pontosnews.gr
Πέμπτη, 6/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σε μια ξεχασμένη ελληνική εκκλησία της Σαμψούντας με οδηγό έναν Τούρκο με ρίζες στην Ελλάδα

11/11/2017 - 9:09πμ
Σε μια ξεχασμένη ελληνική εκκλησία της Σαμψούντας με οδηγό έναν Τούρκο με ρίζες στην Ελλάδα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η ορθόδοξη πίστη αποτέλεσε ένα σημείο αναφοράς στα δύσκολα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς ήταν κάτι παραπάνω από μια θρησκεία για τον ελληνισμό. Όσοι εγκατέλειψαν την ορθόδοξη πίστη στον Πόντο και στη Μικρά Ασία σε μια-δυο γενιές έχασαν την ταυτότητά τους, παρά τα όσα γράφει το DNA τους. Έτσι, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το ταξίδι που πραγματοποίησε το καλοκαίρι του 2017 στον Εύξεινο Πόντο ο συγγραφέας Μιχάλης Καϊκουνίδης.

Ο Μιχάλης Καϊκουνίδης γράφοντας πολλά χιλιόμετρα στο νομό Σαμψούντας προσπάθησε να εντοπίσει και όσο το δυνατό περισσότερες ελληνορθόδοξες εκκλησίες.

Σε μια από τις περιηγήσεις του είχε οδηγό τον Χαρούν Τεμέλ, ο οποίος του υπέδειξε μια εκκλησία στο Τσινίκ, κοντά στην πόλη της Σαμψούντας και ακόμα πιο κοντά στο Τεκέκιοϊ, την κωμόπολη Τεκκιά των Ελλήνων που ήταν ενωμένη με το ελληνικό κεφαλοχώρι Άνω και Κάτω Ανδρεάντων. «Ο Χαρούν γνωρίζει σχετικά καλά τα νέα ελληνικά. Το χωριό του είναι το Τσιριχμάν, ακριβώς απέναντι από την Όξε, το χωριό της γιαγιάς μου», σημειώνει ο Μιχάλης Καϊκουνίδης.

Ο παππούς του Χαρούν ζούσε στην περιοχή της Χρυσούπολης Καβάλας, στο χωριό που σήμερα ονομάζεται Σκοπός. Από τις αφηγήσεις των δικών του γνωρίζει ότι έφυγαν ειρηνικά, παίρνοντας μαζί τους όλα τους τα υπάρχοντα σε κάρα. Η πρώτη γυναίκα του Χαρούν Τεμέλ είχε πατέρα Έλληνα, ένα από τα μικρά ορφανά που έμειναν μετά το 1923 στην Τουρκία και μεγάλωσαν σε ορφανοτροφείο. Όταν μεγάλωσε του έμαθαν μια τέχνη και τον πάντρεψαν με Τουρκάλα.

Ο Μιχάλης Καϊκουνίδης ξεκίνησε να βρει την εκκλησία του Τσινίκ την τελευταία ημέρα του Ιουλίου. Από το κέντρο της Σαμψούντας με τον Χαρούν Τεμέλ (φωτ. πάνω) κατευθύνθηκαν ανατολικά προς Τραπεζούντα, και έπειτα από 14 χλμ. μπήκαν στο Τεκέκιοϊ το οποίο είναι μια σύγχρονη τουρκική πόλη, σε φάση μεγάλης ανάπτυξης και ανοικοδόμησης. Περίπου 3 χλμ. χρειάζονται για το Κάτω Τσινίκ, και από εκεί ανηφόρισαν για το Άνω Τσινίκ.

«Φτάσαμε σε ένα πλάτωμα που έβλεπε όλη την γύρω περιοχή. Εκεί ήταν ένα μακρόστενο, περίεργο κτήριο, χωρίς σκεπή. Σε μικρή απόσταση ήταν και τα τουρκόσπιτα. Ο χώρος γεμάτος με πολλά παιδιά που έτρεξαν να μας υποδεχτούν. Παιδιά με λάμψη στο πρόσωπο, τα κορίτσια δεν φορούσαν μαντίλες και τα ρούχα τους έμοιαζαν με τα ρούχα των δικών μας παιδιών εδώ στην Ελλάδα. Λες και δεν ήταν της περιοχής», περιγράφει ο Μιχάλης Καϊκουνίδης.

Ο συγγραφέας τους είπε ότι είχε έρθει να βρει την παλιά εκκλησία, και ο Χαρούν Τεμέλ έπιασε κουβέντα μαζί τους. «Εδώ πήγαιναν σχολείο οι γονείς μας», πληροφόρησαν τους δύο άνδρες τα παιδιά, και τους ενημέρωσαν ότι το κτήριο που έβλεπαν έχει εγκαταλειφθεί εδώ και καιρό, και έτσι έπεσε η στέγη.

«Ήταν η μεγαλύτερη εκκλησία που είδα μέχρι τώρα», εξηγεί ο Μιχάλης Καϊκουνίδης. Το εσωτερικό είχε χωριστεί σε μικρότερα τμήματα, που προφανώς ήταν οι τάξεις, και στη μέση υπήρχε ένας μεγάλος κενός χώρος, ίσως για το διάλειμμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. «Ένιωσα ότι κάτι ήθελε να πει, ένα παράπονο ακουγόταν μέσα από τα ντουβάρια του άλλοτε χριστιανικού ναού. Μια θλίψη υπήρχε στον αέρα», περιγράφει.

Και καταλήγει: «Οι φωτογραφίες που τράβηξα βγάζουν αυτήν τη θλίψη και τη μοναξιά που υπήρχαν διάχυτες. Έκανα το σταυρό μου και απομακρύνθηκα με βαριά συναισθήματα στην ψυχή μου».

  • Ευχαριστούμε θερμά τον συγγραφέα Μιχάλη Καϊκουνίδη για την παραχώρηση στο pontos-news.gr του φωτογραφικού υλικού.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οικογένεια της Ίμερας, 1914-5. Το κοριτσάκι αριστερά στην αγκαλιά της γιαγιάς είναι θεία της δωρήτριας Μαρίας Πεχωρικίδου  (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν τα ωρολόγια εγίνοντο «σπούτνικ» – Ο σεβασμός από τους Τούρκους, η λατρεία στους Ρώσους

6/11/2025 - 10:20πμ
(Φωτ.: Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Χαράλαμπου Τσακιρίδη: Τους σφάξαν όλους κι όπου πηγάδι τους ρίξαν. Αξέχαστα είναι αυτά που περάσαμε

5/11/2025 - 10:30μμ
Μέλη της θεατρικής ομάδας του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών, 1961 (φωτ.: Ξανθίππη Τσιλιγκαρίδου / Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακό θέατρο, η φωνή του συλλογικού ασυνειδήτου – Με όχημα τη διάλεκτο, κάθε έργο γίνεται βαθιά πολιτική και πολιτιστική πράξη

5/11/2025 - 5:12μμ
(Φωτ. αρχείου: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακή διάλεκτος: Μεγάλο το ενδιαφέρον, σε συλλόγους και σωματεία το «βάρος» της εκμάθησης

5/11/2025 - 4:00μμ
Στιγμιότυπο από βίντεο με τα μικρά της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων, στο Τόξο της ΧΑΝΘ (πηγή: Facebook / Nikos Alvanoudis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αυτά είναι τα μικρά της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων – Απολαύστε τα!

5/11/2025 - 3:12μμ
Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου παρατήρησε τα εκθέματα και υπέγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων του Μουσείου (φωτ.: facebook/Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού-«Αγία Σοφία»)
ΠΟΝΤΟΣ

Στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού ξεναγήθηκε ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

5/11/2025 - 12:23μμ
Ο Αναστάσιος Πετρόπουλος (πηγή: YouTube / 
Αναστάσιος Πετρόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Αναστάσιος Πετρόπουλος, ερωτευμένος με τη λύρα – Βρείτε μου κόσμο να μιλάμε στα ποντιακά, καθημερινά

5/11/2025 - 10:26πμ
Οι πρόσφυγες στο λιμάνι, και στο φόντο η πορεία του πλοίου της προσφυγιάς (οι φωτογραφίες είναι του Βλάση Αγτζίδη· εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

«Χρυσόμαλλο δέρας»: Ο Βλάσης Αγτζίδης μίλησε στην Κατερίνη για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας

4/11/2025 - 9:28μμ
Οικογενειακή φωτογραφία μετά τη συγκρότηση σε Σώμα (φωτ.: ΠΟΕ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα σελίδα στο ΣΠοΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Ένας… Παπαδόπουλος στο τιμόνι

4/11/2025 - 3:11μμ
Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης κατά την ομιλία του στην Ένωση Ποντίων Μελισσίων (φωτ.: Facebook / Vakis Kotridis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το δικό τους έπος έγραψαν οι Πόντιοι στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο – Η παρουσίαση του Βασίλη Κωνσταντινίδη

4/11/2025 - 1:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

pontosnews.gr: Συμμετέχουμε στην τετράωρη στάση εργασίας που κήρυξαν οι δημοσιογραφικές ενώσεις

4 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την υπογραφή της συμφωνίας (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Σε νέο πλαίσιο η έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα – Συμφωνία ExxonMobil, Energean και HelleniQ Upstream για γεώτρηση στο Ιόνιο

4 ώρες πριν
(Φωτ.: instagram/ppsakropotamou)

Οι Πόντιοι του Ακροποτάμου ετοιμάζουν τον ετήσιο χορό τους

4 ώρες πριν
Οικογένεια της Ίμερας, 1914-5. Το κοριτσάκι αριστερά στην αγκαλιά της γιαγιάς είναι θεία της δωρήτριας Μαρίας Πεχωρικίδου  (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού)

Όταν τα ωρολόγια εγίνοντο «σπούτνικ» – Ο σεβασμός από τους Τούρκους, η λατρεία στους Ρώσους

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ EPA/Frederic  Sierakowski)

Τουρκία: Εισαγγελική έρευνα σε βάρος του προέδρου του CHP Οζγκιούρ Οζέλ για «προσβολή» του Ερντογάν

5 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από απεργία των νοσοκομειακών γιατρών τον περασμένο Οκτώβριο (φωτ.: EUROKINISSI)

Απεργούν σήμερα και αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί – Κλειστά την Παρασκευή τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign