Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Τετάρτη το Κόσοβο ότι θα περιορίσουν τη συνεργασία τους εάν το Κόσοβο προχωρήσει στον μετασχηματισμό της Δύναμης Ασφαλείας του σε οργανωμένο στρατό, χωρίς τις απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές. Η αμερικανική πλευρά δήλωσε ακόμα ότι η κίνηση αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω ενός ανοικτού και αντιπροσωπευτικού πολιτικού διαλόγου στον οποίο θα συμμετέχει δημοκρατικά το σύνολο της πολυεθνικής κοινωνίας του Κοσόβου.
Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι υπέβαλε στη Βουλή για έγκριση σχέδιο νόμου για το σχηματισμό οργανωμένου στρατού, και επιπλέον υποστήριξε πως «δεν υπάρχει επιστροφή, η Δύναμη Ασφαλείας του Κοσόβου θα μετασχηματισθεί σε Στρατό του Κοσόβου, διότι τα δυτικά Βαλκάνια κινδυνεύουν από τη ρωσική παρουσία στη Σερβία».
Αντιδρούν οι Σέρβοι
Η κίνηση αυτή καταγγέλθηκε αμέσως από τους Σέρβους ηγέτες που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα πολιτικά μέσα για να εμποδίσουν την εξέλιξη αυτήν. Οι απαιτούμενες συνταγματικές τροποποιήσεις θα απαιτήσουν την ψήφισή τους και από τους Σέρβους του Κοσόβου.
Στην πραγματικότητα η Σερβία, μέσω της σερβικής μειονότητας του Κοσσυφοπεδίου, κρατά το κλειδί των απαιτούμενων συνταγματικών αλλαγών.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούσιτς δήλωσε ότι προσδοκά «βοήθεια και υποστήριξη» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Πρόσθεσε επίσης ότι η κίνηση του Κοσόβου είναι αντίθετη με την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών με την οποία έληξε ο πόλεμος το 1999 στο Κόσοβο, και ακόμη αντίθετη με το σύνταγμα του Κοσόβου, το οποίο η Σερβία δεν αναγνωρίζει.
Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι (φωτ.: kryeministri-ks.net)
Το ΝΑΤΟ επιτέθηκε στη Σερβία το 1999 προκειμένου να βοηθήσει την αλβανική εξέγερση στο Κόσοβο. Το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών άνοιξε το δρόμο της επέμβασης και της στρατιωτικής κατοχής της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, αλλά παράλληλα επανεπιβεβαίωσε τη σερβική κυριαρχία. Η αποσχισθείσα επαρχία του Κοσόβου διακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της το 2008, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και άλλων μεγάλων Δυτικών δυνάμεων, έχει αναγνωριστεί δε από 114 χώρες αλλά όχι από το Βελιγράδι.
Ο Θάτσι ζήτησε τηλεφωνικά από τον Βούσιτς να παρέμβει ώστε οι Σέρβοι βουλευτές του Κοσόβου να επιστρέψουν στο Κοινοβούλιο και να ψηφίσουν έναν αριθμό νομοσχεδίων, μεταξύ των οποίων και αυτό της μετεξέλιξης της Δύναμης Ασφαλείας σε στρατό. Επίσης «ξεκαθάρισε» στον Σέρβο πρωθυπουργό ότι ο στρατός του Κοσόβου δεν θα αποτελέσει ποτέ απειλή για τη Σερβία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, ωστόσο η απάντηση του Σέρβου πρωθυπουργού ήταν φυσικά αρνητική.
Η Δύναμη Ασφαλείας του Κοσόβου, η οποία οργανώθηκε το 2009, έχει περίπου 4.000 ενεργό δύναμη και 2.500 εφεδρεία, εκπαιδεύεται δε και εποπτεύεται από το ΝΑΤΟ.
Είναι ελαφρά εξοπλισμένη και δεν διαθέτει βαρύ οπλισμό, όπως άρματα μάχης ή βαρύ πυροβολικό. H πρόθεση του Θάτσι είναι η αύξηση της ενεργού δύναμης στους 5.000 άνδρες και της εφεδρείας στους 4.500 άνδρες.
Επιπλέον δεν υπάρχει προσώρας κανένα σχέδιο για την αποχώρηση από το Κοσσυφοπέδιο της εναπομείνασας ΝΑΤΟϊκής δύναμης των 4.500 ανδρών. Υπενθυμίζεται ότι το 1999, 45.000 στρατιώτες από όλον σχεδόν τον κόσμο αναπτύχθηκαν στο Κόσοβο.
Οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου είναι τεταμένες το τελευταίο διάστημα και η πρόθεση του Κοσόβου για δημιουργία στρατού θα τις εντείνει ακόμα περισσότερο.