pontosnews.gr
Δευτέρα, 30/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς είναι σήμερα η Αγία Βαρβάρα στην Παναγία Σουμελά (φωτο)

3/07/2017 - 9:51πμ
Πώς είναι σήμερα η Αγία Βαρβάρα στην Παναγία Σουμελά (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Είναι γεγονός πως οι τουρκικές Αρχές εκμεταλλεύονται μέχρι και το τελευταίο ερείπιο ορθόδοξου ναού στη χώρα, προκειμένου να το αναστηλώσουν και να αυξήσουν έτσι τα έσοδα του κράτους μέσα από τον θρησκευτικό τουρισμό. Ένα από αυτά είναι το παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, πλησίον της μονής της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, που αναστηλώθηκε πρόσφατα και αναπλάστηκε ο περιβάλλων χώρος σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο.

Πώς μπορεί όμως κάποιος να το επισκεφθεί και τι μπορεί να δει από εκεί;

Καταρχήν βρίσκεται πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο, και ανέκαθεν ήταν ανοιχτό και επισκέψιμο. Βέβαια, οι αρμόδιες Αρχές με τις αναστηλωτικές και αισθητικές επεμβάσεις τους προσπαθούν να το αναδείξουν περισσότερο. Το σημείο μπορεί να το επισκεφθεί κανείς πιο γρήγορα –αφού είναι σήμερα και το μοναδικό προσβάσιμο– από το χώρο που παρκάρουν τα οχήματα κοντά στη μονή Σουμελά. Εκεί, δίπλα από την είσοδο που απαγορεύει σήμερα στον επισκέπτη να προχωρήσει προς τη μονή Σουμελά καθώς γίνονται εργασίες, υπάρχει δεξιά ένα μονοπάτι, πλέον λιθοστρωμένο, που οδηγεί στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας.


Η Παναγία Σουμελά όπως φαίνεται από το πάρκινγκ. Κάτω, στο κέντρο της φωτογραφίας, διακρίνεται το παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας (φωτ.: Φαρετίν Ερντογάν)

Από εκεί μπορεί να απολαύσει κανείς τη μοναδική και συγκλονιστική θέα της Παναγίας Σουμελά, που κυριολεκτικά φαίνεται σαν να κρέμεται από το βράχο του όρους Μελά. Ο επισκέπτης μαγεύεται από το αλπικό τοπίο των Ποντικών ορέων, με την οργιώδη βλάστηση. Από το σημείο ακούγονται και τα πολλά τρεχούμενα νερά που καταλήγουν στον Πυξίτη ποταμό, που περνά από τα ριζά του βράχου. Η είσοδος στο ναό είναι ελεύθερη, ενώ έχει τοποθετηθεί και πόρτα.

Όπως λέει στο pontos-news.gr ο Φαρετίν Ερντογάν, τουριστικός πράκτορας στην περιοχή της Ματσούκας, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας και το μόνο που έμεινε είναι να τοποθετηθεί μια οθόνη μέσα στο ναό, η οποία θα παρουσιάζει με οπτικοακουστικό υλικό την ιστορία της Σουμελά. Τονίζει ότι η περιοχή έχει επηρεαστεί σημαντικά, σε οικονομικό επίπεδο, από την ύφεση που παρατηρείται στον τουρισμό λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.


Η Παναγία Σουμελά όπως φαίνεται από την Αγία Βαρβάρα (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Ο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας, ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνας, τα παρχάρια και η περιοχή της Σάντας είναι εναλλακτικοί προορισμοί, ενώ, όπως μας είπε, στην περιοχή της Αργυρούπολης οι αρμόδιες Αρχές προχωρούν στην ανάδειξη της παλιάς πόλης, με τις εκκλησίες και τα παλιά σπίτια.

Αξίζει να σημειωθεί πως με νεότερη ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, που είναι κλειστή στους επισκέπτες από το Σεπτέμβριο του 2015, λόγω εργασιών απομάκρυνσης επικίνδυνων βράχων, ενδέχεται να ανοίξει πριν από τον Δεκαπενταύγουστο του 2018.


Από το εσωτερικό του ναού της Αγίας Βαρβάρας, πριν από την αναστήλωση (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης / 2016)

Στο εσωτερικό της Αγίας Βαρβάρας, το 1922, οι μοναχοί της μονής Σουμελά έκρυψαν την εικόνα της Μεγαλόχαρης, τον σταυρό του αυτοκράτορα Μανουήλ Γ΄ του Κομνηνού, και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου.

  • Δείτε στις φωτογραφίες, στο τέλος του άρθρου, πώς ήταν και πώς διαμορφώθηκε ο χώρος στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΜΠΣ Μικροχωρίου Δράμας: Πλησιάζει ο καιρός για το διήμερο σεμινάριο λύρας και χορού – Μικρή παράταση για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής

30/03/2026 - 10:08μμ
Αναμνηστική φωτογραφία από την εκδήλωση (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΠΕΝ Κ. Μακεδονίας & Θεσσαλίας: Τριπλή εκδήλωση με τη νεολαία στο επίκεντρο – Οι προκλήσεις και οι επερχόμενες δράσεις

30/03/2026 - 5:31μμ
Ο Τάκης Βαμβακίδης σε χαρακτηριστική στιγμή της παράστασης (φωτ.: 5η Εποχή Τέχνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Το «Ροδάφ’νον» επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για τρεις παραστάσεις

30/03/2026 - 5:03μμ
Στιγμιότυπα από την ομιλία (φωτ.: facebook/Παναγία Σουμελά Κατερίνης - Ποντιακός Σύλλογος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το παρακάθ’ φανέρωσε την ιστορία του στην «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης

30/03/2026 - 3:12μμ
Οι αδελφοί Ματθαίος και Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης (φωτ.: Ένωση Ποντίων Μελισσίων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σεμινάριο των αδελφών Τσαχουρίδη στην Ένωση Ποντίων Μελισσίων για την ποντιακή μουσική

30/03/2026 - 10:56πμ
Τμήμα της αφίσας της παράστασης
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: «Τη νύφες το κλέψιμον» σήμερα στις Συκιές

30/03/2026 - 10:20πμ
Δεκέμβριος 2018: Η Μαρινέλλα τραγουδάει το «Τσάμπασιν» και η πίστα γεμίζει γαρίφαλα (στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν η Μαρινέλλα τραγουδούσε «Εκάεν και το Τσάμπασιν» με τους αδελφούς Τσαχουρίδη – Στιγμιότυπα από μια αξέχαστη συνεργασία

30/03/2026 - 9:12πμ
(Φωτ.: Instagram/syllogos_pontiwn_metamorfosis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος» θα χορέψει για τον «Καθαρμό»

29/03/2026 - 12:20πμ
Αυγά έτοιμα για μάχη (φωτ.: facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ετοιμαστείτε για αυγομαχίες στον Μαυρόβατο

28/03/2026 - 8:47μμ
Μοναδικές στιγμές υπόσχεται και το φετινό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η Ένωση Ποντίων Σουρμένων για το Παμποντιακό Πανοΰρ (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παμποντιακόν Πανοΰρ 2026 «Τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»: Μνήμες, συναισθήματα και παραδόσεις σ’ ένα πενθήμερο που κορυφώνεται με το ταφικό έθιμο και δυνατό ποντιακό γλέντι

27/03/2026 - 10:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Εικ.: ΧΚ)

ΜΠΣ Μικροχωρίου Δράμας: Πλησιάζει ο καιρός για το διήμερο σεμινάριο λύρας και χορού – Μικρή παράταση για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Greek Basketball League: Νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / PAOK FC)

ΠΑΟΚ: Στην Τούμπα κυματίζει η επετειακή σημαία για την 100ή επέτειο από την ίδρυσή του

1 ώρα πριν
Η Π. Τυχεροπούλου στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, τον Ολτώβριο του 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Το δικαστήριο διατάσσει την επανατοποθέτηση της Τυχεροπούλου στη θέση της διευθύντριας Εσωτερικού Ελέγχου

2 ώρες πριν
Μέλος της ομάδας SpaceDot κρατά στα χέρια του τον νανοδορυφόρο PeakSat, στο στάδιο της κατασκευής του (φωτ. αρχείου: facebook/SpaceDot)

ΑΠΘ: Εκτοξεύτηκε στο διάστημα ο νανοδορυφόρος PeakSat – Δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από φοιτητές

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: 59χρονη εντοπίστηκε νεκρή σε διαμέρισμα – Εγκληματική ενέργεια δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign