Ιστορίες Ψυχρού Πολέμου αναβιώνουν τις τελευταίες μέρες, μετά την απαίτηση της Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τη Μόσχα να κλείσει το προξενείο της στο Σαν Φρανσίσκο και τα δύο παραρτήματά του σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη.
Και ενώ το σαββατοκύριακο είναι σε εξέλιξη η εκκένωση του κτηρίου, αναστάτωση και σύγχυση έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τις πληροφορίες ότι από την οροφή του προξενείου έβγαινε μαύρος καπνός.
Οι αμερικανικές Αρχές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κάτι συγκεκριμένο. Ο επιθεωρητής της υπηρεσίας ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που εκλήθη στο προξενείο δήλωσε ότι «δεν είναι ορατός καπνός». Νωρίτερα στο προξενείο είχε κληθεί και η Πυροσβεστική, αφού μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι μαύρος καπνός βγαίνει από τη στέγη του κτηρίου. Η Πυροσβεστική όμως ανακοίνωσε ότι δεν υπήρχε φωτιά.
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δεν διέψευσε ότι υπήρχε μαύρος καπνός, επεσήμανε ότι συνδέεται με μέτρα «προστασίας» του κτηρίου. Η ίδια τόνισε ότι το προσωπικό που διαμένει στο προξενείο έχει διπλωματική ασυλία και έχει λάβει εντολή να εγκαταλείψει το κτήριο μαζί με τις οικογένειές τους μέσα σε 10 με 12 ώρες.
«Θα απαντήσουμε σκληρά στις ΗΠΑ»
Στο φόντο των εξελίξεων αυτών παραμένει η προειδοποίηση, την Παρασκευή, του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ότι η Μόσχα θα απαντήσει σκληρά στις ΗΠΑ, για το κλείσιμο του προξενείου. «Θα αντιδράσουμε σκληρά μόλις ολοκληρώσουμε την ανάλυση μας» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ απευθυνόμενος στους φοιτητές του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (MGIMO) της Μόσχας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο πόλεμος αυτός των κυρώσεων δεν ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ρωσίας.
«Αλλά θέλω να πω, είπε χαρακτηριστικά ο Σεργκέι Λαβρόφ, ότι όλη αυτή την ιστορία με την ανταλλαγή κυρώσεων στην λογική του “μια σου και μια μου” δεν την αρχίσαμε εμείς. Την ξεκίνησε η κυβέρνηση Ομπάμα, για να υπονομεύσει τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις και να μην επιτρέψει στον Τραμπ να προωθήσει εποικοδομητικές ιδέες είτε να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Ρωσία», υποστήριξε.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ακόμη και τώρα κάνει παρόμοιες δηλώσεις (περί εξομάλυνσης των σχέσεων) και πως «ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επανειλημμένα έχει πει ότι μας ενδιαφέρει η εξομάλυνση».
«Πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση προς την κατεύθυνση αυτή, στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού», είπε ο Λαβρόφ, τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση» και πως «η συζήτηση για το ζήτημα αυτό θα συνεχισθεί, ανεξάρτητα από το πότε και πώς θα αντιδράσουμε».