Ένα πεπόνι που έφτασε στον Έβρο μαζί με τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία διεκδικεί την αναγνώρισή του ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ). Η «χρυσή κεφαλή» του Τυχερού, μια καλλιέργεια που συναντάται και στον Πέπλο, είναι μια παραδοσιακή ποικιλία με μεγάλες αντοχές μετά τη συγκομιδή.
Το όνομά του προήλθε από το χρυσαφί χρώμα και το μέγεθος του κεφαλιού.
Ρεπορτάζ της ιστοσελίδας ypaithros.gr αναφέρει ότι η ΔΑΟΚ Έβρου ετοίμασε το φάκελο υποψηφιότητας, και η οριοθετημένη περιοχή θα είναι όλος ο Έβρος. «Ο τρόπος, οι εποχές σποράς και συγκομιδής είναι ίδια και, μάλιστα, το πεπόνι ‘‘χρυσή κεφαλή’’ είναι όψιμο και όταν συγκομίζεται δεν υπάρχει στην αγορά άλλη ποικιλία. Περικλείει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πεπονιού, όπως το κάλιο και τις βιταμίνες, σύμφωνα με αναλύσεις εργαστηρίων της Ελλάδας και του εξωτερικού», αναφέρει ο διευθυντής στη ΔΑΟΚ Έβρου Πασχάλης Παπαδάκης.
Ο φάκελος θα αποσταλεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα υπάρξει απάντηση. Το πεπόνι «χρυσή κεφαλή» σταμάτησε να καλλιεργείται από το 1983 λόγω της προσβολής του από τον μύκητα φουζάριο και «ξεκουράστηκε» για περίπου 15 χρόνια. Η καλλιέργεια επανήλθε πριν από το 2000.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό χάρη στο DNA του και στον τρόπο καλλιέργειας είναι η μεγάλη αντοχή του. Ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Δέδογλου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πεπόνι που συγκόμισε στα τέλη Σεπτεμβρίου το έκοψε στα μέσα Γενάρη, συντηρώντας το στην αποθήκη.
Σήμερα, καλλιεργούνται περίπου 500 στρέμματα από 30 παραγωγούς. Αυξήθηκαν από πέρσι σε ποσοστό περίπου 40%.