pontosnews.gr
Κυριακή, 13/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τριήμερο πένθος στην Αίγυπτο μετά το λουτρό αίματος

25/11/2017 - 9:29πμ
Τριήμερο πένθος στην Αίγυπτο μετά το λουτρό αίματος
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τριήμερο πένθος έχει κηρυχθεί στην Αίγυπτο μετά τη χθεσινή επίθεση σε τέμενος στο Σινά, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 235 ανθρώπους, την πιο αιματηρή επίθεση στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, την ώρα που ο στρατός εξαπέλυσε τα πρώτα πλήγματα εναντίον των φερόμενων δραστών της.

Αν και ακόμη καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τζιχαντιστές.

Η επίθεση σημειώθηκε χθες Παρασκευή στη διάρκεια της προσευχής στο τέμενος αλ Ράουντα στην πόλη Μπιρ αλ Άμπεντ, 40 χιλιόμετρα δυτικά το αλ Αρίς, πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Σινά. Στην περιοχή αυτή οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται με μια οργάνωση, παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο.

Μέχρι στιγμής ο απολογισμός είναι τουλάχιστον 235 νεκροί και 109 τραυματίες. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δεσμεύθηκε να απαντήσει «με σφοδρότητα» στην επίθεση αυτή. «Οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα εκδικηθούν για τους μάρτυρές μας και θα αποκαταστήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα (απαντώντας) με πυγμή πολύ σύντομα», δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Λίγες ώρες αργότερα η Πολεμική Αεροπορία της Αιγύπτου «κατέστρεψε πολλά οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση» και «στοχοθέτησε πολλές θέσεις των τρομοκρατών όπου βρίσκονταν όπλα και πυρομαχικά», ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύχτας ο εκπρόσωπος του στρατού Τάμερ αλ Ρεφάι.

Στο τέμενος αλ Ράουντα πηγαίνουν κυρίως σουφιστές μουσουλμάνοι. Το ΙΚ θεωρεί τους σουφιστές «αιρετικούς» και καλεί τους υποστηρικτές του να τους εξοντώσουν.

Μεταξύ των πιστών που είχαν συγκεντρωθεί στο τζαμί ήταν και πολλοί νεοσύλλεκτοι, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές από την πόλη αλ Αρίς.

Πέρυσι οι τζιχαντιστές είχαν αιχμαλωτίσει και αποκεφαλίσει έναν γηραιό ιερωμένο των σούφι, κατηγορώντας τον ότι επιδίδεται σε μαγεία, κάτι που απαγορεύεται στο ισλάμ. Πολλοί σουφιστές έχουν επίσης απαχθεί και στη συνέχεια αφεθεί ελεύθεροι αφού «μετανόησαν». Από το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, μια τζιχαντιστική οργάνωση που κατόπιν δήλωσε πίστη στο ΙΚ εξαπολύει τακτικά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στο βόρειο Σινά. Δεκάδες αστυνομικοί, στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις επιθέσεις.

Διεθνής κατακραυγή
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για μια συγκλονιστική επίθεση σε ό,τι αφορά «τη σκληρότητα και τον κυνισμό της», ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε «μια σοκαριστική ενέργεια» στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Σίσι. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν καταδίκασε μια «ειδεχθή επίθεση» και ο Βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον δήλωσε «βαθιά θλιμμένος από (…) αυτή τη βάρβαρη ενέργεια».

Ο μεγάλος ιμάμης του τεμένους αλ Άζχαρ, του βασικού θεσμού του σουνιτικού ισλάμ, ο σεΐχης Άχμεντ αλ Ταγέμπ καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο τη βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια», ενώ ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε «βαθιά θλιμμένος από την απώλεια ανθρώπινων ζωών». Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ καταδίκασε «ένα φρικτό έγκλημα που επιβεβαιώνει ότι το πραγματικό ισλάμ είναι αθώο σε σχέση με εκείνους που υιοθετούν μια εξτρεμιστική, τρομοκρατική ιδεολογία».

Οι άμαχοι γίνονται στόχος
Το αιγυπτιακό παρακλάδι του ΙΚ εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά, που συνορεύει με το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, αν και η συχνότητα και το εύρος έχουν μειωθεί την τελευταία χρονιά. Οι τζιχαντιστές έχουν στραφεί στους αμάχους, επιτιθέμενοι όχι μόνο σε χριστιανούς και σουφιστές, αλλά και σε βεδουίνους στο Σινά, τους οποίους κατηγορούν ότι συνεργάζονται με τον αιγυπτιακό στρατό.

Τον Φεβρουάριο πολλοί χριστιανοί έφυγαν από την αλ Αρίς έπειτα από μια σειρά επιθέσεων εναντίον τους.

Πριν από ένα χρόνο περίπου 100 χριστιανοί, κυρίως κόπτες, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον εκκλησιών ή άλλων στόχων στο Σινά και αλλού στην Αίγυπτο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: YouTube/ WorldWeathernews24htvlive)
ΕΛΛΑΔΑ

Αλεξανδρούπολη: Φωτιά σε χώρο εναπόθεσης ανακυκλώσιμων υλικών στην Αμφιτρίτη

13/07/2025 - 9:04μμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Εύβοια: Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Αλιβέρι – 59χρονος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια

13/07/2025 - 7:20μμ
(Πηγή: x.com/AdonisGeorgiadi)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρουβίκωνας: Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την πορεία με ρούχα που έφεραν σημαία Παλαιστίνης

13/07/2025 - 6:21μμ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα με τον πρόεδρο της Ινδονησίας Prabowo Subianto, στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/OLIVIER MATTHYS)
ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Επιμένουμε στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ – Έχουμε προετοιμάσει αντίμετρα για τους δασμούς

13/07/2025 - 5:50μμ
(Πηγή: YouTube/eviaivima)
ΕΛΛΑΔΑ

Εύβοια: Φωτιά στην περιοχή Κάμπος στο Αλιβέρι

13/07/2025 - 5:06μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο-ντοκουμέντο (πηγή: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Κολωνάκι: Καρέ-καρέ η πορεία του τζίπ στα τραπέζια του εστιατορίου – Τα λάθη του παρκαδόρου

13/07/2025 - 4:40μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώτα Λοτσάρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ειρήνη Μουρτζούκου: Με υπόμνημα η απολογία της – Κρίθηκε προφυλακιστέα

13/07/2025 - 2:07μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κολωνός: Μεταξύ Τούρκων το περιστατικό με τους πυροβολισμούς

13/07/2025 - 1:38μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κολωνός: Πυροβολισμοί σε καφετέρια, μέρα μεσημέρι

13/07/2025 - 12:37μμ
Tο σημείο στη διασταύρωση Λουκιανού και Π. Ιωακείμ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κολωνάκι: Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες για το συμβάν με το ξέφρενο τζιπ – Έξι τραυματίες παρέμειναν για νοσηλεία στο ΚΑΤ

13/07/2025 - 11:33πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Χ.Κ.)

Σαν σήμερα η «Ποντιακή Εστία» αποχαιρετούσε τον ιδρυτή της, Φίλωνα Κτενίδη

11 λεπτά πριν
(Πηγή: YouTube/ WorldWeathernews24htvlive)

Αλεξανδρούπολη: Φωτιά σε χώρο εναπόθεσης ανακυκλώσιμων υλικών στην Αμφιτρίτη

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: FIBA)

EuroBasket U20: Σάρωσε και την Τσεχία η Εθνική

1 ώρα πριν
Ελληνορθόδοξοι πρόσφυγες από τη Σαμψούντα το 1923, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (φωτ.: wikipedia commons)

Μαρτυρία Παπαθόδωρου Θεοδωρίδη: «Οι δικοί σας σφάξανε τους δικούς μας, και γι’ αυτό είναι δίκαιο να σας σφάξουμε»

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος)

Εύβοια: Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Αλιβέρι – 59χρονος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια

2 ώρες πριν
(Πηγή: x.com/AdonisGeorgiadi)

Ρουβίκωνας: Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την πορεία με ρούχα που έφεραν σημαία Παλαιστίνης

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign