pontosnews.gr
Τετάρτη, 17/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τρία πιθανά σημεία σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας

1/03/2017 - 4:03μμ
Ερντογάν και Πούτιν συζήτησαν για την Ιντλίμπ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Άρθρο του Σερκάν Ντεμιρτάς (τουρκικά: Serkan Demirtaş), στην εφ. Hürriyet 
Μετάφραση: Παναγιώτης Μπαλακτάρης

H Άγκυρα και η Μόσχα θα έχουν ένα υψηλού επιπέδου συμβούλιο συνεργασίας, στις 9 και 10 Μαρτίου στην Αγία Πετρούπολη. Η συνάντηση θα έχει επικεφαλής τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Βλάντιμιρ Πούτιν, με τη συμμετοχή λίγων υπουργών και από τις δύο πλευρές. Το συμβούλιο θεωρείται μια κρίσιμη καμπή στις διμερείς σχέσεις, οι οποίες σταδιακά ανοικοδομούνται από τα μέσα του 2016, μετά από μήνες εντάσεων έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

Η Τουρκία αναμένει ότι η Ρωσία θα άρει ολοκληρωτικά τις εμπορικές κυρώσεις που επέβαλε μετά την κατάρριψη, και ότι θα διευκολύνει τις διαδικασίες για τη βίζα στους Τούρκους, ιδίως τους επιχειρηματίες.

Στη συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη οι δύο πλευρές θα αξιολογήσουν όλες τις διαστάσεις της τρέχουσας οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας, θα εξερευνήσουν πιθανές κοινές δράσεις, ενώ συγχρόνως θα συζητήσουν όλες οι προοπτικές των ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής.

Ενώ απομένουν σχεδόν 10 ημέρες μέχρι την συνάντηση, η σημερινή εικόνα των περιφερειακών εξελίξεων δείχνει ότι υπάρχουν αρκετά ζητήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημεία σύγκρουσης:

Στη Συρία, η Τουρκία και τα στρατεύματα του τουρκοκαθοδηγούμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) προσφάτως απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της αλ Μπαμπ, και ήρθαν πολύ κοντά στις θέσεις του συριακού στρατού νότια της πόλης. Υπάρχουν αναφορές για ήσσονος σημασίας συγκρούσεις μεταξύ του συριακού στρατού και του ΕΣΣ, ενώ η πρόσφατη τουρκο-ρωσική «ανοιχτή γραμμή» θεωρείται ότι έχει αποτρέψει την κλιμάκωση αυτών των περιστατικών.

Ωστόσο, οι Ρώσοι είναι δυσαρεστημένοι με τα σχέδια της Τουρκίας να πάει πιο νότια ή ανατολικά στη Συρία. Άλλωστε, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στις 28 Φεβρουαρίου ότι ο επόμενος στόχος της Τουρκίας θα είναι η Ιεράπολη, με αντικειμενικό σκοπό να απωθηθούν οι άνδρες του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (ΚΔΕ/PYD) στα ανατολικά του Ευφράτη.

Στο πολιτικό μέτωπο, προσφάτως έχει λάβει χώρα μια επαναπροσέγγιση μεταξύ Μόσχας και Συροκουρδικών οργανώσεων. Μετά την πραγματοποίηση κουρδικής συνέλευσης στη ρωσική πρωτεύουσα, η Ρωσία τόνισε τη σπουδαιότητα της συμμετοχής του PYD στις συζητήσεις της Γενεύης, όπου θα τεθεί επί τάπητος η πολιτική μετάβαση στην Συρία. Προφανώς αυτές δεν είναι εξελίξεις με τις οποίες μπορεί να είναι χαρούμενη η Τουρκία, ειδικά επειδή προέρχονται από τη Ρωσία, τη νέα της σύμμαχο στη Συρία.

Η Τουρκία και η Ρωσία χαρακτηρίστηκαν ως εγγυήτριες δυνάμεις της συριακής ανακωχής, καθώς επίσης διαμεσολαβητές των συζητήσεων στην Αστάνα μεταξύ του συριακού καθεστώτος και των οργανώσεων της αντιπολίτευσης.

Μια άλλη περιοχή  αντιπαράθεσης μπορεί να είναι ο Εύξεινος Πόντος, όπου το ΝΑΤΟ εστιάζει την προσοχή του με μια δέσμη συγκεκριμένων μέτρων που στοχεύουν στην ισχυροποίηση της ναυτικής και της αεροπορικής παρουσίας του. Έτσι, η Συμμαχία είναι προγραμματισμένο να αποκτήσει θαλάσσιες γεωτρήσεις στον Εύξεινο Πόντο, αλλά και να έχει παρουσία με θαλάσσιες και εναέριες περιπολίες, με τον κίνδυνο να εκνευρίσει την Ρωσία η οποία ήδη έχει δηλώσει ότι θα λάβει αντίμετρα.

Η θέση της Τουρκίας είναι πολύ ευαίσθητη, δίνοντας έμφαση στη σημασία της Σύμβασης του Μοντρέ για την πρόσβαση στον Εύξεινο Πόντο. Η παραδοσιακή στάση της Άγκυρας είναι να μην δημιουργεί εστίες έντασης με τη Ρωσία στη συγκεκριμένη περιοχή, και να κρατά το ΝΑΤΟ όσο πιο μακριά γίνεται. Ωστόσο, αυτός ο βασικός κανόνας παραβιάστηκε πέρσι, κατά τη διάρκεια των τεταμένων σχέσεων με τη Μόσχα, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι «ο Εύξεινος Πόντος σχεδόν μετατράπηκε σε ρωσική λίμνη».

Το τρίτο ζήτημα είναι η εξελισσόμενη ένταση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για την διαμάχη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αυτή η ένταση προσφάτως κλιμακώθηκε, ενώ παρατηρήθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των στρατών των δύο χωρών. Το Αζερμπαϊτζάν, ο φυσικός σύμμαχος της Τουρκίας, έκανε βήματα εναντίον της συνεχιζόμενης κατοχής του εδάφους του από την Αρμενία, η οποία είναι υπό ρωσική προστασία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση αυτής της έντασης στη γειτονιά της Τουρκίας θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στις σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας.

Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο ότι και οι δύο χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητα και την ευελιξία τους προκειμένου να αποφύγουν μελλοντικές εντάσεις. Όπως όλα δείχνουν, η ατζέντα Ερντογάν-Πούτιν γίνεται πιο βαριά μέρα με τη μέρα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράταση προθεσμίας για τη μεταβίβαση δικαιωμάτων

17/09/2025 - 10:00μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΓΣΕΕ: 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου

17/09/2025 - 9:07μμ
Εικόνα από το Μετρό Θεσσαλονίκης (φωτ. αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINSSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Παύλος Φύσσας: Τροποποιείται η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης λόγω πορείας

17/09/2025 - 7:02μμ
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκιντεόν Σάαρ (φωτ.:  EPA/ DEBBIE HILL / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Θα απαντήσουμε αναλόγως σε τυχόν κυρώσεις της ΕΕ

17/09/2025 - 6:00μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Γκόγκα Λεντιάν: Έλληνας πολίτης ο «ήρωας του Άραχθου»

17/09/2025 - 4:27μμ
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΕΛΛΑΔΑ

«Όλα κερασμένα από τον Μάκη που κέρδισε το Eurojackpot» – Τι έγινε το περασμένο Σάββατο στην πλατεία Καρύτση και την πλατεία Μαβίλη

17/09/2025 - 3:00μμ
Τέτοιες εικόνες θα δουν οι Αθηναίοι το σαββατοκύριακο «Χωρίς αυτοκίνητο»
(φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα χωρίς αυτοκίνητο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης, στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου

17/09/2025 - 2:03μμ
(Φωτ.: Pixabay / Charles Leslie)
ΕΛΛΑΔΑ

Πέλλα: Συνελήφθη 73χρονος που κακοποίησε γάτα μέχρι θανάτου

17/09/2025 - 1:32μμ
Ρεπόρτερ πολιορκούν το αυτοκίνητο με το οποίο απομακρύνεται από τη φυλακή ο Μπρίκνερ (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Μαντλίν ΜακΚάν: Αποφυλακίστηκε ο βασικός ύποπτος, Κρίστιαν Μπρίκνερ

17/09/2025 - 1:02μμ
(Φωτ.: x.com / Olga Stefanishyna)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προειδοποιεί για την άνοδο του εθνικισμού

17/09/2025 - 9:38πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πόντιος παλαιστής Γιώργος Κουγιουμτσίδης, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κροατίας 2025 (φωτ.: Eurokinissi Sports/ Eurokinissi)

Γιώργος Κουγιουμτσίδης: Όνειρό μου ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες

23 λεπτά πριν
Συνεδρίαση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου 
(φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Belharra: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αγορά της 4ης φρεγάτας

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Champions League: Άσφαιρος με την Πάφο ο Ολυμπιακός

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράταση προθεσμίας για τη μεταβίβαση δικαιωμάτων

2 ώρες πριν
Τμήμα της αφίσας της εκδήλωσης

Το «Θέατρο Πόντου» αποχαιρετά το καλοκαίρι με μουσικές και χορούς της πατρίδας

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΓΣΕΕ: 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign