Νομοσχέδιο που θα δίνει στις Αρχές άδεια πρόσβασης στις τηλεφωνικές συσκευές και τα ηλεκτρονικά δεδομένα των αιτούντων άσυλο ετοιμάζει η γερμανική κυβέρνηση, παρά το ότι η κοινή γνώμη στη Γερμανία είναι ευαίσθητη με τα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι να μπορεί να διαπιστώνεται με συνοπτικές διαδικασίες εάν οι αιτούντες άσυλο λένε αλήθεια για την ταυτότητα και την εθνικότητά τους.
Αντίγραφο του σχεδίου νόμου που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αναφέρει πως οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες (BAMF) θα αποκτήσουν την νόμιμη άδεια να πραγματοποιούν ελέγχους σε κινητά τηλέφωνα, σε ταμπλέτες και φορητούς υπολογιστές των αιτούντων άσυλο.
Οι αξιωματούχοι της BAMF έχουν τονίσει ότι πολλοί από τους πρόσφυγες παρουσιάζουν πλαστά έγγραφα με την ελπίδα να εγκριθεί η αίτηση τους για χορήγηση ασύλου, ενώ πολλοί δεν διαθέτουν κανένα έγγραφο.
Το υπουργείο Εσωτερικών, που κατάρτισε το νομοσχέδιο σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει εκτιμήσει ότι τουλάχιστον το 50% των 280.000 αιτήσεων ασύλου το 2016, θα όφειλε να έχει ερευνηθεί πιο εμπεριστατωμένα, για παράδειγμα με την εξέταση των δεδομένων των κινητών τηλεφώνων των αιτούντων. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δεν διέθεταν νόμιμη άδεια για να προβούν σε αυτόν τον έλεγχο και αντ’ αυτού, με την βοήθεια γλωσσολόγων, προσπαθούσαν να καθορίσουν την πραγματική χώρα προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών.
«Χρειάζεται να εξακριβώνουμε την ταυτότητα των αιτούντων», τόνισε ο Φόλκερ Μπούφιερ, πρωθυπουργός του κρατιδίου της ‘Εσσης και στέλεχος της CDU της Μέρκελ.
«Για να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες αμφιβολίες για την προέλευση ενός ατόμου, χρειάζεται να χρησιμοποιούμε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες», σημείωσε.