pontosnews.gr
Πέμπτη, 3/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βαλκάνια – Μέση Ανατολή – Αφρική: Τι επιδιώκουν ΗΠΑ-Ρωσία, πώς «παίζεται» το παιχνίδι

15/03/2017 - 4:29μμ
Ο Τραμπ καλεί τον Πούτιν στην Ουάσινγκτον
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση της Αστάνας (Καζακστάν) για το μέλλον της Συρίας, οι τρεις γεωπολιτικές περιοχές (Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειος) που ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα βρίσκονται σε μεγάλη ρευστότητα.

Στη Μέση Ανατολή (Συρία) φαίνεται πως ΗΠΑ και Ρωσία έχουν συμφωνήσει στα μείζονα, με την Τουρκία να μην μπορεί να πετύχει τους στόχους της.

Κύριος παίκτης στην περιοχή αναδεικνύεται η Ρωσία. Σταθεροποιεί το καθεστώς Άσαντ με μια σημαντική εδαφική ζώνη ελέγχου στην οποία περιλαμβάνονται και οι περιοχές όπου η Μόσχα έχει αναπτύξει στρατιωτικές βάσεις (Ταρτούς, Λατάκια, Χμεϊμίμ) και είναι η δύναμη την οποία προσεγγίζουν περιφερειακοί παίκτες (Τουρκία, Ιράν, Ισραήλ) για την κατανομή ρόλων. Το ερώτημα είναι αν η περιορισμένη αμερικανική παρουσία στην περιοχή είναι συνειδητή επιλογή ή προκύπτει από αδυναμίες – όπως η μη διαμόρφωση, ακόμη, συνεκτικής διεθνούς πολιτικής από την Ουάσινγκτον.

Πάντως οι ΗΠΑ έχουν και αυτές τα οφέλη τους από τη συριακή διευθέτηση, αφού 20 χλμ νοτίως του Κομπάνι (πόλης της βόρειας Συρίας στην οποία κατοικούν κυρίως Κούρδοι) κατασκευάζουν τις δικές τους βάσεις.

Η περιοχή περιλαμβάνεται στην εδαφική έκταση που με τη μορφή ομοσπονδίας θα διοικείται από κουρδοαραβικές δυνάμεις, σχέδιο το οποίο προτάθηκε εδώ και μήνες από τη Ρωσία.

Η ανάδυση μιας κουρδικής οντότητας στη Συρία σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, η δημιουργία αμερικανικής βάσης και ο διαχωρισμός της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τους τζιχαντιστές τρομοκράτες είναι τα σαφή στοιχεία της αμερικανικής πολιτικής που ικανοποιούνται από τις εξελίξεις. Η βάση λογικό είναι να αποτελέσει την εναλλακτική λύση στους τουρκικούς εκβιασμούς με το Ιντζιρλίκ, ενώ ο κουρδικός έλεγχος μιας εκτεταμένης εδαφικής περιοχής θα διευκολύνει και την παροχή στο Ισραήλ στρατηγικού βάθους όποτε το χρειαστεί.

Οι Κούρδοι της περιοχής δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν, μακροχρόνια, καλές σχέσεις με το Ιράν, επειδή και στην ιρανική επικράτεια υπάρχει αξιοσημείωτο μέρος κουρδικού πληθυσμού το οποίο δυνάμει αποτελεί κίνδυνο για την Τεχεράνη. Αυτός είναι και ο λόγος των ανοιγμάτων που κάνει, κατά καιρούς, προς τους Ιρανούς ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσονται στη δυτική Αίγυπτο, και οι αναλυτές των διεθνών θεμάτων συνδέουν το γεγονός με την προσπάθεια της Ρωσίας, μετά τη διευθέτηση της συριακής κρίσης, να εμπλακεί και στη Λιβύη. Τα πράγματα στη χώρα αυτή είναι πολύ δύσκολα και πολύπλοκα, καθώς όλοι πολεμούν με όλους.

Μια προσπάθεια για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας που ανέλαβε ο ΟΗΕ απέβη ουσιαστικά άκαρπη, ενώ μόλις βελτιωθεί λίγο ο καιρός αναμένονται ένα εκατομμύριο άνθρωποι να εγκαταλείψουν τη χώρα με προορισμό την Ευρώπη.

Το Ισλαμικό Κράτος δεν αποτελεί σοβαρή απειλή στη Λιβύη, καθώς πέρυσι απομακρύνθηκε από τους κύριους τομείς που ήλεγχε. Η σημαντικότερη δύναμη είναι η ανατολική παράταξη (Λιβυκός Εθνικός Στρατός) της οποίας ηγείται ο στρατηγός Χαλίφα Χίφτερ, που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και –όλο και περισσότερο– τη Ρωσία.

Φαίνεται, λοιπόν, πως η Ρωσία μετά το συριακό μέτωπο θέλει να επηρεάσει τις εξελίξεις και στη Λιβύη, και ο στρατηγός είναι ο μόνος που μπορεί να επιφέρει κάποια αποτελέσματα, αν υποστηριχθεί. Ο Χίφτερ ευελπιστεί πως εκτός από τις δυνάμεις που προαναφέρθηκαν, θα υποστηριχθεί και από τον Τραμπ. Αν και αυτό συμβεί, θα έχουμε μια δεύτερη κρίσιμη χώρα όπου ΗΠΑ και Ρωσία θα έχουν διαμοιράσει ρόλους και ιμάτια.

Ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη προς την Ευρώπη στην περίπτωση που η κατάσταση ελεγχθεί θα αυξήσει, επιπλέον, το ρωσικό κύρος στην Ευρώπη, μετά την επικράτηση της Μόσχας στη Συρία.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τον Β΄ Π.Π. και ενώ στη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων συζητείτο και το θέμα των Δωδεκανήσων, η Ρωσία ζήτησε ως αντάλλαγμα, για να συμφωνήσει στην παραχώρηση των νησιών στην Ελλάδα, ναυτική βάση είτε σε νησί του Αιγαίου είτε στην Τριπολίτιδα, όπως ονομαζόταν τότε η περιοχή. Αυτό σημαίνει πως η Λιβύη βρίσκεται εδώ και χρόνια στους ρωσικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς.

Εκείνη που φαίνεται να χάνει και στη Συρία και στη Λιβύη –όπου επίσης επιχείρησε να αναπτυχθεί– είναι η Τουρκία, η εξωτερική πολιτική της οποίας περιεπλάκη στις πολιτικές φιλοδοξίες του προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν.

Μένει να δούμε τι γίνεται και στα Βαλκάνια. Θα το επιχειρήσουμε στο επόμενο σημείωμά μας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Qudratullah Razwan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Αναγνώρισε την κυβέρνηση των Ταλιμπάν – Προσβλέπει σε παραγωγική διμερή συνεργασία

3/07/2025 - 11:27μμ
(Φωτ.: pixabay / Anna-f)
ΕΛΛΑΔΑ

Ζώα συντροφιάς: Τετράμηνη παράταση για αποστολή DNA ή στείρωση – Τι προβλέπεται για σκύλους αναγνωρισμένων ελληνικών φυλών

3/07/2025 - 9:33μμ
Πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair πραγματοποιεί ρίψεις νερού στο Πικέρμι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσάρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Ραφήνα-Ιεράπετρα: Μαίνονται οι φωτιές και στα δύο μέτωπα – Αυξάνεται ο αριθμός των απεγκλωβισθέντων

3/07/2025 - 8:37μμ
Ο Ηλίας Παναγιώταρος στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνώ (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός φυλακής οι Ηλίας Παναγιώταρος και Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής

3/07/2025 - 6:45μμ
Η γερμανική αστυνομία εκτός από τη σιδηροδρομική γραμμή απέκλεισε και ένα τμήμα του αυτοκινητόδρομου Β8 (φωτ.: Bild / Bauer)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Επίθεση με τσεκούρι μέσα σε τρένο – Τραυματίστηκαν επιβάτες

3/07/2025 - 6:17μμ
Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Ραφήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ραφήνα: Εννέα απεγκλωβισμούς ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ – Απομακρύνονται οι κάτοικοι τεσσάρων οικισμών – Καίγονται σπίτια

3/07/2025 - 5:50μμ
Σιταροχώραφα στην περιοχή Κρόκος Κοζάνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Στραβού)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δικαιώματα έως… τα Σκόπια και επιδοτήσεις σε μοναστήρια

3/07/2025 - 4:20μμ
Καπνός από τη φωτιά στη Ραφήνα (φωτ.: Facebook / Forecast Weather Greece / Ali’s stampas)
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη φωτιά στη Ραφήνα – Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση

3/07/2025 - 3:53μμ
Ελικόπτερο κάνει ρίψεις νερού στην Ιεράπετρα (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Ιεράπετρα: Αναζωπυρώσεις και νέο μήνυμα για εκκενώσεις

3/07/2025 - 3:32μμ
(Φωτ.: αρχείο Pexels / Tirachard Kumtanom)
ΕΛΛΑΔΑ

Ομαδικός βιασμός 14χρονης από τέσσερις άνδρες – Δύο συλλήψεις

3/07/2025 - 2:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Qudratullah Razwan)

Ρωσία: Αναγνώρισε την κυβέρνηση των Ταλιμπάν – Προσβλέπει σε παραγωγική διμερή συνεργασία

9 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/ Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»)

Γλέντι μέχρι το πρωί από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Μαρίνας Νάουσας «Η Ρωμανία»

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: ©The Vindolanda Trust)

Βρετανία: Τεράστια ρωμαϊκά σανδάλια βρέθηκαν σε ανασκαφή – Οι αρχαιολόγοι αναρωτιούνται σε ποιους ανήκαν

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο κορασίδων: «Ασημένια» η Εθνική

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay / Anna-f)

Ζώα συντροφιάς: Τετράμηνη παράταση για αποστολή DNA ή στείρωση – Τι προβλέπεται για σκύλους αναγνωρισμένων ελληνικών φυλών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης εφήβων/νεανίδων: Χάλκινο μετάλλιο ο Ρούτουλας στη Σλοβακία

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign