Είναι η πιο βαθιά, η πιο παλιά και η πιο καθαρή λίμνη στον πλανήτη. Έχει τον μεγαλύτερο όγκο μη παγωμένου πόσιμου νερού, αλλά πάνω απ’ όλα η όψη της επιφάνειάς της τον χειμώνα είναι βγαλμένη από τον κόσμο των ονείρων. Η λίμνη Βαϊκάλη στη Ρωσία, στη νότια Σιβηρία, αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για την Ρωσίδα φωτογράφο και μηχανικό Κριστίνα Μακέεβα (Kristina Makeeva).
«Ήμασταν τόσο γοητευμένοι που για τρεις ημέρες δεν κοιμηθήκαμε» περιγράφει.
Όπως λέει, ο πάγος στη Βαϊκάλη σπάει συνεχώς. Όταν η παγωνιά είναι μεγάλη, τα ραγίσματα χωρίζουν τον πάγο σε διαφορετικές μεριές. Το μήκος τους φτάνει τα 10 με 13 χιλιόμετρα, το πλάτος τους τα 2 με 3 μέτρα.
Κάθε χρόνο τα ραγίσματα απαντώνται σχεδόν στα ίδια σημεία της επιφάνειας της λίμνης. Κάθε φορά ακούγεται ήχος, σαν κεραυνός ή πυροβολισμός. «Δίνουν ζωή τα ραγίσματα. Χάρη σε αυτά δεν λείπει το οξυγόνο στα ψάρια της λίμνης, και δεν πεθαίνουν», αναφέρει η Κριστίνα Μακέεβα.
Ο μοναδικός ποταμός που ρέει από τη Βαϊκάλη είναι ο Ανγκάρα. «Υπάρχει ένας θρύλος, ότι ο πατέρας της Βαϊκάλης είχε 336 ποταμούς-γιους, και μία κόρη την Ανγκάρα. Όλοι οι γιοι εκβάλλουν στη Βαϊκάλη για ν’ αναπληρώσουν το νερό. Αλλά η κόρη ερωτεύτηκε τον Γενισέι, έναν άλλον ποταμό. Και έτσι άρχισε να παίρνει από το νερό του πατέρα για τον εραστή της. Όταν το έμαθε ο πατέρας της Βαϊκάλης πέταξε έναν μεγάλο βράχο στην κόρη του, και την καταράστηκε. Ο βράχος λέγεται Πέτρα του Σαμάνου και βρίσκεται στο σημείο που ο ποταμός Ανγκάρα ξεκινάει το ταξίδι του από τη λίμνη», εξηγεί η φωτογράφος.
- Οι φωτογραφίες είναι από το λογαριασμό της Κριστίνα Μακέεβα στο Instagram (@hobopeeba).