Μια νέα ανατάραξη στις ήδη ταραγμένες σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας φέρνει η απόφαση να ακυρωθεί η βίζα που αρχικά είχε δοθεί σε αποστολή του υπουργείου Δικαιοσύνης της Τουρκίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της **Daily Sabah** η επίσκεψη, που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου, είχε ως επίσημη αιτιολογία τη μελέτη του αμερικανικού ποινικού συστήματος, ενώ περιλάμβανε και επισκέψεις σε αμερικανικές φυλακές.
Μετά το… άκυρο από τις αμερικανικές Αρχές, το τουρκικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την επίσκεψη έτσι και αλλιώς, και διέψευσε ότι κατατέθηκε νέο αίτημα προς τις ΗΠΑ.
Στις 8 Οκτωβρίου η αμερικανική πρεσβεία και τα προξενεία στις ΗΠΑ ανέστειλαν την έκδοση σχεδόν όλων των τύπων θεωρήσεων για τα τουρκικά διαβατήρια, στον απόηχο της σύλληψης ενός Τούρκου υπηκόου που εργαζόταν στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης, με την κατηγορία ότι έχει σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν. Άμεση ήταν η αντίδραση της Άγκυρας, η οποία ανέστειλε την έκδοση βίζας για αμερικανικά διαβατήρια.