pontosnews.gr
Πέμπτη, 8/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γεμάτες Κούρδους και μόνο επτά μέλη του ISIS οι τουρκικές φυλακές

2/02/2017 - 11:33πμ
Γεμάτες Κούρδους και μόνο επτά μέλη του ISIS οι τουρκικές φυλακές
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Τουρκάλα δημοσιογράφος Ουζάι Μπουλούτ (εξειδικευμένη στο Κουρδικό και στις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες της Τουρκίας) στιγματίζει την τακτική της τουρκικής Δικαιοσύνης, στην οποίαν επικρατούν πραγματικά «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Από τη μία έχει οδηγήσει –αναπολόγητους και χωρίς την παροχή θεμελιωδών υπερασπιστικών δικαιωμάτων– στις φυλακές δημοσιογράφους που είναι κριτικοί απέναντι στο τουρκικό κράτος, καθώς επίσης και μέλη της νομοθετικής εξουσίας επειδή είναι Κούρδοι. Από την άλλη, τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους που είναι έγκλειστα στις τουρκικές φυλακές είναι μόλις 7, όταν έχουν γίνει μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία από το ΙΚ και οι μαχητές του πηγαινοέρχονται ανεμπόδιστα, αν όχι με την ανοχή του τουρκικού κράτους.

Οι δε στατιστικές επισημάνσεις της Μπουλούτ αποτελούν άλλη μια τρανή απόδειξη της έλλειψης ανεξαρτησίας της τουρκικής Δικαιοσύνης και της κατευθυνόμενης από το κράτος απονομής της.

Τα παραπάνω ως γεγονότα επιβεβαιώνουν τη νομική ορθότητα της απόφασης του Αρείου Πάγου για την μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία, ήτοι σε μια χώρα που αυτήν την περίοδο δεν υφίσταται ούτε μέριμνα για δίκαιη δίκη, ούτε αναγνώριση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Άρθρο της Ουζάι Μπουλούτ (Uzay Bulut), Gatestone Ιnstitute.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, μόνον επτά μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα και έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία στον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Τα στατιστικά δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν όταν ο Μπεκίρ Μποζντάγ, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, ρωτήθηκε στο τουρκικό Κοινοβούλιο για τον αριθμό των καταδίκων του ΙΚ στις τουρκικές φυλακές.

Ένα από τα πολλά μέλη του ΙΚ στην Τουρκία που έχει αποφυλακιστεί από τα τουρκικά δικαστήρια είναι ο Αμπντουλσαμέτ Σ. (Abdulsamet C.), ο οποίος συνελήφθη στις 2 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο Αμπντουλσαμέτ Σ. ομολόγησε ότι είχε ταξιδέψει στη Συρία για να συμμετέχει στο ΙΚ το 2014. Πρόσθεσε ότι ένας Αζέρος με το κωδικό όνομα «Αμάρ», ο οποίος διέδιδε την προπαγάνδα του ΙΚ σε ένα τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, τον εφοδίαζε με πληροφορίες επικοινωνίας που του επέτρεπαν να πάει στην τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ, μέσω της οποίας εισήλθε στην Συρία όπου συμμετείχε στο ΙΚ.


(Φωτ.: cbsnews.com)

Ο Αμπντουλσαμέτ Σ. είπε ότι πήγε στην συριακή πόλη Τζαραμπλούς με μια ομάδα ανθρώπων, δέχθηκε θρησκευτική εκπαίδευση στην πόλη Μάνμπιτς για έναν μήνα, και μετά ταξίδεψε στο Ιράκ καις την Συρία πριν επιστρέψει στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2015.

Θέλοντας να επωφεληθεί από το «Νόμο της έμπρακτης μετάνοιας», αποφυλακίσθηκε από ένα τουρκικό δικαστήριο με αναστολή, παρά ταύτα συνέχισε να είναι σε επαφή με το ΙΚ.

Ακόμη και μετά την επιστροφή του στη συνοικία Ουμρανίγιε στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατοικεί η οικογένειά του. Κατηγορητήριο που εκδόθηκε σε βάρος του από το Γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης περιέχει αποδείξεις που δείχνουν τις επαφές του με το ΙΚ, όπως πανό, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό και τραγούδια. Κατά τη διάρκεια μια εφόδου στο σπίτι του, η αστυνομία βρήκε ένα βιβλίο με τίτλο 44 τρόποι υποστήριξης του ιερού αγώνα, το οποίο είναι απαγορευμένο στην Τουρκία.

Παρ’ όλες τις απτές αποδείξεις, ο Αμπντουλσαμέτ Σ. αποφυλακίστηκε από το δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη με αναστολή, υπό τον όρο ότι έχει μόνιμη κατοικία στην Κωνσταντινούπολη. Η εφημερίδα Hürriyet επικοινώνησε με τον δικηγόρο του μέλους του ΙΚ, ο οποίος είπε ότι εξεπλάγη από την αποφυλάκιση του πελάτη του.


Οι συμπρόεδροι του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιούκσεντάγ (φωτ.: HDP)

Εν τω μεταξύ, τουρκικά δικαστήρια έχουν συλλάβει αρκετούς βουλευτές και πολιτικούς του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), καθώς επίσης και Κούρδων δημάρχων από το Δημοκρατικό Κόμμα Περιφερειών (DBP). Ο συνολικός αριθμός των βουλευτών του HDP που είναι υπό κράτηση είναι 12. Επίτροποι διορίστηκαν από την κυβέρνηση για να αντικαταστήσουν τους συλληφθέντες δημάρχους στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική περιοχή της χώρας.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημόσια δήλωση του HDP, 1.478 Κούρδοι πολιτικοί –συμπεριλαμβανομένων 78 δημοκρατικά εκλεγμένων δημάρχων– έχουν συλληφθεί από τον Ιούλιο του 2016.

Οι συμπρόεδροι του HDP, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η Φιγκέν Γιούκσενταγ, είναι επίσης στην φυλακή. Οι εισαγγελείς ζητούν μέχρι 142 χρόνια φυλάκισης για τον Ντεμιρτάς και μέχρι 83 χρόνια για την Γιούκσενταγ. Μία εκ των κατηγοριών που απευθύνονται στον Ντεμιρτάς είναι «συντονισμός τρομοκρατικής οργάνωσης».

Δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση δέχονται επίσης ποικίλες πιέσεις στην Τουρκία. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση από την Τουρκική Πλατφόρμα για την Ανεξάρτητη Δημοσιογραφία (P24), 151 άτομα είναι στην φυλακή επειδή είναι δημοσιογράφοι ή επειδή είναι υπάλληλοι σε μέσα ενημέρωσης. Δεκάδες τηλεοπτικοί σταθμοί, πρακτορεία ειδήσεων, περιοδικά και ραδιοσταθμοί έχουν κλείσει από την τουρκική κυβέρνηση. Ειδικά τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης δέχονται επίθεση – πολλοί από τους συλληφθέντες δημοσιογράφους εργάζονται για φιλοκουρδικά μέσα.

Εν τω μεταξύ, ένα μέλος ΙΚ που εμφανίστηκε σε προπαγανδιστικό βίντεο να απειλεί την Τουρκία, είχε προηγουμένως κρατηθεί δις στην Τουρκία και είχε αποφυλακισθεί. Σύμφωνα με την Hürriyet, ο προσφάτως αναγνωρισθείς μαχητής Χασάν Αϊντίν είχε κρατηθεί το 2012 σε μια επιχείρηση που στόχευε την αλ Κάιντα στην νότια επαρχία των Αδάνων, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Κρατήθηκε ξανά το 2015, ενώ επιχείρησε να περάσει στην Συρία. Στρατιωτικός εξοπλισμός και ένα drone βρέθηκαν σε ένα μίνι λεωφορείο που χρησιμοποιούσε ο Αϊντίν, και κλητεύθηκε στο δικαστήριο. Αργότερα αφέθηκε ελεύθερος υπό τον όρο της δικαστικής επιτήρησης.

Σύμφωνα με τον Κούρδο πολιτικό Αϊχάν Μπιλγκέν (Ayhan Bilgen), οι κινήσεις των ισλαμιστών τρομοκρατών από την Συρία στην Τουρκία κλιμακώνονται προσφάτως. Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στα κεντρικά γραφεία του HDP στην Άγκυρα στις 22 Ιανουαρίου, ο Μπιλγκέν, βουλευτής του HDP και εκπρόσωπος Τύπου, είπε ότι μέλη του ΙΚ, του Μετώπου αλ-Νούσρα, της Αχράρ αλ-Σαμ, και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που έχουν ρίζες στην αλ Κάιντα, μετακινούνται κατά πλήθη από τη Συρία στην Τουρκία.

«Αυτό είναι ξεκάθαρο». Μια αγορά έχει στηθεί στην Άγκυρα. Υπάρχουν τακτικά ταξίδια μεταξύ της Ράκκα [ένα προπύργιο του ISIS στην Συρία] και της ASTI [κεντρικός σταθμός λεωφορείων της Άγκυρας] για $1,250 ανά επιβάτη. Όλοι γνωρίζουν ότι η ροή [των μαχητών] είναι έντονη. Τι κάνουν οι μονάδες ασφαλείας και πληροφοριών στην Τουρκία γι’ αυτό; Ποιος πήρε αυτούς τους ανθρώπους εκεί και θα επιστρέψουν πίσω; Και τί αναμένεται από την επιστροφή τέτοιων οργανώσεων όπως ο ISIS και η αλ Νούσρα;» Ακολούθως, μετά από αυτά τα σχόλια, ο Μπιλγκέν συνελήφθη με κατηγορίες για «τρομοκρατία», στις 21 Ιανουαρίου.

Στην Τουρκία, φαίνεται, ότι τα μέλη του ISIS είναι πιο ελεύθερα από τους δημοσιογράφους και τους ειρηνικούς, δημοκρατικά εκλεγμένους Κούρδους πολιτικούς.

*Η Uzay Bulut, μια δημοσιογράφος γεννημένη και αναθρεμμένη ως μουσουλμάνα στην Τουρκία, επί του παρόντος έχει βάση στην Ουάσινγκτον.

Μετάφραση, σχόλιο: Παναγιώτης Μπαλακτάρης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Κώστας Τζούμας/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Επανέρχονται από τα ξημερώματα τα δρομολόγια ΚΤΕΛ προς Αθήνα

8/01/2026 - 10:26μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε 48ωρη απεργία τα ταξί της Αττικής στις 13 και 14 Ιανουαρίου

8/01/2026 - 9:34μμ
Ένταση στο μπλόκο των αγροτών στο Καναβάρι της Βοιωτίας (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικό μέτωπο σε τεντωμένο σχοινί: Διάλογος με όρους από την κυβέρνηση, ένταση και φωτιές στο μπλόκο της Θήβας

8/01/2026 - 8:13μμ
Κάτοικοι στις κουρδικές συνοικίες Σέιχ Μακσούντ και Ασράφιεχ εγκαταλείπουν το Χαλέπι (φωτ.: EPA / Ahmad Fallaha)
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: «Ή θα ενσωματωθούν ή θα σβήσουν» – Η Δαμασκός πιέζει, οι Κούρδοι αντιστέκονται

8/01/2026 - 7:00μμ
Στιγμιότυπο από το ΚΤΕΛ Κηφισού, στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ακυρώνει 50 δρομολόγια λόγω μπλόκων

8/01/2026 - 5:22μμ
Θέα από τη γέφυρα του δανικού ναυτικού πλοίου επιθεώρησης «Vaedderen» (φωτ.:  EPA / Mads Claus Rasmussen / Denmark Out)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Ρωσία «σιωπά» για τη Γροιλανδία – ενώ είναι ο ισχυρότερος παίκτης της Αρκτικής

8/01/2026 - 4:53μμ
Αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης στα Τέμπη από αγρότες και κτηνοτρόφους του μπλόκου της Νίκαιας, Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Οι αγρότες απέκλεισαν Μπράλο και Τέμπη, η κυβέρνηση αποκλείει νέα μέτρα

8/01/2026 - 3:41μμ
Στρατής Λιαρέλλης και Νίκος Ανδρουλάκης στην κηδεία του Γιώργου Παπαδάκη, στο Αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας, Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

«Γιωργάρα, στο καλό»: Συγκίνηση στο αντίο στον Γιώργο Παπαδάκη

8/01/2026 - 3:16μμ
Αεροφωτογραφίες από την κατασκευή του FlyOver στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Δύσκολο 48ωρο για τη Θεσσαλονίκη: Κλείνει o Περιφερειακός, με παρακάμψεις και κυκλοφοριακή πίεση

8/01/2026 - 2:53μμ
Ο 53χρονος πατέρας στα Δικαστήρια Ηρακλείου, 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: cretalive.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σοκαριστική υπόθεση στη Μεσσαρά: Πατέρας κατηγορείται για βιασμό κατ’ εξακολούθηση δύο παιδιών του

8/01/2026 - 2:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Basketball Champions League: Αποκλείστηκε ο Προμηθέας με δύο ήττες

14 λεπτά πριν
Οικογενειακή φωτογραφία σε προσφυγικό βιβλιάριο, από την έκθεση «ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑ», που δημιουργήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λοζάνης (φωτ. αρχείου: Έλλη Τσολάκη)

Μαρτυρία Στυλιανού Γαντζίδη: Κρεμμύδι και ψωμί να τρώμε, καλύτερα να ζούμε στην Ελλάδα, παρά στην Τουρκία

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: Κώστας Τζούμας/EUROKINISSI)

Θεσσαλονίκη: Επανέρχονται από τα ξημερώματα τα δρομολόγια ΚΤΕΛ προς Αθήνα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ναούσης)

Σε εορταστικό κλίμα η κοπή βασιλόπιτας της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Σε 48ωρη απεργία τα ταξί της Αττικής στις 13 και 14 Ιανουαρίου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Basketball Champions League: Απίθανη Καρδίτσα, προκρίθηκε στους «16»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign