Η Ουάσινγκτον έδωσε εντολή να αποχωρήσει το 60% του προσωπικού της από την αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα εξαιτίας «επιθέσεων» εναντίον διπλωματών και θα εκδώσει προειδοποίηση προς Αμερικανούς τουρίστες σχετικά με επιθέσεις που διαπράχθηκαν και σε ξενοδοχεία στην Κούβα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, επικαλούμενο ανώτατους αξιωματούχους που δεν θέλησαν να κατονομαστούν.
Μεταξύ των άλλων μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση που είχαν στην Ουάσινγκτον οι επικεφαλής της αμερικανικής και κουβανικής διπλωματίας, Ρεξ Τίλερσον και Μπρούνο Ροντρίγκες, είναι και η χορήγηση θεωρήσεων εισόδου ρουτίνας για τους Αμερικανούς στην Κούβα, που «αναστέλλεται για άγνωστο διάστημα», καθώς και τα ταξίδια στην περιοχή κυβερνητικών αξιωματούχων που περιορίζονται, προς το παρόν, λόγω της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ συνέστησαν στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στη νήσο εξαιτίας των κινδύνων που συνδέονται με αυτές τις «επιθέσεις», που προκάλεσαν προβλήματα υγείας σε 21 υπαλλήλους της πρεσβείας, αλλά και να μεταβαίνουν στα κτήρια που διαμένει το διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ και σε «ξενοδοχεία όπου συχνάζουν Αμερικανοί πολίτες».
«Όσο η κουβανική κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των διπλωματών μας στην Κούβα, η πρεσβεία μας θα περιορίζεται στο απαραίτητο προσωπικό προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των διπλωματών που είναι εκτεθειμένοι σε πιθανές “επιθέσεις” στο μέλλον», εξήγησε ο Ρεξ Τίλερσον.
Το προσωπικό που δεν θεωρείται απαραίτητο όπως και οι οικογένειές των εργαζομένων θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ.
Μέχρι πρότινος το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών μιλούσε για «περιστατικά» που προκάλεσαν ποικίλα «συμπτώματα» χωρίς να διευκρινίζει ποια ακριβώς και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε μιλήσει μία φορά για «επιθέσεις σε βάρος της σωματικής ακεραιότητας» των διπλωματών.
Η ιδέα των «επιθέσεων με ηχητικά κύματα» ή της «ηχητικής παρενόχλησης», που χρησιμοποίησε μια συνδικαλιστική ένωση των Αμερικανών διπλωματών, δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα και η αμερικανική διοίκηση περιορίστηκε σήμερα να καταγγείλει «συγκεκριμένες επιθέσεις» ή «στοχευμένες», όμως «άγνωστης φύσεως». «Αυτοί οι υπάλληλοι υπέστησαν σημαντικές βλάβες εξαιτίας των επιθέσεων» ιδίως απώλεια ακοής, ιλίγγους, κεφαλαλγίες όπως και προβλήματα στην αντίληψη, την ισορροπία και τον ύπνο, υπογράμμισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η έρευνα δεν έχει αποκαλύψει μέχρι τώρα την αιτία και τους δράστες αυτών των «επιθέσεων», αλλά θα συνεχιστεί με «τρόπο δυναμικό» υποσχέθηκε ο Τίλερσον.
Η απόφαση των ΗΠΑ να ανακαλέσουν «το 50% και πλέον» του προσωπικού τους από την πρεσβεία τους στην Αβάνα μετά τις μυστηριώδεις «επιθέσεις» εναντίον διπλωματών είναι «βιαστική» και «θα βλάψει τις σχέσεις» μεταξύ Ουάσινγκτον και Κούβας, απάντησε σήμερα η κουβανική κυβέρνηση. «Εκτιμάμε ότι η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, διαμέσου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι βιαστική και θα επιδράσει αρνητικά στις διμερείς σχέσεις» σχολίασε η Χοσεφίνα Βιδάλ, αρμόδια για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ στο υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, όπως μετέδωσε κουβανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Η Βιδάλ υπενθύμισε, ωστόσο, ότι «η βούληση της Κούβας είναι να συνεχιστεί η ενεργής συνεργασία μεταξύ των Αρχών των δύο χωρών προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η υπόθεση». Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα «είναι πρωτεύουσας σημασίας το να μπορούμε να βασιζόμαστε στη συνεργασία και την εμπλοκή των αμερικανικών Αρχών».