pontosnews.gr
Τρίτη, 17/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γυναίκες νηστεύουν και ζητούν εκλογές χωρίς βία

6/10/2017 - 8:06μμ
Γυναίκες νηστεύουν και ζητούν εκλογές χωρίς βία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ντυμένες με πανομοιότυπες φορεσιές στις οποίες είναι γραμμένο το σύνθημα «Θυμηθείτε το παρελθόν», περίπου εκατό Λιβεριανές προσεύχονται γονατισμένες έπειτα από ακόμα μία ημέρα νηστείας, για να ζητήσουν από τους συμπατριώτες τους να αποφύγουν τη βία στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Τρίτη.

Οι γυναίκες αυτές, κάθε ηλικίας, συγκεντρώνονται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από την ανατολή του ήλιου στους δρόμους της Μονρόβιας, μπροστά από τα κεντρικά γραφεία πολλών υποψηφίων για την προεδρία, υπενθυμίζοντας τις ειρηνικές διαδηλώσεις που συνέβαλαν στον τερματισμό των εμφύλιων πολέμων (1989-2003).

«Ηγηθήκαμε της διαδικασίας το 2002 και το 2003 για το μαζικό κίνημα των γυναικών υπέρ της ειρήνης. Θέλουμε να συνεχίσουμε τις ενέργειες αυτές συμμετέχοντας στη διατήρηση της ειρήνης», εξήγησε η Ντελφίν Μόρις, εθνική συντονίστρια του Women in Peacebuilding Process Network (WIPNET). «Στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου πιστεύουμε ότι είναι συνετό να συγκεντρωνόμαστε και πάλι για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διασφαλίσουμε ότι οι εκλογές θα είναι ελεύθερες και διαφανείς», πρόσθεσε.

Στον μικρό τους καταυλισμό, οι ακτιβίστριες του WIPNET ολοκληρώνουν την ημέρα τους με τραγούδια, και την Τετάρτη μάλιστα γύρισαν ένα μουσικό βίντεο, προς μεγάλη ευχαρίστηση των περαστικών και των οδηγών. Οι γυναίκες, φωνάζοντας «Θυμηθείτε το παρελθόν» και «Ο βιασμός είναι έγκλημα», χόρεψαν στο ρυθμό των κορναρισμάτων των αυτοκινητοπομπών που περνούσαν καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν διάφορους υποψήφιους.

Στη διάρκεια του ιδιαίτερα σκληρού εμφύλιου πολέμου στη Λιβερία, το κίνημα των γυναικών υπέρ της ειρήνης είχε πραγματοποιήσει καθιστικές διαμαρτυρίες και δημόσιες προσευχές ζητώντας τον τερματισμό των βιαιοτήτων και τη συμφιλίωση. Μία από τις ιδρύτριές του, η Λέιμα Γκμπόουι, τιμήθηκε το 2011 με το Νόμπελ Ειρήνης.

«Στη διάρκεια του πολέμου προσευχόμασταν και κάναμε νηστεία και ο πόλεμος σταμάτησε», θυμάται η Τζάσα Γκάνιαν, μια ηλικιωμένη γυναίκα. «Δεν θέλουμε άλλους πολέμους».

Ωστόσο πολλές από τις γυναίκες που συμμετέχουν στο κίνημα φοβούνται ότι είναι πιθανό να ξεσπάσουν και πάλι συγκρούσεις, κυρίως καθώς η πρόεδρος Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ αποσύρεται έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία.


Η απερχόμενη πρόεδρος της Λιβερίας, Έλεν Τζόνσον-Σέρλιφ (φωτ.: EPA / Andrew Gombert)

«Φοβόμαστε την εκλογική βία», τονίζει η Μόρις, κοιτώντας ένα θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας. «Το 2011, μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, ξέσπασαν σκηνές βίας και ένας ή δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν. Δεν το θέλουμε αυτό».

Το 2011 ο Γουίνστον Τάμπμαν, ο υποψήφιος που ηττήθηκε από τη Σίρλιφ, είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του να μποϊκοτάρουν τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του μία μέρα πριν από τις εκλογές.

Η Μόρις φοβάται κυρίως ότι κάποιοι υποψήφιοι θα επιδεινώσουν την κατάσταση ανακηρύσσοντας πρόωρα τη νίκη τους, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών μοιάζει αυτή τη φορά να είναι ανοιχτό. «Όλα τα κόμματα στα οποία έχουμε μιλήσει, λένε ότι πρέπει να κερδίσουν και πιστεύουν ότι έχουν ήδη κερδίσει», επεσήμανε.

Το κίνημα των γυναικών συνέταξε ένα μνημόνιο κατά της βίας, το οποίο έστειλε σε όλους τους υποψηφίους, όμως η Μόρις δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν το έχουν υπογράψει.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Μ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: seismoi.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ταρακούνησε τα Χανιά

17/03/2026 - 12:16πμ
Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (φωτ.: Λιμενικό Σώμα)
ΕΛΛΑΔΑ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Δέκα πλοία με ελληνική σημαία και 160 Έλληνες ναυτικοί στον Περσικό Κόλπο

16/03/2026 - 11:23μμ
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Απολογήθηκαν οι έξι κατηγορούμενοι για την υπόθεση ομαδικού βιασμού 17χρονης

16/03/2026 - 10:55μμ
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στο κέντρο Παραστατικών Τεχνών John F. Kennedy στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Το Ιράν θέλει συμφωνία, αλλά δεν ξέρουμε αν ο ανώτατος ηγέτης είναι νεκρός ή ζωντανός – «Οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν σαν πέτρα»

16/03/2026 - 8:25μμ
Συγγενείς και φίλοι των θυμάτων κρατούν ένα κερί έξω το νυχτερινό κέντρο όπου σημειώθηκε η φονική πυρκαγιά, ακριβώς έναν χρόνο μετά την τραγωδία (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Σπαρακτικό μνημόσυνο για τον ένα χρόνο από την τραγωδία με τους 63 νεκρούς στο Κότσανι

16/03/2026 - 7:15μμ
Φωτογραφία αρχείου από επίσκεψη στην αμερικανική βάση στη Σούδα (φωτ.: Γενικό Επιτελείο Στρατού)
ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Προσωρινά κρατούμενος ο 58χρονος Πολωνός για κατασκοπεία στη Σούδα

16/03/2026 - 6:05μμ
Πετρελαιοφόρο με σημαία Λιβερίας μεταφέρει αργό πετρέλαιο στην Ινδία αφού διέσχισε το Στενό του Ορμούζ την περασμένη Πέμπτη (φωτ.: EPA/Divyakant Solanki)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενό του Ορμούζ: Αρνητική και η Ισπανία – Στάρμερ: Δεν θα συρθούμε σε έναν ευρύτερο πόλεμο»

16/03/2026 - 4:56μμ
Τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ήταν όλοι ενήμεροι για όσα συνέβαιναν» – Τι κατέθεσε η προϊσταμένη ελέγχων που καθαιρέθηκε

16/03/2026 - 3:42μμ
Διαμαρτυρία στη Νότια Κορέα κατά του αιτήματος του Ντόναλντ Τραμπ για την αποστολή πολεμικών πλοίων στο Στενό του Ορμούζ από τη Σεούλ (φωτ.: EPA/Jeon Heon-Kyun)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενό του Ορμούζ: «Όχι» και από Γερμανία και Ιταλία για αποστολή πολεμικών πλοίων – Το σκέφτεται η Δανία, σε επικοινωνία με όλες τις πλευρές η Κίνα

16/03/2026 - 3:07μμ
Από παλαιότερη κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική απεργία των υγειονομικών στις 19 Μαρτίου

16/03/2026 - 2:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ταρακούνησε τα Χανιά

6 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Φορέας Ποντίων Καλλιθέας «Θέατρο Πόντου»)

Ποντιακή διασκέδαση μέχρι το πρωί στον ετήσιο χορό του «Θεάτρου Πόντου»

6 ώρες πριν
Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (φωτ.: Λιμενικό Σώμα)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Δέκα πλοία με ελληνική σημαία και 160 Έλληνες ναυτικοί στον Περσικό Κόλπο

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com)

Χανιά: Απολογήθηκαν οι έξι κατηγορούμενοι για την υπόθεση ομαδικού βιασμού 17χρονης

7 ώρες πριν
Η Αργυρούπολη του Πόντου, στις αρχές του 20ού αιώνα (πηγή: Grothe, Hugo: Auf türkischer Erde: Reisebilder Und Studien, 1903. Archive: Center for Information and Documentation on Armenia – IDZA, Berlin)

Ο Πούλον ση Δημήτρ’ αφέντη το μαγαζίν: Μια λίρα ζήτησε αλλά ο Φωστήρτς…

8 ώρες πριν
Αριστερά ο Γιάννης Σανίδης και δεξιά ο Χρήστος Παναγιωτίδης (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Βερολίνου / Verein der Griechen aus Pontos in Berlin e.V.)

Μουχαμπέτ’ με δύο λυράρηδες στο Βερολίνο από τους «Υψηλάντηδες»

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign