Στο σχέδιο για την ελάφρυνση των φτωχότερων στρωμάτων στο μέλλον εστίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός μίλησε για την προοπτική να ξεφύγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων, με αλλαγή μείγματος πολιτικής υπέρ των πιο αδυνάμων. Υπογραμμίζοντας την υπεραπόδοση στόχων τα έτη 2016 και 2017 και μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, δίδεται η δυνατότητα, υπογράμμισε, να υπάρχει αισιοδοξία όχι μόνο ότι θα πιάσουμε τους στόχους αλλά και για ένα δημοσιονομικό περιθώριο.
Και από το 2019 εν τέλει, θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτίστως όσους έχουν επιβαρυνθεί από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή.
«Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να τον προχωρήσουμε», σημείωσε με έμφαση.
Για το ζήτημα του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στην απόφαση του Ιουνίου του 2015, την οποία χαιρέτισαν οι επενδυτές και οι αγορές. «Είχαμε έναν αλγόριθμο που κλειδώνει τη βιωσιμότητα του χρέους» έσπευσε να προσθέσει, τονίζοντας ότι «το πιο ουσιαστικό είναι ότι δίνεται προοπτική ενόρασης του προβλήματος». Όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, σημείωσε με νόημα ότι «παρότι έχουμε εκλογές στη Γερμανία, ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να περιμένουν». Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε το γεγονός ότι «βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με το ΔΝΤ».
Αναφερόμενος στη λειτουργία της κυβέρνησης επεσήμανε ότι «προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα», ενώ διαβεβαίωσε ότι «αυτή η προσπάθεια που καταβάλουμε σε αυτές τις συνθήκες, αποδίδει». «Η κυβέρνηση προσπαθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έχει παράξει σημαντικό έργο δεδομένων των συνθηκών» συνέχισε ενώ υπεραμύνθηκε της συνεργασίας με του ΑΝΕΛ, τονίζοντας ότι είναι «εξαιρετική, γιατί είναι έντιμη και ειλικρινής».
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)
Όσον αφορά τις προεργασίες για την τρίτη αξιολόγηση, δήλωσε «αποφασισμένος» να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς και στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Η πιο ουσιαστική και θετική παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου ήταν η επισήμανση ότι πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι στην διαπραγμάτευση να προσέλθουν με καλή πίστη και να μην καθυστερήσουν την αξιολόγηση», συμπλήρωσε. «Τα χειρότερα είναι πίσω μας. Θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, θα τρέξουμε γρήγορα. Βεβαίως αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές θα έρθουν με κοινό στόχο», συνέχισε. «Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει προσπάθεια καθυστερήσεων από το ΔΝΤ» συνέχισε και εκτίμησε ότι «η ευρωπαϊκή πλευρά θα έχει μια πιο ξεκάθαρη στάση απέναντι σε πιθανές καθυστερήσεις ή νέες απαιτήσεις».
Σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, διαβεβαίωσε ότι «μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ, όσο τηρεί τα συμφωνηθέντα, και φυσικά χωρίς αυτό».
«Αυτό που δεν μπορούμε είναι να ζήσουμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και το άλλο εκτός», έσπευσε να επισημάνει. «Το κρίσιμο είναι αν το Ταμείο θα μπει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα. Θα κριθεί αυτή τη φορά η αξιοπιστία των εταίρων μας, του ΔΝΤ. Η διαρκής αβεβαιότητα δεν είναι καλή για κανέναν» πρόσθεσε, στο ίδιο πλαίσιο.
Από το 2020 μείωση του ΕΝΦΙΑ
«Η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλία αναδιάρθρωσης του φόρου και πετύχαμε μία πιο δίκαιη κατανομή του» διαμήνυσε, ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ. Για το 2020, εξήγησε, έχουμε ήδη ψηφίσει τη μείωση κατά περίπου 10% της συνολικής τιμής επιβάρυνσης στους πολίτες. «Ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος φόρος αλλά όχι ως προς τη μεγάλη ιδιοκτησία» συμπλήρωσε, ενώ αναφερθείς στο σύνολο της κτηματαγοράς, εκτίμησε ότι «σιγά-σιγά θα αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά».
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)
Πιθανή η ελάφρυνση των επιχειρήσεων
Ο πρωθυπουργός εστίασε και στη φορολόγηση των επιχειρήσεων, υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη ψηφιστεί η μείωση του εταιρικού φόρου για την περίοδο μετά το 2020. «Αν δούμε στο τέλος του 2018 ότι για άλλη μία φορά η υπεραπόδοση της οικονομίας θα είναι καλύτερη από αυτό που περιμέναμε, πράγμα όχι απίθανο, τότε θα φροντίσουμε αυτόν τον χώρο να τον οδηγήσουμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις» τόνισε, επιπλέον. Μάλιστα, εξήγησε ότι «ένα από τα θέματα που συζητάμε στην προοπτική της νέας αρχιτεκτονικής της Ευρώπης είναι να υπάρξει κι ένας κοινός προϋπολογισμός και μία φορολογική σύγκλιση».
«Η κυβέρνηση είναι φιλική ως προς την υγιή επιχειρηματικότητα και κάνουμε προσπάθεια να καταπολεμήσουμε παθογένειες του κράτους που δεν είχαν γίνει στα προηγούμενα χρόνια» τόνισε, στη συνέχεια. «Εκεί που υπάρχει διαφορά σε σχέση με την νεοφιλελεύθερη οπτική είναι ότι εμείς θέλουμε τις επενδύσεις αλλά θέλουμε προστασία των εργασιακών σχέσεων και του περιβάλλοντος», σχολίασε επίσης.
Για το μέλλον της Ευρώπης και της Τουρκίας
Ερωτηθείς για το μέλλον της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός παρέθεσε μία σειρά προτάσεων για την αναβάθμιση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών οργανισμών. Κατά τον ίδιο, υπάρχει η ανάγκη να λογοδοτούν οι ηγέτες αλλά και τα όργανα να είναι αιρετά. «Χρειαζόμαστε εμβάθυνση και πολιτική και δημοκρατικά, ως προς τους θεσμούς» πρόσθεσε. «Όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες γίνονται λάθη», παραδέχθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, υποστήριξε ότι «θα ήταν λάθος –και θα ήταν ενδεχομένως δώρο στον Ερντογάν– αν η Ευρώπη έθετα ζήτημα τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Αναλύοντας την άποψη του, επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να ταυτίζουμε έναν ολόκληρο λαό με τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης» και ότι «ακόμα κι αν η στάση του Ερντογάν δεν πείθει ότι θα συνεχίσει τις διαδικασίες, είναι λάθος να κλείνουμε τις πόρτες».
Φθινόπωρο του 2019 οι εκλογές
Ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, διαμηνύοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. «Οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω, σε τρικυμία. Η πραγματική σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα μπορέσει να γίνει στο τέλος της τετραετίες και ο πολίτης θα μπορεί να κρίνει πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, τι έχει γίνει με την εργασία, την ανάπτυξη, την καθημερινότητα του. Τώρα και αυτό το αισθάνεστε όλοι, έχουμε πάρει στροφή, περάσαμε τον κάβο, έχει κυματισμό αλλά τον κάβο τον περάσαμε για καλό του ελληνικού λαού», είπε.
«Δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε. Αν πιστεύαμε ότι θα ήταν καλύτερα στη θέση μας να ήταν αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα δεν θα είχαμε μπει εξ αρχής στη διαδικασία να πιούμε αυτό το πικρό ποτήρι», συμπλήρωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ