Με αίμα βάφτηκαν οι αμφιλεγόμενες εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Βενεζουέλα για τη Συντακτική Συνέλευση, ένα σώμα το οποίο θα διαθέτει υπερεξουσίες, θα κάνει αναθεώρηση του Συντάγματος και θα αντικαταστήσει τη Βουλή – κατά τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο θα είναι η αρχή μιας νέας εποχής για τη χτυπημένη από την κρίση χώρα.
Η Βουλή από το 2015 βρισκόταν υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.
Η αντιπολίτευση που είχε δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία κάλεσε τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους, παρά την απαγόρευση. Έτσι άνοιξε ένας ακόμα κύκλος βίας: Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές με κουκούλες και μάσκες έστησαν οδοφράγματα ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έσπευσαν να τους απωθήσουν ώστε να μην πλησιάσουν τα εκλογικά τμήματα. Ο απολογισμός του σαββατοκύριακου είναι δέκα νεκροί, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
(Φωτ.: EPA / Pascuale Giorgio)
Μεταξύ των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους συγκαταλέγονται δύο έφηβοι, ένα υποψήφιο μέλος της Συνέλευσης, και ο 30χρονος Ρικάρδο Κάμπος, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης που σκοτώθηκε από σφαίρα. Πρόκειται για τον πιο βαρύ φόρο αίματος από την αρχή των ταραχών, στις αρχές Απριλίου. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι νεκροί φτάνουν τουλάχιστον τους 113.
Η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ψήφισε το 41,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, δηλαδή 8 εκατ. άτομα αν και υπάρχουν ενδείξεις για παρατυπίες. Από την άλλη η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι το 88% απείχε από τη διαδικασία. Η κυβέρνηση Μαδούρο πάντως πανηγυρίζει τονίζοντας ότι είναι «η μεγαλύτερη εκλογική νίκη της επανάστασης»: Ένα από τα στοιχήματα του προέδρου της Βενεζουέλας ήταν να ψηφίσουν πάνω από τα 7,6 εκατ. που πήγαν στις άτυπες κάλπες που έστησε η αντιπολίτευση.
(Φωτ.: EPA / Miguel Gutierrez)
Η αντιπολίτευση καλεί και σήμερα σε μαζικές διαδηλώσεις, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, με δεδομένο ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι ΗΠΑ είχαν καλέσει τον Νικολάς Μαδούρο να μην προχωρήσει στις εκλογές που ουσιαστικά καταργούν την παρούσα Βουλή.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήδη επέβαλε κυρώσεις σε αξιωματούχους και πρόσωπα του περιβάλλοντος του προέδρου της Βενεζουέλας, χωρίς να αποκλείσει τίποτα, ακόμα και κυρώσεις στη βιομηχανία του πετρελαίου.