευταίων ετών, σημειώνοντας παράλληλα ότι απαιτείται η συνέχιση και η επιτάχυνση των προσπαθειών για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Φραγκόπουλος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο αντιναύαρχος Χρήστος Κοντορουχάς είναι ο νέος αρχηγός του του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής
ΑΜΥΝΑ

Νέος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ο αντιναύαρχος Χρήστος Κοντορουχάς

28/03/2026 - 11:10πμ
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας (φωτ.: Χ/Nikos Dendias)
ΑΜΥΝΑ

Νίκος Δένδιας: Patriot και F-16 μεταφέρονται στη βόρεια Ελλάδα για την αντιβαλλιστική προστασία της Βουλγαρίας από το Ιράν

6/03/2026 - 1:40μμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Ένταση Αθήνας-Άγκυρας για τους Patriot στην Κάρπαθο – Η Ελλάδα απαντά: Η αμυντική διάταξη είναι αδιαπραγμάτευτη

5/03/2026 - 1:11μμ
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Gerald Ford» (πηγή:  US Navy)
ΑΜΥΝΑ

ΕΥΠ: Φωτογραφικό υλικό από τη Σούδα, που τον συνδέει με το Ιράν, βρέθηκε στην κατοχή του Γεωργιανού

3/03/2026 - 12:39πμ
Εξωτερική εικόνα από τις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Βάσεως των ΗΠΑ στη Σούδα (φωτ.: Γρ. Τύπου ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Υπόθεση κατασκοπίας στη Σούδα: Γεωργιανός προσήχθη στην Αθήνα και ανακρίνεται

2/03/2026 - 10:25μμ
ΑΜΥΝΑ

Έκτακτο: Υπόθεση κατασκοπίας στη Σούδα – Έγινε προσαγωγή ενός αλλοδαπού

2/03/2026 - 8:42μμ
Η φρεγάτα «Κίμων» στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΑΜΥΝΑ

Στην Κύπρο αύριο ο Ν. Δένδιας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ – Με απόφαση ΚΥΣΕΑ απεστάλησαν δύο φρεγάτες και δύο F-16

2/03/2026 - 2:12μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΑΜΥΝΑ

ΚΥΣΕΑ: Έκτακτη συνεδρίαση για τις εξελίξεις στο Ιράν

28/02/2026 - 12:20μμ
Το USS Gerald R. Ford (CVN-78) (φωτ. αρχείου: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Jackson Adkins/ commons.wikimedia.org/wiki)
ΑΜΥΝΑ

USS Gerald Ford: Στη Σούδα το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο – Προορισμός του η Μέση Ανατολή

23/02/2026 - 9:00μμ
(Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας)
ΑΜΥΝΑ

Τέλος στη θητεία-αγγαρεία: Όλες οι αλλαγές στο Στρατό από την Α’ ΕΣΣΟ 2026

22/02/2026 - 12:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τελετή αφής του Αγίου Φωτός από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο στον Πανάγιο Τάφο. 4 Μαΐου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Άγιο Φως: Χωρίς πιστούς η αφή στον Πανάγιο Τάφο – Αυστηρά μέτρα και περιορισμοί στην Ιερουσαλήμ

6 ώρες πριν
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί με τον δικηγόρο του, Τρίτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Eleftheros Parharadis)

Γιαϊλαλί: «Δεν πήγε καλά η ακρόαση για το άσυλο» – Καταγγέλλει «παραλογισμό» μετά τη διαδικασία

7 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχωρώντας μετά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου (φωτ.: EPA / Gian Ehrenzeller)

Μπορεί ο Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ; Τα σενάρια και τα νομικά εμπόδια

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

EBNL: Αποκλείστηκε ο Ηρακλής με δεύτερη ήττα από την Ντζίκι

7 ώρες πριν
Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Πασαλιμάνι, Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κρήτη Η Μεγάλη Συνάντηση)

Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Φεστιβάλ «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση» – Δυναμική παρουσία στο Πασαλιμάνι

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Basketball Champions League: Προβάδισμα για Final 4 η ΑΕΚ

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign