Από τη συμμετοχή των πολιτών θα κριθεί η επιτυχία του εγχειρήματος της διαβούλευσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. O Αλέξης Τσίπρας επικεντρώθηκε στα «τρία δέλτα» (Δικαιώματα, Διαφάνεια, Δικαιοσύνη), που αποτελούν τους άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ χαρακτήρισε την επιτροπή «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών και τη θεσμική διαδικασία.
«Οι πολίτες είναι οι πρώτοι που θα έπρεπε να έχουν λόγο σε αυτή τη συζήτηση. Όχι για να δεσμεύσουν τις αποφάσεις των βουλευτών, αλλά διότι η αναθεώρηση αυτή θα περιλαμβάνει αλλαγές σε ζητήματα όπως η ευθύνη περί υπουργών», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σήμερα, 40 και πλέον χρόνια μετά την Μεταπολίτευση, η συζήτηση αφορά την επαναθεμελίωση της Δημοκρατίας. 1/3
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 7, 2017
Σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται η χρυσή τομή, ανάμεσα στην άποψη που φέρει το λαό να έχει πάντα δίκιο εκτοπίζοντας τους θεσμούς, και την ακριβώς αντίθετη άποψη που θέλει τους πολίτες να δικαιούνται να εκφράζονται μόνο κάθε τέσσερα χρόνια, στην κάλπη.
Οι εργασίες της επιτροπής
Η επιτροπή της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η βασική πρωτοβουλία της έχει να κάνει με τη συμμετοχή του πολίτη στη διαδικασία, καθώς μέσω της ιστοσελίδας syntagma-dialogos.gov.gr δίνεται η δυνατότητα ψήφου για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, που είναι πιθανό να τεθούν προς αναθεώρηση.
Κάθε «ψήφος» να είναι ατομική, και ταυτόχρονα διασφαλίζεται το απόρρητο των στοιχείων του πολίτη που συμμετέχει στη διαδικασία.
Μετά την ηλεκτρονική διαβούλευση, η επιτροπή έχει προγραμματίσει τη διαβούλευση με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς πανελλαδικής εμβέλειας, και στις έδρες των 13 περιφερειών της χώρας. Θα ακολουθήσει η β’ φάση της διαβούλευσης, με το έργο της επιτροπής να ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο.