Ισχυρό εθνικό απολυτήριο με το οποίο θα γίνεται η εισαγωγή των μαθητών στη Ανώτατη Εκπαίδευση, κοινό πρόγραμμα σπουδών στην α΄ τάξη του γενικού και επαγγελματικού Λυκείου, μείωση του αριθμού των μαθημάτων στην β΄ και γ΄ Λυκείου και αύξηση των ωρών διδασκαλίας σε συγκεκριμένα μαθήματα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) που κατατέθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Οι σημαντικότερες αλλαγές που προτείνει το Ινστιτούτο για το εξεταστικό σύστημα εντοπίζονται στην β΄ και γ΄ Λυκείου όπου η κεντρική λογική της πρότασης αφορά τη μείωση του αριθμού των μαθημάτων και στις δύο τάξεις (18 στην β΄ και 15 στην γ΄) και στην αύξηση των ωρών διδασκαλίας στα επιμέρους μαθήματα.
Με γνώμονα την προετοιμασία των μαθητών για την φοίτηση τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το ΙΕΠ προτείνει στην τελευταία τάξη του Λυκείου «να υπάρχει μια ενότητα επιλογών που θα δίνει δυνατότητα προσανατολισμού σε συνδυασμό με μια ελεύθερη επιλογή εκτός ”ειδίκευσης”. Επομένως τα υποχρεωτικά μαθήματα θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα και θα παίζουν όλα ρόλο στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση».
Για το επαγγελματικό Λύκειο, το ΙΕΠ εισηγείται να μελετηθεί συστηματικά η δομή του και να οδηγεί, με την ολοκλήρωση των σπουδών του, σε ισότιμο τίτλο Λυκείου αλλά και σε επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ θα αποκτήσουν πρόσβαση και σε ΑΕΙ.