Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA επικαλέστηκε δήλωση του αρχηγού των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θα πρέπει να απομακρύνουν τις στρατιωτικές βάσεις τους μακριά από τα ιρανικά σύνορα εάν αποφασίσουν να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.
Η εμβέλεια των ιρανικών πυραύλων φτάνει τα 2.000 χλμ, συνεπώς ο αμερικανικός στρατός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ανέπτυξε βάσεις σε γειτονικές χώρες του Ιράν και σε αποστάσεις μικρότερες των 500 χλμ, θα πρέπει να απομακρύνει τις βάσεις του σε μεγαλύτερες αποστάσεις από την εμβέλεια αυτή.
Ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε επίσης ότι σε περίπτωση που οι δυνάμεις του χαρακτηριστούν ως τρομοκρατικές θα αποδώσουν τον ίδιο χαρακτηρισμό στον αμερικανικό στρατό, κι ακόμα πως οι δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης μάχονται την περίοδο αυτή το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Υποστήριξε ότι το Ιράν παραβιάζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, ΕΕ και Ιράν), με την οποία η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων.
Οι τύποι των πυραυλικών συστημάτων του Ιράν και η εμβέλειά τους
Νόμος υποχρεώνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να πιστοποιεί ενώπιον του Κογκρέσου κάθε 90 ημέρες εάν το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία, και εάν η άρση των κυρώσεων, που βρίσκεται μεταξύ των συμφωνηθέντων, είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην κρίσιμη συνεδρίαση της 15ης Οκτωβρίου.
Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, που όπως τονίζει προορίζεται για αμυντικούς σκοπούς, παρά την κριτική της Δύσης.
Γεώργιος Μουρουζίδης