Η πρώτη φανερή επιχείρηση των ΗΠΑ σε ξένο έδαφος στη θητεία του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι γεγονός. Μια επιχείρηση που είχε σχεδιαστεί να εκτελεστεί στην Υεμένη στη διάρκεια της προηγούμενης αμερικανικής διοίκησης Ομπάμα, εντέλει διεξήχθη στις 29 Ιανουαρίου 2017.
Τόπος της επιχείρησης ένα ορεινό χωριό της κεντρικής Υεμένης στην περιοχή Γιάκλα (Yakla).
Ως χρόνος της επιχείρησης είχε επιλεγεί από τη διοίκηση Ομπάμα και τους τότε αρμόδιους επιτελείς ασφαλείας μια αφέγγαρη νύχτα, ώστε να ενισχυθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού και συνεπώς να αυξηθεί το ποσοστό επίτευξης του αντικειμενικού σκοπού της επιχείρησης.
(Φωτ.: globalmilitaryreview.com)
Ως αντικειμενικός σκοπός της επιχείρησης είχε οριστεί η εύρεση και εξουδετέρωση ενός υψηλόβαθμου μέλους του σκέλους της αλ Κάιντα στην Υεμένη, καθώς επίσης και η απόκτηση πληροφοριών από Η/Υ, συσκευές αποθήκευσης και άλλα μέσα. Η μονάδα που θα επιχειρούσε ήταν η γνωστή επίλεκτη μονάδα των ειδικών αποστολών του αμερικανικού ναυτικού (Navy Seals) με τη συμμετοχή αξιωματικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Πέντε ημέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ, αποφασίστηκε σε δείπνο εργασίας η δρομολόγηση της επιχείρησης. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ. Επίσης, συμμετείχαν δύο πολύ στενοί σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου, ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ και ο Στέφεν Κ. Μπάνον, θερμός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο και νυν επικεφαλής ουσιαστικά του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έλαβε λοιπόν την πρώτη απόφαση «ζωής και θανάτου» όπως συνηθίζουν να αποκαλούνται οι αποφάσεις για επιχειρήσεις τέτοιου είδους.
Καταπώς φαίνεται, όμως, η επιχείρηση δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν. Συγκεκριμένα, είναι καταρχάς άγνωστο αν εντοπίστηκε και συνελήφθη ή εξουδετερώθηκε ο υψηλόβαθμος τρομοκράτης για τον οποίον η επιχείρηση σχεδιάστηκε. Η μη ανακοίνωση περί αυτού μάλλον δηλώνει το αντίθετο. Έπειτα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έχασε τη ζωή του ένα μέλος της επίλεκτης «Ομάδας 6» των SEALS των ΗΠΑ στην οποία και ανατέθηκε η πραγματοποίηση της επιχείρησης. Επιπλέον έχασαν τη ζωή τους στην επιδρομή αυτή δέκα ή ίσως και περισσότερα γυναικόπαιδα, αν και σύμφωνα με την αμερικανική ανακοίνωση δεν ήταν άμαχοι, αλλά ενεργοί μαχητές της αλ Κάιντα, οι οποίοι είχαν ανοίξει πυρ εναντίον των επιτιθεμένων.
(Φωτ.: boeing.com)
Σημειωτέον ότι υπήρξαν και τραυματίες από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, καθώς επίσης κατέπεσε κατά την ανταλλαγή σφοδρών πυρών και ένα ελικόπτερο τύπου V-22 Osprey, το οποίο για λόγους ασφαλείας έπρεπε να καταστραφεί – όπως και έγινε. Η αξία του εν λόγω ελικοπτέρου εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 75 εκατ. δολάρια. Ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Αμπντούλ Μαλίκ αλ Μεχλάφι κατήγγειλε την τακτική αυτών των επιχειρήσεων χαρακτηρίζοντάς τες «εξωδικαστικές εκτελέσεις».
Σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιηθεί, οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και οι αξιωματικοί των ΗΑΕ πιστεύουν ότι οι τρομοκράτες της αλ Κάιντα είχαν με κάποιον τρόπο ειδοποιηθεί για την επιδρομή και την περίμεναν, γι’ αυτό και επί 50 λεπτά της ώρας υπήρξε σφοδρή ανταλλαγή πυρών!
Η επιχείρηση αυτή, κατόπιν αυτών, πόρρω απέχει από το να χαρακτηριστεί επιτυχής, παρότι στη σχετική ανακοίνωση των ΗΠΑ αναφέρεται ότι αποκτήθηκαν κρίσιμες πληροφορίες.
Ακόμη πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις τέτοιου είδους επιχειρήσεις χωρίς διάκριση του στόχου (μαχητές, πολίτες, άμαχοι) επιτείνουν τα αντιαμερικανικά αισθήματα και επομένως επιταχύνουν την ριζοσπαστικοποίηση των Μουσουλμάνων.
Ωστόσο, εξ αυτής πρέπει να συνάγουμε συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι η ορμή του νέου προέδρου των ΗΠΑ φαίνεται να διαπνέει όλους τους τομείς της πολιτικής του. Το δεύτερο είναι ότι ενδεχομένως στην προσπάθεια να παρουσιαστεί η πρώτη μεγάλη επιτυχία της νέας αμερικανικής διοίκησης ανελήφθη πρωτοβουλία που δεν σχεδιάσθηκε εξαντλητικά. Το τρίτο είναι ότι η νέα αμερικανική διοίκηση δείχνει να στρέφει το βλέμμα της στην Υεμένη, την οποίαν όποιος ελέγχει, ελέγχει συγχρόνως και τον Κόλπο του Άντεν που προς Βορρά οδηγεί στη Μεσόγειο. Το τέταρτο συμπέρασμα, που είναι συνάρτηση του τρίτου, είναι κατά τα φαινόμενα ότι οι ΗΠΑ ψάχνουν γεωπολιτικό αντίβαρο στις ρωσικές βάσεις στα παράλια της Συρίας και γι’ αυτό θα θελήσουν να ελέγξουν απολύτως και τα Στενά του Ορμούζ (Περσικός Κόλπος) και τον Κόλπο του Άντεν, ο οποίος σημαίνει κυριαρχία και στον Κόλπο του Σουέζ.
Παναγιώτης Μπαλακτάρης
- Πηγές: New York Times, al-monitor.com.