pontosnews.gr
Παρασκευή, 26/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φοιτήτρια του ΑΠΘ κέρδισε διεθνή διάκριση παρουσιάζοντας τον Έβρο ως γέφυρα

24/04/2017 - 7:13μμ
Φοιτήτρια του ΑΠΘ κέρδισε διεθνή διάκριση παρουσιάζοντας τον Έβρο ως γέφυρα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το πρώτο βραβείο (Grand Prize) στον διεθνή διαγωνισμό «Unbuilt Visions 2016», που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, κέρδισε η φοιτήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Δανάη Τουρσόγλου-Παπαλεξανδρίδου για τη διπλωματική της εργασία, με τίτλο «Αφηγηματικές Μεταβάσεις», με σημείο εκκίνησης τη μετανάστευση.

Η διπλωματική εργασία εκπονήθηκε το 2016 στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής Μαρίας Βογιατζάκη.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τον Οργανισμό «D3 space» που ιδρύθηκε το 2008, με στόχο να εγείρει αρχιτεκτονικό διάλογο εκτός γεωγραφικών, ιδεολογικών ορίων και εξειδικεύσεων και να προωθεί νέες οπτικές στη σύγχρονη τέχνη, την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό προσφέροντας ευκαιρίες ανάδειξης αλλά και υλικό για ανερχόμενους καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές κ.ά.

Θέτοντας ως σημείο εκκίνησης τη μετανάστευση, η εργασία προτείνει ότι «υπάρχοντας σε συμπάθεια (συν-πάθεια) με την ανθρώπινη δραστηριότητα και τις μεταβολές των φυσικών και τεχνητών στοιχείων, θα μπορούσε να προκύψει ένα νέο είδος εδάφους, ατέρμονα μεταλλασσόμενο. Η διαφυγή προς μια γη ικανή να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε κάθε είδους δραστηριότητα είναι ικανή να συμβάλει στην απελευθέρωση από κάθε ορισμένο όριο. Ως περιοχή επιλέχθηκε αυτή μεταξύ της Ορεστιάδας και του ποταμού Έβρου. Ο ποταμός Έβρος αναλύεται ως στοιχείο που είτε διαχωρίζει είτε συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία.

»Η διπλωματική εργασία στηρίχθηκε στο υπόβαθρο που δημιουργήθηκε από τη θεωρητική έρευνα της φοιτήτριας στην ερευνητική της εργασία “ROBO[ECO]LOGY: Συναθροίσεις μιας Αναδυόμενης Οικολογίας”. Στο θεωρητικό αυτό έργο τέθηκαν ερωτήματα και έγιναν φιλοσοφικές αναζητήσεις πάνω στον αντίκτυπο της τεχνολογικής εξέλιξης στην αρχιτεκτονική, απομακρύνοντας τον από τη μοναδική χρήση του στη δημιουργία καινοτόμων μορφών και κατασκευών, προς την επαύξηση της ύλης και υφιστάμενων φυσικών και κοινωνικών δομών.

»Αμφισβητήθηκαν παράλληλα τα τεχνητά όρια μεταξύ ανθρώπινου και μη ανθρώπινου, φυσικού και τεχνητού, σταθερού και νομαδικού».

Η φοιτήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ Δανάη Τουρσόγλου-Παπαλεξανδρίδου αναφέρει ότι «Επικαλούμενοι τη νέα θεώρηση των πραγμάτων, θα παρατηρούσαμε ότι η αρχιτεκτονική καλείται πλέον να υπερβεί και αυτή τα όριά της και να διερευνήσει, να πειραματιστεί και να λάβει ενεργό θέση στο αναδυόμενο αποτέλεσμα των συναθροίσεων. Οι μεταβολές που προκαλούνται τόσο σε υλικά συστήματα όσο και άυλα όπως ο πολιτισμός, η συνείδηση, οι κοινωνίες, με τη σειρά τους αποτελούν υποκείμενο εξωτερικών σχέσεων. Για να αντιληφθούμε την εποχή μας, καθίσταται αναγκαίο να αντιληφθούμε αυτή την πολυπλοκότητα, και αυτό που διαχωρίζει αυτή τη στιγμή της πολυπλοκότητας, που δεν είναι η αλλαγή αυτή καθεαυτή αλλά η επιτάχυνση και η τάξη της αλλαγής».

Η διακριθείσα εργασία παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας μέσω της πλατφόρμας «Future Architecture» και θα εκτεθεί στο Σαράγεβο στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου «Days of Architecture 2017» που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 13 Μαΐου 2017.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο: Ύποπτο αντικείμενο από το οποίο εξείχε καλώδιο εντοπίστηκε στην Κυψέλη Αττικής

26/12/2025 - 5:55μμ
Τρακτέρ στην εθνική οδό (φωτ.: EUROKINISSI/Αντώνης Νικολόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Ποια μπλόκα κλείνουν ξανά, τι συμβαίνει στα τελωνεία – Κρίσιμες αποφάσεις στις συνελεύσεις το Σάββατο

26/12/2025 - 4:39μμ
Πυροσβέστες σβήνουν τη φωτιά στο διαμέρισμα του Κολωνακίου τον Ιανουάριο του 2022 (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κολωνάκι: Συνελήφθη ο γιος της Ελένης Παπαδοπούλου για τη δολοφονία της – Ο μητροκτόνος είχε χρέη 400.000 ευρώ

26/12/2025 - 3:04μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερη συναυλία του συγκροτήματος (φωτ.: facebook/Banda Entopica)
ΕΛΛΑΔΑ

Φλώρινα: Ο δήμαρχος διέκοψε συναυλία επειδή τραγουδούσαν στα σλάβικα – Θεατής ανέβηκε και χειροδίκησε στη σκηνή

26/12/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Τυροκομία Νάξου)
ΕΛΛΑΔΑ

Καλύτερο τυρί στον κόσμο η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ – Μεγάλη μείωση στην παραγωγή πατάτας στο νησί

26/12/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ροδόπη: Νεκρό 7χρονο αγοράκι από φωτιά στο σπίτι της οικογένειας – Σε κρίσιμη κατάσταση ο πατέρας και το αδελφάκι του

26/12/2025 - 11:14πμ
Στο καφενείο στο Λεοντάρι ανήμερα τα Χριστούγεννα (φωτ.: Facebook / Aris Efthimiou)
ΕΛΛΑΔΑ

Στο Λεοντάρι Καρδίτσας αναζητώντας τις ρίζες τους: Συγκίνηση από την επίσκεψη Τούρκων απογόνων παλιών κατοίκων

26/12/2025 - 9:56πμ
Έντονη βροχόπτωση (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Άστατος καιρός με βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας – Πού θα χιονίσει

26/12/2025 - 8:00πμ
Αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Αργολίδα κάνουν «ρεβεγιόν» στο μπλόκο στην είσοδο του Άργους. Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Σε νέα σύσκεψη για τις κινητοποιήσεις – Δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές δεσμεύσεις

25/12/2025 - 10:18μμ
O Άρης Μουγκοπέτρος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, 21 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Αρης Μουγκοπέτρος - Aris Mougopetros Fan Club)
ΕΛΛΑΔΑ

Άρης Μουγκοπέτρος: Μήνυση από τη σύζυγό του για ενδοοικογενειακή απειλή – Συνελήφθη ο μουσικός

25/12/2025 - 9:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Έκτακτο: Ύποπτο αντικείμενο από το οποίο εξείχε καλώδιο εντοπίστηκε στην Κυψέλη Αττικής

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/lesxipontionnkavalas)

Λέσχη Ποντίων ν. Καβάλας: Χριστουγεννιάτικες στιγμές με ποντιακή λύρα και νταούλι

37 λεπτά πριν
Εικόνα από το βιβλίο του Θάνου Βελλουδίου «Αερικά-Ξωτικά και Καλικάντζαροι» (εκδ. Τσιβεριώτης)

Τα Καλαντόφωτα, ή αλλιώς το Δωδεκαήμερο στον Πόντο, οι μάγισσες κινούνταν ανάμεσα στους ανθρώπους

1 ώρα πριν
Τρακτέρ στην εθνική οδό (φωτ.: EUROKINISSI/Αντώνης Νικολόπουλος)

Αγρότες: Ποια μπλόκα κλείνουν ξανά, τι συμβαίνει στα τελωνεία – Κρίσιμες αποφάσεις στις συνελεύσεις το Σάββατο

2 ώρες πριν
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στις στρατιωτικές δυνάμεις της Σάμου (φωτ.: Διεύθυνση Ενημέρωσης υπουργείου Εθνικής Άμυνας)

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα ουδένα απειλεί, αλλά είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπίσει την κυριαρχία της

2 ώρες πριν
Οι Μωμόγεροι του Αγίου Μάρκου σε παλιότερη επίσκεψή τους στον Σοχό (φωτ.: facebook/Agios Markos)

Οι Μωμόγεροι θα αναστατώσουν σήμερα το Κιλκίς κι αύριο τον Άγιο Μάρκο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign