Θεωρείται ότι ανήκει στην κατηγορία των superfoods εξαιτίας της υψηλής διατροφικής του αξίας, ενώ πολλοί χαρακτηρίζουν τον καρπό της ως «καρπό της νιότης» καθώς αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος, και υπερνικά τις νευρικές διαταραχές και την κόπωση. Η πολύτιμη αρώνια η μελανόκαρπη (aronia melanocarpa) τα τελευταία χρόνια μπαίνει δυναμικά στην ελληνική γεωργία, και η καλλιέργειά της κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, με αρκετά καλή απόδοση ανά στρέμμα.
Η αρώνια είναι φυλλοβόλος θάμνος ύψους 1-3 μέτρων, και στη διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις.
Ο καρπός της καταναλώνεται νωπός ή αποξηραμένος, είτε γίνεται μαρμελάδα, γλυκό ή χυμός. Περιέχει πεκτίνη, που βοηθά στην απορρόφηση και στην προστασία του οργανισμού από ραδιενέργεια, αλλά και πολλή βιταμίνη C (15-30 mg στα 100 γραμμάρια). Επίσης είναι πλούσιος σε άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία – Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, P.
Στην Ελλάδα, η αυξημένη ζήτηση και αναγνώριση του συγκεκριμένου φυτού ανάγκασε τις εταιρείες που ασχολούνται με τη συγκέντρωση του προϊόντος να αναζητούν καλλιεργητές με μεγάλες παραγωγές για να μπορέσουν να μειώσουν τις τιμές. «Σήμερα υπάρχουν περίπου 2.000 καλλιεργητές. Αυτό που θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα είναι η εξαγωγή του προϊόντος. Μόνο έτσι θα μπορέσει ένας καλλιεργητής να αποκομίσει κάποιο κέρδος», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αλίκη Δαμιανίδου, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργεια βιολογικής αρώνιας.
(Φωτ.: Flickr / Mrigashirsha)
Σύμφωνα με την Αλίκη Δαμιανίδου, ο καρπός της αρώνιας είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο εξωτερικό και αποτελεί καθημερινή διατροφική συνήθεια εξαιτίας των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων. Γι’ αυτό και οι καλλιεργητές στρέφονται κατά κύριο λόγο στις εξαγωγές, αν και στην Ελλάδα υπάρχει χώρος για τη μεταποίηση.
Σαν καλλιέργεια είναι ιδιαίτερη αφού απαιτεί καθημερινή ενασχόληση και ενδελεχή έλεγχο των φυτών. «Στην Ελλάδα ακόμη και οι γεωπόνοι δεν γνωρίζουν τη χρήση του, άρα δεν μπορούν να δώσουν συμβουλές για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποιες ασθένειες», σημειώνει.
Μία από τις καλύτερες περιοχές για την καλλιέργεια είναι οι Σέρρες όπου σήμερα υπάρχουν περίπου 250 στρέμματα.
«Ακόμα ο Έλληνας δεν γνωρίζει την αρώνια, όμως όλοι οι παραγωγοί κάνουν μεγάλη προσπάθεια να επικοινωνήσουν τα οφέλη της. Ο καρπός είναι θαυματουργός και δίκαια τον χαρακτηρίζουν ως τον καρπό της ζωής», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παραγωγός Γιώργος Βασιλάκος, ο οποίος έχει 750 δέντρα στο Νεοχώρι Σερρών.