pontosnews.gr
Τετάρτη, 24/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέθανε ο σκιτσογράφος Βαγγέλης Παυλίδης

8/04/2018 - 1:38μμ
Πέθανε ο σκιτσογράφος Βαγγέλης Παυλίδης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σήμερα τα ξημερώματα «έφυγε» από τη ζωή ο γνωστός σκιτσογράφος Βαγγέλης Παυλίδης σε ηλικία 74 χρονών. Ο έμπειρος σκιτσογράφος ήταν γνωστός από την πολύχρονη συνεργασία του με την εφημερίδα «Βήμα» και άλλες αθηναϊκές εφημερίδες, ενώ στην καριέρα του είχε αρκετές διακρίσεις.

Ο Βαγγέλης Παυλίδης είχε έντονη δραστηριότητα σε κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτικό επίπεδο στο νησί της Ρόδου, όπου στο παρελθόν είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, ενώ τη δεκαετία του 1970 είχε διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Στο αυτοβιογραφικό σημείωμα που υπάρχει στο προσωπικό του μπλογκ αναφέρονται οι βασικοί σταθμοί της ζωής του Βαγγέλη Παυλίδη:

Το ταλέντο του στην «ιχνογραφίαν», που τόσο νωρίς έγινε φανερό -σε άμεσο συνδυασμό με τις άλλες ιδιότητες της προσωπικότητάς του- του επεφύλαξε όχι μόνο επαίνους αλλά και μπόλικες σφαλιάρες. Μέχρι σήμερα η ιστορία δεν έχει καταγράψει δάσκαλο που του αρέσει να τον γελοιογραφούν οι μαθητές του, σε μαυροπίνακα ή χαρτί. Ήταν όμως τα ίδια αυτά χαρακτηριστικά που αργότερα ώθησαν τον Ευάγγελο Παυλίδη να γίνει ο σκιτσογράφος Bαγγέλης Παυλίδης. Να υπηρετήσει δηλαδή την πιο ασεβή και αυθάδη από τις τέχνες, που στο στόχαστρό της έχει πάντα την εξουσία -την κάθε εξουσία.

Το 1971, στην καρδιά της Χουντικής κυριαρχίας, έχοντας βρει στην πολιτική τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τον απασχολούσαν τις ημέρες του χιπισμού, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του σκιτσογράφου από την αθλητική OΜΑΔΑ και, αμέσως μετά, από ΤO ΒΗΜΑ. Από τότε, έχει συνεργαστεί με την EΛEYΘEPOTYΠIA, τις 24 ΩPEΣ, και από το 1989 μέχρι το 2010 πάλι με TO BHMA. Συνεργάστηκε ακόμα και με τον TAXYΔPOMO, τη ΘEΣΣAΛONIKH, τις 24ΩΡΕΣ και την EΞOPMHΣH.

Από το 1983 έχει στραφεί και προς την εικονογράφηση παιδικών, κυρίως βιβλίων. Σε συνεργασία με τον τότε τετραετή γιο του Σάββα, έγραψε και εικονογράφησε τις «Ιστορίες του Φάρου», το 1987. Το 1999 εκδόθηκε το βιβλίο του «Ρόδος 1309-1522, μια Ιστορία». Έχουν εκδοθεί τέσσερα άλμπουμ με σκίτσα του.

Aτομικά έχει εκθέσει στο Όσλο το 1978, στο Kαλλιτεχνικό Πνευματικό Kέντρο ΩPA στην Αθήνα το 1987, στο Μουσείο των Iπποτών του Τάγματος του Αγ. Ιωάννη στο Λονδίνο το 1999, στην Rosas της Ισπανίας το 2000, στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης στη Pόδο το 2012 και σε διάφορες πόλεις της Eλλάδας.

Το 1976, σε σχετική έρευνα του Μουσείου του Xιούμορ και της Σάτιρας του Gabrovo, στην οποία πήραν μέρος 846 σκιτσογράφοι καθώς και εφημερίδες από 78 χώρες, αναδείχτηκε ανάμεσα στους «100 καλύτερους σύγχρονους σκιτσογράφους». Το 1990 επιλέχτηκε, μαζί με άλλους 49 σκιτσογράφους, για την έκθεση KARIKATUR-EUROPAISCHE KUNSTLER DER GEGENWART, στο Mουσείο WILHELM BUSCH, του Aνόβερου.

Προσκαλεσμένος τιμητικά εξέθεσε εκτός συναγωνισμού, το 1987 στην 8η Mπιενάλε του Gabrovo, το 1992 στο St. Esteve της Γαλλίας και το 1994 στο Ruthdrum της Iρλανδίας, το 2008 στην έκθεση «Η Ανατολή συναντά τη Δύση» στο Gabrovo και το 2010 στη Λισαβόνα. Ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στα Σκόπια, το 1983, στην Κωνσταντινούπολη, το 1993, και στη Ρόδο το 2002, 2004, 2006. Ήταν Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής στην έκθεση «TV και Πολιτισμός», Αθήνα 2008.

Έργα του υπάρχουν στο Μουσείο του Xιούμορ και της Σάτιρας του Gabrovo, στην Πινακοθήκη SAMLUNG KARIKATUREN στο Basel, της Eλβετίας, στο Mουσείο WILHELM BUSCH του Aνόβερου, στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου και σε ιδιωτικές συλλογές.

Το 1994 αναγράφηκε στον τιμητικό πίνακα για την εικονογράφηση της Διεθνούς Eπιτροπής Bιβλίων για τη Nεότητα (ΙBBY), και βραβεύθηκε στη Σεβίλλη της Ισπανίας.

Το 2002, το βιβλίο του «Ρόδος 1309-1522, μια Ιστορία» τιμήθηκε από το CICOP -το Διεθνές Κέντρο για τη Διάσωση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς.

Το 2010, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, η διεθνής Έκθεση Κόμικ και Γελοιογραφίας Amadora της Λισαβόνας τον τίμησε ως «εκπρόσωπο της αρχαιότερης Δημοκρατίας στον κόσμο».

Το 2012, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου τον τίμησε «για την διεθνή καλλιτεχνική του προσφορά».

Ήταν ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, μέλος της ΕΣΗΕΑ, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανώσεων Γελοιογράφων (FECO).

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Eduardo Lima)
ΕΛΛΑΔΑ

Μουντιάλ 2026: Η Κροατία έκλεισε την πόρτα στον Παναμά

24/06/2026 - 10:45πμ
(Φωτ.: EPA / Greg M. Cooper)
ΕΛΛΑΔΑ

Μουντιάλ 2026: Απότομη προσγείωση για την Αγγλία – Στο 0-0 με την Γκάνα

24/06/2026 - 8:36πμ
(Φωτ.: Martina Stokow / publicdomainpictures.net)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Με καλοκαιρινές βροχές θα κυλήσει η μέρα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

24/06/2026 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Κερατέα: Συνελήφθη 43χρονη για εμπρησμό από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση

23/06/2026 - 11:18μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικά λ. Αλεξάνδρας: Στο επίκεντρο πολιτικής διαμάχης το σχέδιο ανάπλασης – Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

23/06/2026 - 10:50μμ
(Φωτ.: EPA / Sam Wasson)
ΕΛΛΑΔΑ

Mundial 2026: «Πάρτι» της Πορτογαλίας στο Χιούστον – Δύο τα γκολ του Ρονάλντο

23/06/2026 - 10:22μμ
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Αμανατίδης
ΕΛΛΑΔΑ

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Γιάννης Αμανατίδης – Η επιθυμία της οικογένειάς του

23/06/2026 - 9:46μμ
Πυρκαγιά σε χώρο εργοστασίου σε περιοχή του δήμου Αιγάλεω (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιά στο Αιγάλεω: Συνεχίζουν να επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

23/06/2026 - 9:18μμ
Άποψη του εργοστασίου που καίγεται από το μεσημέρι, σε περιοχή του δήμου Αιγάλεω   (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στο Αιγάλεω: Κατέρρευσε μέρος της οροφής ενώ ήταν μέσα πυροσβέστες

23/06/2026 - 5:55μμ
Στιγμιότυπο από την προσαγωγή του 43χρονου Σκοπιανού στην εισαγγελία Χανίων που κατηγορείται για τη δολοφονία της Σταυρούλας Λεβεντάκη (φωτ.: Γιάννης Αγγελάκης / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Σταυρούλας Λεβεντάκη: Συνελήφθη ο 43χρονος Σκοπιανός για ανθρωποκτονία από πρόθεση μετά την αποφυλάκισή του για ναρκωτικά

23/06/2026 - 4:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Eduardo Lima)

Μουντιάλ 2026: Η Κροατία έκλεισε την πόρτα στον Παναμά

30 δευτερόλεπτα πριν
Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπρεσία της λαογραφίας

24 Ιουνίου: Τ’ Αεννί, τ’ ηλετρουπί’ – Συνηθισμένα και σπαρταριστά έθιμα από το Σταυρίν του Πόντου, όπως τα διέσωσε ο Δ.Κ Παπαδόπουλος

26 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε ψήφισμα για τον τερματισμό των επιχειρήσεων εναντίον του Ιράν

55 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA /  Clemens Bilan)

Γερμανία: Ακινητοποιήθηκαν τα τρένα λόγω προβλημάτων στο σύστημα ραδιοεπικοινωνίας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Alex Cruz)

Μουντιάλ 2026: Στους προκρίθηκε «32» η Κολομβία με γκολ του Μουνιόθ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Greg M. Cooper)

Μουντιάλ 2026: Απότομη προσγείωση για την Αγγλία – Στο 0-0 με την Γκάνα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign