pontosnews.gr
Σάββατο, 5/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Tα «αγκάθια» στις γερμανοτουρκικές σχέσεις μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν

7/02/2017 - 11:58πμ
Η προσφυγική κρίση δυσχεραίνει τις συμφωνίες με την Τουρκία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Hürriyet μετά την επίσκεψη της Άνγκελας Μέρκελ στην Άγκυρα και τη συνάντησή της με τον Ερντογάν. Ο Ντενίζ Ζεϊρέκ μάς εισάγει στο θέμα των γερμανοτουρκικών σχέσεων όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την προαναφερθείσα επίσκεψη.

Άρθρο του Ντενίζ Ζεϊρέκ (Deniz Zeyrek) στην εφ. Hürriyet, 6/2/2017.
Τι είναι το πρόβλημα των Tornado;
Το περιοδικό Der Spiegel, που εκδίδεται στη Γερμανία, έκανε έναν ενδιαφέροντα ισχυρισμό λίγο πριν από την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στην Τουρκία, στις 2 Φεβρουαρίου.

Στην είδηση έγραφε πως η Τουρκία, επειδή δεν της επιτρέπεται η πρόσβαση στις φωτογραφίες που εξασφαλίζουν τα γερμανικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα τύπου Tornado, όταν υπερίπτανται του εδάφους της Συρίας, δεν δίνει άδεια για την δημιουργία κτηρίου στρατωνισμού και διοίκησης της αεροπορικής μονάδας των Γερμανών που έχουν ως έδρα τη βάση Ιντζιρλίκ.

Έχω στο αίμα μου και το διπλωματικό ρεπορτάζ… Μόλις ολοκλήρωσε τις επαφές της στην Άγκυρα η Άνγκελα Μέρκελ, έβαλα μπροστά. Ρώτησα και τις δύο πλευρές να μάθω «τι είναι η υπόθεση Tornado». Βρήκα ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, και θέλω να τις μοιραστώ μαζί σας.


(Φωτ.: EPA / Tumay Berkin)

Το θέμα είναι το εξής: Υπάρχει μια διεθνής στρατιωτική δύναμη, που λέγεται Συνασπισμός για την Καταπολέμηση του ISIS. Οι ΗΠΑ πρώτες και καλύτερες. Εκτός από τα μέλη του ΝΑΤΟ όπως οι Γερμανοί, οι Άγγλοι, οι Ισπανοί, σε αυτήν τη συμμαχία συμμετέχουν οι Σαουδάραβες και το Κατάρ. Το βασικό αρχηγείο της συμμαχίας αυτής είναι στο Κατάρ και στο Κουβέιτ. Διεξάγονται δύο μεγάλες επιχειρήσεις κατά του ISIS, η μία στη Ράκα και η άλλη στη Μοσούλη. Δυστυχώς η επιχείρηση της Τουρκίας στην πόλη αλ Μπαμπ, παρόλο που είναι κατά του ISIS, δεν αναγνωρίζεται ως «επιχείρηση της συμμαχίας».

Ένα από τα σημαντικότερα αρχηγεία επιχειρήσεων της συμμαχίας βρίσκεται στην αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ, στα Άδανα.

Πέρα από τη μεγάλη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, στη βάση βρίσκονται και αεροσκάφη άλλων χωρών της συμμαχίας, υπάρχει μονάδα Patriot των Ισπανών, γερμανικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα, καθώς και αεροπορικές δυνάμεις του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας.

Τα (επανδρωμένα ή μη) κατασκοπευτικά αεροπλάνα που απογειώνονται από το Ιντζιρλίκ κάνουν διαρκώς εξερευνητικές πτήσεις στον εναέριο χώρο της Συρίας και του Ιράκ. Οι εικόνες που καταγράφονται και στέλνονται ανεπεξέργαστες στο αρχηγείο της συμμαχίας αποτελούν ζωτικής σημασίας πηγή πληροφοριών του συνασπισμού. Και τα γερμανικά Tornado, με τις υψηλής ευκρίνειας κάμερές τους, αποτελούν σημαντικό παράγοντα του συνασπισμού αυτού. Από την ανάλυση των εικόνων που λαμβάνονται ανά τακτά διαστήματα από τη Ράκα, τη Μοσούλη και την αλ Μπαμπ, εντοπίζονται με μεγάλη ευκολία οι μετακινήσεις του ISIS, οι νέες τους θέσεις, τα κτήρια που χρησιμοποιούν ως αρχηγεία, τα σημεία ανεφοδιασμού κτλ.

Η Τουρκία, που διεξάγει στα εδάφη της Συρίας την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» και διαθέτει στρατεύματα στις βάσεις Μπασίκα και Μπαμέρνι στο Ιράκ, έχει δικαίωμα πρόσβασης στις εικόνες αυτές ως μέλος της συμμαχίας.

Δεδομένου ότι έχει πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές, θα αναρωτιέστε: «Αφού έχει πρόσβαση η Τουρκία, ποιο είναι το πρόβλημα που προέκυψε με τα γερμανικά Tornado;».

Το θέμα λοιπόν είναι το εξής: Η Τουρκία θέλει να έχει απευθείας πρόσβαση στις ανεπεξέργαστες εικόνες και όχι μέσω του μηχανισμού της συμμαχίας, στον οποίον οι εικόνες αυτές μπαίνουν αφού πρώτα γίνει επιλογή και επεξεργασία. Ένα άλλο αίτημα της Τουρκίας είναι να της δοθούν οι εικόνες που λαμβάνονται από τα αεροσκάφη Tornado και έχουν σχέση με μονάδες του YPG/PYD.

Οι Γερμανοί απορρίπτουν το πρώτο αίτημα με την εξής αιτιολογία: «Έχετε πρόσβαση στο υλικό αυτό μέσω του συνασπισμού». Όσον αφορά το δεύτερο αίτημα, απαντούν ως εξής: «Η αποστολή του συνασπισμού είναι η καταπολέμηση του ISIS, και γι’ αυτό δεν μπορούμε να φωτογραφίζουμε τις δυνάμεις του YPG/PYD».


(EPA / Carsten Rehder)

Οι απαντήσεις αυτές μάλλον δεν ικανοποιούν πλήρως την Άγκυρα, και γι’ αυτό οι γερμανικές στρατιωτικές μονάδες που σταθμεύουν στο Ιντζιρλίκ υπόκεινται σε αρνητική μεταχείριση από τη διοίκηση της βάσης.

Τα Tornado, που λόγω του ανοίγματος των φτερών τους δεν χωράνε στα υπόστεγα των F-16, δεν βρίσκονται στην πλευρά που είναι τα υπόστεγα των μαχητικών αλλά στα υπόστεγα των μεταφορικών αεροπλάνων. Οι στρατιωτικοί των μονάδων της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Ισπανίας μένουν στα καταλύματα που τους παρέχει η τουρκική διοίκηση της βάσης, όπου έχουν όλες τις ανέσεις, ενώ οι Γερμανοί σε τενεκεδένια καταλύματα που ο στρατός των ΗΠΑ ονομάζει «tin city».

Κατά την επίσκεψη της Μέρκελ τέθηκε ως αίτημα προς τον Ερντογάν το πρόβλημα αυτό και ζητήθηκε η κατασκευή υπόστεγων για τα γερμανικά αεροπλάνα και καταλυμάτων για τους Γερμανούς στρατιώτες.

Κατά πάσα πιθανότητα, η απάντηση του Ερντογάν ήταν «όχι».

Η θετική στάση της Γερμανίας σε αξιωματικούς της «Τρομοκρατικής Οργάνωσης Γκιουλέν» που ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία, τα θέματα που προκαλούν εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες –όπως η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου– δείχνουν ότι για αρκετό διάστημα η απάντηση θα είναι «όχι», και πως το πρόβλημα με τα Tornado θα συνεχιστεί.

Μετάφραση: Σοφία Αγγελίδου.
Επιμέλεια: Σάββας Καλεντερίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από αριστερά, ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Χάγη, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (φωτ.: EPA/Sem Van Der Wal)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Θέλουμε τα F-35 πρωτίστως για τη δική μας ασφάλεια, η ανησυχία της Ελλάδας είναι άτοπη

5/07/2025 - 2:57μμ
Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι των δήμων και οι καταγγελίες εξετάζονται κατά προτεραιότητα ανάλογα με την επικινδυνότητα κάθε ακινήτου (φωτ. αρχείου: Νικολίνα Κουρκουρίκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ελέγχει τα ακαθάριστα οικόπεδα η Πυροσβεστική – 3.748 καταγγελίες πολιτών μέσα σε 18 ημέρες

5/07/2025 - 2:22μμ
Η νεαρή οδηγός δεν υστερεί σε τίποτα από τους άνδρες συναδέλφους της (φωτ.: Παρασκευή Κάφκια)
ΕΛΛΑΔΑ

Μια νεαρή οδηγός λεωφορείου σπάει τα στερεότυπα των «αντρικών» επαγγελμάτων – Στόχος της οι διεθνείς διαδρομές

5/07/2025 - 1:10μμ
Μέλος της Προεδρικής Φρουράς προσφέρει νερό σε Εύζωνα που εκτελεί την υπηρεσία του στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού λόγω του επερχόμενου καύσωνα

5/07/2025 - 12:02μμ
(Πηγή: Halktv)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Για διαφθορά κατηγορούνται κι άλλοι δήμαρχοι του CHP που συνελήφθησαν

5/07/2025 - 11:00πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό, τραμ, λεωφορεία: Πιλοτικά θα λειτουργήσουν σήμερα 24ωρο στην Αθήνα

5/07/2025 - 9:51πμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε ύφεση η φωτιά στην Εύβοια – Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης

5/07/2025 - 8:57πμ
Τουρίστες απολαμβάνουν το μπάνιο τους στην Αμοργό (φωτ.: EUROKINISSI/Βασίλης Ρεμπάπης)
ΕΛΛΑΔΑ

Στους 39 βαθμούς θα σκαρφαλώσει το θερμόμετρο στον Βορρά

5/07/2025 - 8:07πμ
Ναρκωτικά κρυμμένα σε κινητήρα αυτοκινήτου (φωτ.: ΕΛΑΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Έκανε κρυψώνα για ναρκωτικά τον… κινητήρα του αυτοκινήτου του

4/07/2025 - 11:59μμ
Παλαιστίνιοι σπεύδουν με κάθε μέσο να παραλάβουν ανθρωπιστική βοήθεια διαμέσου του διαδρόμου Νετζαρίμ στην κεντρική Γάζα (φωτ.: . EPA/Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας με το Ισραήλ

4/07/2025 - 11:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Πλατέος «Οι Κομνηνοί»)

Ποντιακό διήμερο για τα 10+1 «Κομνηνά» από τους «Κομνηνούς» Πλατέος

23 λεπτά πριν
Ο Ηλίας Ιορδανίδης στη διάρκεια εκδήλωσης στην Ένωση Ποντίων Πιερίας, κατά την παρουσίαση του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Αργυρουπολιτών…Πορεία» (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Συλλυπητήρια για την απώλεια του Ηλία Ιορδανίδη από την Ένωση Ποντίων Πιερίας – «Ακλόνητος θεματοφύλακας» του ποντιακού ελληνισμού

58 λεπτά πριν
Από αριστερά, ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Χάγη, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (φωτ.: EPA/Sem Van Der Wal)

Ερντογάν: Θέλουμε τα F-35 πρωτίστως για τη δική μας ασφάλεια, η ανησυχία της Ελλάδας είναι άτοπη

2 ώρες πριν
Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι των δήμων και οι καταγγελίες εξετάζονται κατά προτεραιότητα ανάλογα με την επικινδυνότητα κάθε ακινήτου (φωτ. αρχείου: Νικολίνα Κουρκουρίκη)

Ελέγχει τα ακαθάριστα οικόπεδα η Πυροσβεστική – 3.748 καταγγελίες πολιτών μέσα σε 18 ημέρες

2 ώρες πριν
Η σκηνοθέτιδα Έφη Πίκουλα-Βουγιουκλάκη (κέντρο) με ηθοποιούς της παράστασης (φωτ.: Λένα Νίτσου-Ψαθά)

Η κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται Ψεύτης» για καλό σκοπό στο δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης

3 ώρες πριν
Η νεαρή οδηγός δεν υστερεί σε τίποτα από τους άνδρες συναδέλφους της (φωτ.: Παρασκευή Κάφκια)

Μια νεαρή οδηγός λεωφορείου σπάει τα στερεότυπα των «αντρικών» επαγγελμάτων – Στόχος της οι διεθνείς διαδρομές

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign