Έξι ώρες και πλέον διήρκεσε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια το Σάββατο, όπου συζήτησαν επί των προτάσεων του Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία της πΓΔΜ, αλλά και τη χάραξη μιας ενιαίας εθνικής πολιτικής στο θέμα αυτό. Το Σάββατο ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ ενημέρωσαν τους πολιτικούς αρχηγούς για τις προτάσεις που παρουσίασε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, αλλά και για τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.
Μετά την πολύωρη σύσκεψη δεν έγινε γνωστό τι αποφασίστηκε, με τον Ζόραν Ζάεφ να εκφράζει την αισιοδοξία του ότι επιτευχθεί η υιοθέτηση ενιαίας εθνικής γραμμής στο ζήτημα της ονομασίας.
«Αυτή ήταν μια ενημερωτική συνάντηση για τις προτάσεις του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Στοχεύουμε να πετύχουμε πρόοδο και προστασία των εθνικών μας συμφερόντων. Μια λύση είναι πιθανή αν υπάρχει βούληση και από την ελληνική πλευρά. Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε. Το οφείλουμε στους πολίτες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης. Ο Ζόραν Ζάεφ αρνήθηκε να σχολιάσει τις ελληνικές θέσεις, ενώ δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα όσα συζητήθηκαν, προκειμένου να μη διαταραχθεί η διαπραγματευτική διαδικασία.
Ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ τόνισε ότι η χώρα θα υιοθετήσει μία θέση που δεν θα πλήξει τα συμφέροντα των πολιτών της χώρας. «Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών μας ενημέρωσαν για τις προτάσεις και τις θέσεις των δύο πλευρών», ανέφερε.
Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι υπογράμμισε ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έπρεπε να γίνει νωρίτερα, αλλά ούτε αυτός αποκάλυψε τις προτάσεις για το όνομα: «Περιμένουμε τώρα τα επόμενα βήματα αυτής της διαδικασίας, της οποίας θέλουμε να είμαστε μέρος», τόνισε.
Ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική. «Εκτιμώ τον διάλογο και την εξεύρεση λύσης. Είναι η αρχή της διαδικασίας, είναι σημαντικό η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, για την ειρήνη και τη σταθερότητα», επισήμανε.