pontosnews.gr
Τρίτη, 15/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Έλληνες χανόμαστε – Ο πληθυσμός συρρικνώνεται και γερνάει

13/08/2017 - 12:39μμ
Τάσος Πετρόπουλος: Τον Αύγουστο τα αναδρομικά των επικουρικών
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Όλο και λιγότερα παιδιά φέρνουν στον κόσμο Έλληνες και ο πληθυσμός της χώρας μας κάθε χρόνο που περνάει μειώνεται αριθμητικά, με αποτέλεσμα να είναι δυσοίωνες οι προβλέψεις για το Δημογραφικό τις επόμενες δεκαετίες.

Το Ινστιτούτο του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη προβλέπει πως το 2030 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα είναι 9,9 εκατομμύρια και το 8,9 εκατομμύρια το 2050.

Η μελέτη του γερμανικού Ινστιτούτου που αναλύει γενικότερα το δημογραφικό μέλλον της Ευρώπης και αναδεικνύει ανάμικτες τάσεις, τόσο θετικές όσο και αρνητικές (για τη χώρα μας κυρίως αρνητικές), επισημαίνει ότι μεταξύ 2011-2016 η Ελλάδα έχασε σχεδόν το 3% του πληθυσμού της, μεταξύ άλλων λόγω της γέννησης λιγότερων παιδιών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Προβλέπει ότι από περίπου 10,8 εκατομμύρια το 2016, ο πληθυσμός της χώρας μας θα μειωθεί στα 9,9 εκατομμύρια έως το 2030 και στα 8,9 εκατομμύρια έως το 2050, με συνέπεια να υποστεί μια πρόσθετη μείωση κατά περίπου 18%.

Με δείκτη ολικής γονιμότητας 1,33 (ο προβλεπόμενος μέσος αριθμών παιδιών ανά γυναίκα), η Ελλάδα έχει σήμερα σχεδόν τη χαμηλότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μελέτη επισημαίνει ότι εξαιτίας, κυρίως, του μικρού αριθμού παιδιών που γεννιούνται στη χώρα μας (περίπου 90.000 ετησίως), η Ελλάδα έχει πλέον έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, καθώς πάνω από το ένα πέμπτο των κατοίκων της (το 21%) είναι άνω των 65 ετών. Μόνον η Ιταλία στην Ευρώπη έχει υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων. Οι Γερμανοί ερευνητές προβλέπουν ότι, με βάση τις έως τώρα δημογραφικές τάσεις, η Ελλάδα είναι πιθανό πως θα έχει τη χειρότερη σε όλη την Ευρώπη αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους έως το 2050.


(Φωτ.: cyprusmaill.cy)

Η συνεισφορά των μεταναστών
Η μελέτη αναφέρει ότι μέχρι στιγμής σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία οι μετανάστες δεν έχουν αυξήσει σημαντικά τον πληθυσμό, έχοντας συμβάλει το πολύ κατά 0,1% στους εθνικούς δείκτες γονιμότητας. Όμως, αν ο αριθμός τους αυξηθεί στο μέλλον και με δεδομένο ότι γεννάνε συνήθως περισσότερα παιδιά, η συμβολή τους αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια τόσο στην αύξηση του πληθυσμού όσο και στη συγκράτηση της γήρανσης.

Με βάση τις αναλύσεις της Eurostat, εκτιμάται ότι τουλάχιστον τα δύο τρίτα των χωρών της Ευρώπης θα χρειαστούν τη συνεισφορά των μεταναστών από μη ευρωπαϊκές χώρες για να υπάρξει δημογραφική σταθερότητα στην Ευρώπη έως το 2050.

Μια άλλη διαίρεση υπάρχει μεταξύ Δύσης-Ανατολής, όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής. Περισσότερο από όλους στην Ευρώπη ζουν οι άνθρωποι στη βόρεια Ιταλία, στη βόρεια Ισπανία, στις παράκτιες περιοχές της Γαλλίας, καθώς και σε τμήματα της Ελβετίας και της Νορβηγίας. Τις πιο σύντομες ζωές έχουν οι άνθρωποι στην ανατολική και πρώην σοσιαλιστική Ευρώπη, με χειρότερες τη Λιθουανία και τη Βουλγαρία. Στην Ελλάδα το μέσο προσδόκιμο ζωής ανεξαρτήτως φυλου είναι τα 81,1 έτη, ενώ στην Κύπρο τα 81,8 έτη.

Τι θα συμβεί στην Κύπρο
Όσον αφορά ειδικότερα την Κύπρο, η μελέτη εκτιμά ότι ο πληθυσμός της, από περίπου 0,85 εκατομμύρια το 2016 (αυξημένος κατά 14% έναντι του 2006), εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω στα 0,9 εκατομμύρια το 2030 και σχεδόν στο ένα εκατομμύριο το 2050, κυρίως χάρη στη μετανάστευση, καθώς και στο ότι κάθε χρόνο περισσότεροι άνθρωποι γεννιούνται από ό,τι πεθαίνουν (ενώ στην Ελλάδα συμβαίνει πια το αντίθετο). Από την άλλη, ο δείκτης γονιμότητας στην Κύπρο (1,32 παιδιά ανά γυναίκα το 2015) είναι εξίσου χαμηλός με αυτόν της Ελλάδας, με συνέπεια, σύμφωνα με τη μελέτη, έως τα μέσα της δεκαετίας του 2030 και στην Κύπρο ο αριθμός των θανάτων πιθανώς να ξεπερνά πλέον τον αριθμό των γεννήσεων.

Το Ινστιτούτο του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη είναι μία ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική δεξαμενή σκέψης που δημιουργήθηκε το 2000.

Παύλος Δρακόπουλος

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Έκκληση για την αναγνώριση σορού άνδρα που βρέθηκε στον Θερμαϊκό

15/09/2026 - 4:16μμ
Άποψη του Συνεδριακού Κέντρου Λάρισας όπου διεξάγεται η δίκη για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη (φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για τα Τέμπη: Στην τελική ευθεία η απόφαση για το κινητό του σταθμάρχη – Τι κατέθεσε ο Παύλος Ασλανίδης

15/09/2026 - 3:28μμ
Στα δικαστήρια της Ευελπίδων οι δύο γιατροί που κατηγορούνται για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Μαζωνάκης: Στον ανακριτή οι δύο γιατροί για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας

15/09/2026 - 1:34μμ
Αποφυλακίστηκε ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλίας Κασιδιάρης, από τις φυλακές Δομοκού, μετά από έκτιση του συνόλου της ποινής του (φωτ.: lamiareport.gr/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αποφυλακίστηκε ο Ηλίας Κασιδιάρης – Δήλωσε πως επιστρέφει στην πολιτική

15/09/2026 - 1:07μμ
(Φωτ.: glomex/ertnews)
ΕΛΛΑΔΑ

Ζωγράφου: Νύχτα τρόμου για αντιδήμαρχο – Έκαψαν το αυτοκίνητό του έξω από την πολυκατοικία

15/09/2026 - 11:15πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

Αλκέτ Ριζάι: Ανθρωποκυνηγητό για τον βαρυποινίτη – Δεν επέστρεψε στις φυλακές Δομοκού

15/09/2026 - 10:22πμ
(Φωτ. αρχείου: lou & magoo / commons.wikimedia.org)
ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Σε κρίσιμη κατάσταση το δύο εβδομάδων βρέφος – Συνελήφθη η μητέρα

15/09/2026 - 9:00πμ
Οι δύο κατηγορούμενοι γιατροί στην υπόθεση θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη οδηγούνται στον ανακριτή, 14 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: Απολογούνται οι δύο γιατροί για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο

15/09/2026 - 8:33πμ
Φωτογραφικό στιγμιότυπο από drone, εικονίζει έντονη συννεφιά στην παραλία του Ναυπλίου. Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την Τρίτη – Πού ενισχύονται τα φαινόμενα το βράδυ

15/09/2026 - 8:09πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Άγριο ζώο επιτέθηκε σε 5χρονο – Εξετάζεται αν ήταν τσακάλι

14/09/2026 - 10:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λευκές ποδιές σαν αυτή της εικόνας αναμένεται να φορούν οι εκπαιδευτικοί στην Τουρκία, γεγονός που τους έχει εξοργίσει (φωτ.: syriacpress.com)

Τουρκία: Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για την υποχρεωτική λευκή ποδιά στα σχολεία

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: Στους «8» του προκριματικού τουρνουά ο Προμηθέας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/pasja1000-6355831)

Καρκίνος του προστάτη: Τα νέα δεδομένα για τη διάγνωση και τα 19 περιστατικά την ημέρα στην Ελλάδα

1 ώρα πριν
Εικόνα από ορκομωσία 
νεοκαταταγέντων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) του Στρατού Ξηράς και του
Κοινού Νομικού Σώματος (φωτ. αρχείου: Γρ. Τύπου ΓΕΣ / EUROKINISSI)

Ένοπλες δυνάμεις: Παράταση στην υποβολή δικαιολογητικών για τις προσλήψεις ΕΠΟΠ

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Έκκληση για την αναγνώριση σορού άνδρα που βρέθηκε στον Θερμαϊκό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»/Facebook)

Μεταμόρφωση: Το ποντιακό αντάμωμα του «Εύξεινου Πόντου» κράτησε το γλέντι μέχρι το πρωί

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV