Ακριβώς 2,1 παιδιά αντιστοιχούσαν το 2016 σε γυναίκες 15 έως 49 ετών στην Τουρκία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Στατιστικής στην Τουρκία (TÜİK), αριθμός που έφερε… αναταραχή στην Άγκυρα. Ο λόγος είναι ότι το ποσοστό γονιμότητας έφτασε σε αυτό το «κρίσιμο» επίπεδο για πρώτη φορά από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το 1990 στις γυναίκες παραγωγικής ηλικίας αντιστοιχούσαν 2,8 παιδιά, το 2007 αντιστοιχούσαν 2,17 παιδιά και το 2015 αντιστοιχούσαν 2,15 παιδιά.
«Ο ρυθμός γεννητικότητας πέφτει από τις αρχές του 2000. Ωστόσο το 2,14 παιδιά ήταν ένα κρίσιμο επίπεδο. Προβλέπεται ότι η αύξηση του πληθυσμού θα σταματήσει τη δεκαετία του 2020 σε ένα μέγεθος περίπου 90 εκατ.», ανέφερε στη Hürriyet ο βουλευτής του AKP Τσενγίζ Αϊντογκτού. Μάλιστα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι αν οι δείκτες πέσουν κάτω από τα 2,1 παιδιά ανά γυναίκα τότε η πορεία είναι μη αναστρέψιμη. Για να υποστηρίξει το επιχείρημά του ανέφερε ότι όλη η δυτική Ευρώπη γερνάει, και υπογράμμισε ότι το τελευταίο διάστημα η Ρωσία προσπαθεί να δώσει κίνητρα ακόμα και σε όσους κάνουν παιδιά εκτός γάμου.
Το 2016 στην Τουρκία καταγράφηκαν 1.333.771 γεννήσεις, και για πρώτη φορά το Ινστιτούτο Στατιστικής κάνει λόγο για ποσοστό στο «επίπεδο αντικατάστασης». Τα υψηλότερα ποσοστά (με 4,33 παιδιά να αντιστοιχούν σε κάθε γυναίκα) ήταν στην επαρχία Σανλιούρφα (τουρκικά: Şanlıurfa), η οποία όμως έχει τον μεγαλύτερο αριθμό Σύρων προσφύγων μετά την Κωνσταντινούπολη.