pontosnews.gr
Τρίτη, 24/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη το βιβλίο «Η Γενοκτονία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία»

26/09/2017 - 8:41πμ
Παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη το βιβλίο «Η Γενοκτονία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πρόκειται για ένα έργο-σταθμό που φιλοδοξεί να συμβάλλει στην κατανόηση των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αναδεικνύοντας το πόσο καταστροφικά ήταν για όλες τις τουρκικές, μη μουσουλμανικές μειονότητες. Το Genocide in the Ottoman Empire: Armenians, Assyrians, and Greeks, 1913-1923, όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου (εκδόσεις Berghahn Books) ξεκίνησε το «ταξίδι» γνωριμίας με το ευρύ κοινό τον Απρίλιο από το Σικάγο, και συγκεκριμένα από το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο.

Την περασμένη Κυριακή ήρθε η σειρά της Νέας Υόρκης.

Σε μια μεγάλη εκδήλωση, που διοργανώθηκε με τη βοήθεια όλων των συλλόγων-μελών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, και φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια, ο επιμελητής της έκδοσης και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ζόριαν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, Τζορτζ Σιρίνιαν, έκανε μια εις βάθος ανάλυση των γεγονότων και των στοιχείων που αναφέρονται στο βιβλίο, συγκρίνοντάς τα με άλλες ιστορικές περιόδους. Ειδικότερα για την περίπτωση των Ελλήνων, σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα, ο Τζορτζ Σιρίνιαν τόνισε ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις αλλά και τα στρατηγικά λάθη που επέτρεψαν στο στρατό του Μουσταφά Κεμάλ να ανασυγκροτηθεί και να περάσει στην αντεπίθεση, οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Το βιβλίο, ο τίτλος του οποίου στα ελληνικά αποδίδεται ως Γενοκτονία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, είναι γραμμένο στα αγγλικά και περιλαμβάνει τις ακαδημαϊκές εργασίες που παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το 2013 στο Ιλινόις το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΛΚΕΜΑΠ / AMPRHC). Κατά συνέπεια και από την εκδήλωση της Νέας Υόρκης δεν θα μπορούσε να λείπει η «ψυχή» του ερευνητικού κέντρου και διευθυντής του, Γιώργος Μαυρόπουλος. «Είναι το πρώτο διεθνές πόνημα για τη Γενοκτονία Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων. Κάποιοι την παρουσιάζουν και ως Γενοκτονία των χριστιανών. Είναι μία από τις πρωτότυπες έρευνες που έχουν γίνει από το Κέντρο, οι οποίες έλειπαν τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε στον Εθνικό Κήρυκα.

Στην εκδήλωση το λόγο έλαβαν και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά Κώστας Τσιλφίδης, ο οποίος παρουσίασε τον επιμελητή της έκδοσης αλλά και το έργο που επιτελεί το ΕΛΚΕΜΑΠ, αλλά και ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ιστορική μνήμη.

«Μόνο ενωμένοι θα πετύχουμε. Ό,τι ντοκουμέντο έχετε, να το φέρετε. Εάν γνωρίζετε επιζώντα που παραμένει εν ζωή, βιντεοσκοπήστε μαρτυρία του. Να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία που έχουμε για τα γεγονότα, προκειμένου να διατηρηθούν. Πρέπει να κινητοποιήσουμε τη νεολαία, αλλά και ο ένας τον άλλον. Το Κέντρο Ερευνών επιτελεί σπουδαίο έργο», είπε χαρακτηριστικά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Εστία Μελβούρνης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Πόντιοι της Μελβούρνης τίμησαν με περηφάνια την 25η Μαρτίου

24/03/2026 - 3:16μμ
Παιδιά της ομογένειας που συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στη Μελβούρνη για την 205η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Χιλιάδες ομογενείς τίμησαν την 25η Μαρτίου με παρέλαση και συγκίνηση

23/03/2026 - 7:59μμ
(Πηγή: «Νόστος» / Χριστίνα Τδαρδίκου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μπουένος Άιρες: Η ομογένεια άναψε τη φλόγα της Ελευθερίας για την 25η Μαρτίου

23/03/2026 - 10:34πμ
(Φωτ.: greekherald.com.au/Στέφανος Ελευθεριάδης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Ομογενείς φοιτητές εντρύφησαν στη μαγεία των χορών του Πόντου

22/03/2026 - 10:25μμ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η έκθεση «Dreaming of Greece» φέρνει την Ελλάδα στο κέντρο του Μανχάταν

22/03/2026 - 2:00μμ
(Φωτ.: anamniseis.net)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με λαμπρότητα γιόρτασε η ομογένεια στο Μπρούκλιν την 25η Μαρτίου

22/03/2026 - 9:50πμ
Χαρακτηριστική αφίσα της Ελλάδας σε ένα από τα diners των μεταναστών τη δεκαετία του '70 (φωτ.: Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αστόρια: Η ιστορία της ομογένειας μέσα από τα ελληνικά ντάινερς της δεκαετίας του ’70

21/03/2026 - 9:12μμ
O εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Eurovision φέτος, με τον μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας, Κλεόπα (φωτ.: ogae greece/instagram)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στο Όσλο ο Akylas για τη Eurovision – H θερμή υποδοχή από την ομογένεια και το βιβλίο αφιερωμένο στην Παναγία Σουμελά

21/03/2026 - 8:44μμ
Τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου (φωτ.: facebook/Pontian Brotherhood of SA Inc.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Νέο διοικητικό συμβούλιο στην Ποντιακή Αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας

21/03/2026 - 8:16μμ
Τα μέλη της «Παναγίας Σουμελά» δεν άφησαν στιγμή άδεια την πίστα του χορού (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μια ποντιακή βραδιά που θύμισε πατρίδα, από την «Παναγία Σουμελά» Σίδνεϊ

21/03/2026 - 9:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Allwyn)

Το παιχνίδι ξεκινά εκτός παρκέ στο Allwyn Final 4 Κυπέλλου Μπάσκετ Γυναικών

37 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Μέση Ανατολή: Κλιμάκωση με φόντο τον διάδοχο του Λαριτζανί – Πύραυλοι, απειλές και διπλωματικό θρίλερ

25 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Super League: Το πρόγραμμα των πλέι οφ 5-8 και των πλέι άουτ

53 λεπτά πριν
Ο Αλέξιος Γ’ Μέγας Κομνηνός με τη σύζυγό του Θεοδώρα σε μικρογραφία του κτητορικού χρυσοβούλου της Μονής Διονυσίου (φωτ.: commons.wikimedia.org)

Αλέξιος Γ’ Μέγας Κομνηνός: Η μακρόχρονη βασιλεία του σημάδεψε την ακμή της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Εστία Μελβούρνης)

Οι Πόντιοι της Μελβούρνης τίμησαν με περηφάνια την 25η Μαρτίου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Super League: Με Ολυμπιακός-ΑΕΚ και ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός η πρεμιέρα των πλέι οφ – Όλο το πρόγραμμα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign