pontosnews.gr
Σάββατο, 20/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η τουρκική κυβέρνηση γνώριζε, αλλά «απέτυχε» να σταματήσει το πραξικόπημα

13/06/2017 - 4:49μμ
Η τουρκική κυβέρνηση γνώριζε, αλλά «απέτυχε» να σταματήσει το πραξικόπημα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου έτους ήταν ένα «ελεγχόμενο πραξικόπημα», το οποίο είχε προβλεφθεί, δεν εμποδίστηκε και  κάποιοι επωφελήθηκαν από αυτό, σύμφωνα με μια έκθεση που εκπόνησε το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP). «Τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά την ύπουλη απόπειρα πραξικοπήματος, που άρχισε το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016 και ματαιώθηκε στις 16 Ιουλίου 2016, αποκάλυψαν ότι αυτή η απόπειρα ήταν ελεγχόμενη, είχε προβλεφθεί, δεν εμποδίστηκε και κάποιοι επωφελήθηκαν από αυτή», αναφέρεται στην έκθεση των 307 σελίδων, που εκπόνησαν βουλευτές του CHP, ως απάντηση σε έκθεση που συντάχθηκε από κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία συστάθηκε για να ερευνήσει την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Η συγκλονιστική και τρομακτική προσπάθεια που έλαβε χώρα στις 15 Ιουλίου, ήταν από καιρό γνωστή, αναμενόμενη και θεωρήθηκε ως μια ευκαιρία για επίτευξη ενός ύψιστου στόχου», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη σε προηγούμενα άρθρα, που δημοσίευσε ο αρθρογράφος της Türkiye, Fuat Uğur, στις 24 Μαρτίου, 2 Απριλίου και 21 Απριλίου 2016, όπου αναφερόταν ότι γίνονταν κάποιες δραστηριότητες στις Τουρκικές Στρατιωτικές Δυνάμεις (TSK) για ενδεχόμενο πραξικόπημα, η έκθεση του CHP τονίζει ότι ένα επικείμενο πραξικόπημα θα έπρεπε να ήταν γνωστό στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MİT).

Το CHP υπογράμμισε ότι το πραξικόπημα ήταν γνωστό στην υπηρεσία πληροφοριών. «Οι ιστορίες που μοιράζονταν με το κοινό συντάκτες όπως ο Fuat Uğur, μήνες πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος ήταν σαφείς πληροφορίες για την MİT και είναι απίστευτο το γεγονός ότι η MİT δεν ενημερώθηκε για πράγματα που γνώριζε ο Fuat Uğur», ανέφερε. Αναφερόμενη στις προηγούμενες καταγγελίες των εισαγγελέων σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος, η έκθεση υποστηρίζει ότι ο οργανισμός Fethullahist Terror Organization (FETÖ) είχε αρχίσει να προετοιμάζει το πραξικόπημα τους τελευταίους μήνες του 2015.

«Οι προετοιμασίες καθοδηγήθηκαν από τον Adil Öksüz, τον Kemal Batmaz, τον Hakan Çiçek, τον Nurettin Oruç και τον Harun Biniş», ανέφερε, δηλώνοντας ότι τα ονόματα ήταν γνωστά στην MİT, ως μέλη της ομάδας.

«Η MİT είχε μοιραστεί προηγουμένως σημειώσεις, σχετικά με πιθανό πραξικόπημα από την FETÖ, με τις εξωτερικές αρχές, αλλά δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια ημερομηνία, δεδομένου ότι δεν μπορεί να συλλέξει πληροφορίες από τις TSK», πρόσθεσε.

Η έκθεση του CHP ανέφερε, ότι η απόπειρα πραξικοπήματος δεν παρεμποδίστηκε, παρά τη συνάντηση μεταξύ του αρχηγού της MİT Χακάν Φιντάν και του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατηγού Χουλουσί Ακάρ, για έξι ώρες στις 14 Ιουλίου, μια ημέρα πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος. Επίσης, οι δηλώσεις πιλότου ελικοπτέρου που αναφέρθηκε μόνο ως ταγματάρχης O.K., και ο οποίος δήλωσε ότι στις 15 Ιουλίου του είχε δοθεί μια αποστολή «να απαγάγει τον υποδιευθυντή της MİT με ελικόπτερο» και πήγε στην έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών για να αναφέρει την αποστολή στις 15 Ιουλίου το απόγευμα, στοιχεία τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη.

Το CHP κατηγόρησε τις αρχές για αμέλεια, προσθέτοντας ότι το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, θα καταγραφόταν ως ένα πραξικόπημα που δεν εμποδίστηκε.

Κατηγόρησε επίσης το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)  για  εκμετάλλευση της κατάστασης, χρησιμοποιώντας αυθαίρετα την κήρυξη Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης, σε μια προσπάθεια να εδραιώσει την εξουσία του και να εφαρμόσει το προεδρικό σύστημα. «Τα διατάγματα έκτακτης ανάγκης συνέβαλαν στην καθιέρωση μιας καταπίεσης, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι αρχές που σχετίζονται με την κρατική διοίκηση στα χέρια ενός και να διατηρηθεί ζωντανό το καθεστώς του ενός ανδρός –του Ερντογάν– και όχι στην εκκαθάριση του FETÖ», ανέφερε η έκθεση.

«Αποκαλώντας ελεγχόμενο το πραξικόπημα, παρέχετε στήριξη στους πραξικοπηματίες»
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς, ωστόσο, δήλωσε ότι τα σχόλια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως υποστήριξη στους πραξικοπηματίες. «Η εκφορά των λέξεων “ελεγχόμενη απόπειρα πραξικοπήματος” είναι η μεγαλύτερη στήριξη στους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου», δήλωσε ο Κουρτουλμούς στις 12 Ιουνίου μετά από μία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Ελπίζουμε ότι οι νομικές υποθέσεις θα καταλήξουν, και εάν υπάρχει πολιτικό σκέλος, θα αποκαλυφθεί και θα δημοσιευθεί», πρόσθεσε ο Κουρτουλμούς.

Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν, hurriyetdailynews.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η ιστορική γέφυρα του 1931 που ένωνε Αϊόβα και Ουισκόνσιν (πηγή: Glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Ένα «μπαμ» και τέλος εποχής: Η Black Hawk Bridge έπεσε στον Μισισιπή

20/12/2025 - 11:44πμ
Μία από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα (πηγή: US Justice Department)
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ από τα αρχεία Έπσταϊν: Κλίντον, Τζάκσον και Τζάγκερ στα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα

20/12/2025 - 10:44πμ
Αγρότες της Αργολίδας στην παλαιά εθνική οδό Άργους-Κορίνθου στα Δερβενάκια (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Χριστούγεννα στα μπλόκα: Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες σε όλη τη χώρα

20/12/2025 - 9:56πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αραιές νεφώσεις, τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους στο σημερινό σκηνικό του καιρού

20/12/2025 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Τρεις κουκουλοφόροι απήγαγαν ένα ζευγάρι και το ανάγκασαν να τους μεταφέρει 8 εκατ. ευρώ σε κρυπτονομίσματα

20/12/2025 - 12:00πμ
πρωθυπουργός των Σκοπίων, Χρίστιαν Μίτσκοσκι (φωτ.: facebook/Влада на Република Северна Македонија)
ΚΟΣΜΟΣ

Χρ.Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό»

19/12/2025 - 10:28μμ
Ο οδηγός του ασθενοφόρου δεν διέκρινε την κλούβα της αστυνομίας μέσα στο σκοτάδι (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τσιάρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Έκλεισε η γέφυρα της Χαλκίδας και η εθνική οδός στα Μάλγαρα – Ασθενοφόρο συγκρούστηκε με κλούβα της ΕΛΑΣ

19/12/2025 - 9:55μμ
(Φωτ.: EPA / Fabio Frustaci)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρώμη: Εισιτήριο 2€ ευρώ θα πληρώνουν οι τουρίστες για τη Φοντάνα ντι Τρέβι από την 1η Φεβρουαρίου

19/12/2025 - 8:05μμ
(Πηγή: x.com / nexta_tv)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ρωσικό drone συνετρίβη στη Νικομήδεια

19/12/2025 - 7:09μμ
(Φωτ.: EPA/FRANCIS CHUNG / POOL
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για Βενεζουέλα: Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο σύγκρουσης – Σήμα ανησυχίας

19/12/2025 - 5:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Tο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Σωτηρόπουλος)

Καμπανάκι από ΥΠΕΝ: «Τρέξτε τους πολεοδομικούς σχεδιασμούς» – Κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων

15 λεπτά πριν
Αθήνα, είσαι έτοιμη; (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Μωμόγεροι on fire πριν βγουν στην Ερμού!

39 λεπτά πριν
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο «Ανταμώματος» της ΕΠΟΝΑ (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής - ΕΠΟΝΑ)

ΕΠΟΝΑ: Από το ΟΑΚΑ το 2004, στο «Αντάμωμαν 2025» – Μια εικονογραφημένη ιστορία

50 λεπτά πριν
Η ιστορική γέφυρα του 1931 που ένωνε Αϊόβα και Ουισκόνσιν (πηγή: Glomex)

Ένα «μπαμ» και τέλος εποχής: Η Black Hawk Bridge έπεσε στον Μισισιπή

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την κεντρική πλατεία της Κοζάνης, Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: kozan.gr)

Οι Μωμόγεροι ζωντάνεψαν την Κοζάνη: Μια βραδιά παράδοσης και συγκίνησης

1 ώρα πριν
Μία από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα (πηγή: US Justice Department)

Σοκ από τα αρχεία Έπσταϊν: Κλίντον, Τζάκσον και Τζάγκερ στα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign