pontosnews.gr
Παρασκευή, 17/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο σταυρός ανέβηκε στον τρούλο του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν (βίντεο)

29/11/2016 - 4:12μμ
Ο σταυρός ανέβηκε στον τρούλο του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις 18 Οκτωβρίου 2014, σε μια τελετή όπου περίσσευε η συγκίνηση, θεμελιώθηκε ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης. Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, σε μια εξίσου συγκινητική τελετή κάτω από τον χειμωνιάτικο ήλιο της αμερικανικής μεγαλούπολης, ο σταυρός του ελληνορθόδοξου ναού πήρε τη θέση του πάνω στον τρούλο.

Το μικρό ορθόδοξο εκκλησάκι, που είχε ανεγερθεί το 1916, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου.

Όπως γράφει ο Εθνικός Κήρυκας, η τελετή πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της ιστορικής κοινότητας του Αγίου Νικολάου. «Ο χώρος γύρω από το ναό έχει πάρει την τελική του μορφή, και όσοι ανέβηκαν τα σκαλιά διαισθάνθηκαν ότι ανέβαιναν πολύ ψηλά», σημειώνει η εφημερίδα.

Ο νέος ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του Λίμπερτι Παρκ, ακριβώς δίπλα στο Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου και στο μνημείο που δημιουργήθηκε εκεί όπου κάποτε βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι.

Όπως και στην τελετή θεμελίωσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος για να τελέσει τον Αγιασμό χρησιμοποίησε νερό από τον τόπο όπου έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι. «Συνήθως στις οικοδομές όταν φτάσουν στην κορυφή τοποθετούν ένα δέντρο ή ένα άλλο σύμβολο. Εμείς βάλαμε το σταυρό γιατί είναι το σύμβολο της αγάπης, της ελπίδας, της αιωνιότητας και του θριάμβου τα οποία θα διακηρύττει αυτός ο ναός», είπε ο κ. Δημήτριος απαντώντας σε ερώτηση του Εθνικού Κήρυκα.


(Φωτ.: GOA / Δημήτρης Πανάγος)

Το παρών στην τελετή έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόξενος Μάνος Κουμπαράκης, ο εκτελεστικός διευθυντής της Λιμενικής Αρχής της Νέας Υόρκης Πάτρικ Φόι, εκπρόσωποι του αρχιτεκτονικού γραφείου του Σαντιάγο Καλατράβα, αλλά και δωρητές όπως ο Πίτερ Πάππας και ο Χρήστος Σπυρόπουλος.

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής υπολογίζει ότι τα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου θα γίνουν την άνοιξη του 2018.

Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι ο σταυρός του Αγίου Νικολάου είναι το πρώτο θρησκευτικό σύμβολο που «εμφανίζεται» στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Ο ελληνορθόδοξος ναός μπορεί να μην συγκρίνεται με τους εντυπωσιακούς ουρανοξύστες, ωστόσο όσοι βρέθηκαν στην τελετή της Δευτέρας έφυγαν εντυπωσιασμένοι.

Τα σκαλιά ξεκινούν από την οδό Λίμπερτι, έχουν ημικυκλικό σχήμα και «παρέχουν» θέα προς την ανατολική και βόρεια πλευρά του ναού. Το πλακόστρωτο προαύλιο, που θυμίζει εκείνα που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, βρίσκεται στη δυτική πλευρά· εκεί έχουν δημιουργηθεί ανισόπεδοι ανθόκηποι αλλά και διάδρομοι που καταλήγουν σε μια εναέρια διάβαση η οποία συνδέει το προαύλιο του Αγίου Νικόλαου με τον νοτιότερο ουρανοξύστη του Παγκόσμιου Χρηματιστηριακού Κέντρου, του γνωστού Brookfield Place.


(Φωτ.: Facebook / Saint Nicholas National Shrine at the World Trade Center)

Στη βόρεια πλευρά του διαδρόμου έχει τοποθετηθεί μνημείο με τον έφιππο μαχητή, το οποίο είναι αφιερωμένο σε όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου αλλά και κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης για την Ελευθερία, όπως αποκαλούνται οι πόλεμοι εναντίον της τρομοκρατίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Γιώργος Σαμαράς / anamniseis.net)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια στη Νέα Υόρκη τίμησε με συγκίνηση και περηφάνια την εκδήλωση «Σθένος του 1821»

16/04/2026 - 4:04μμ
(Φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλίας Μακάριος: «Οι Ακολουθίες να γίνονται στα Ελληνικά – Δεν ξεχνούμε την ταυτότητά μας»

16/04/2026 - 2:12μμ
(Φωτ.: Από την αφίσα της ταινίας Καποδίστριας του Γιάννη Σμαραγδή)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο «Καποδίστριας» του Γιάννη Σμαραγδή κατακτά τον κόσμο

15/04/2026 - 10:59μμ
Πορτρέτο του Ιβάν Ευσταφίεβιτς Βλάσοφ διά χειρός Γκριγκόρι Αντόλσκι, το 1695 (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/ File:Grigoriy_Adolsky_)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ιβάν Βλάσοφ: Ο Έλληνας πρέσβης της Ρωσίας στην Κίνα – Ο πρώτος βοεβόδας της βόρειας Σιβηρίας

15/04/2026 - 9:12μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Τα Καβαφικά»: Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Καβάφη ζωντανεύει στο Νεοχώρι της Κωνσταντινούπολης

15/04/2026 - 2:37μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νορβηγία: Το ελληνικό Πάσχα στο Όσλο, μια κοινότητα που κρατά ζωντανά τα έθιμα στη βόρεια Ευρώπη

15/04/2026 - 12:47μμ
(Φωτ.: the greek herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης γιόρτασαν το Πάσχα μέσα από βιωματικές και καλλιτεχνικές δράσεις

15/04/2026 - 10:56πμ
Τομ Χανκς και Μελίνα Κανακαρίδη σηκώνουν το κουβούκλιο του Επιταφίου. Λος Άντζελες, 10 Απριλίου 2026 (φωτ.: Instagram / therealmelinak)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τομ Χανκς: Επιτάφιος στο Λος Άντζελες – Σήκωσε το κουβούκλιο μαζί με την Κανακαρίδη

14/04/2026 - 4:03μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ιαπωνία: Οι δρόμοι του Τόκιο γέμισαν παραδοσιακούς ήχους και χορούς Ελλάδας για το ορθόδοξο Πάσχα

13/04/2026 - 12:36μμ
(Φωτ.:romfea.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σίδνεϊ: Με λαμπρότητα ο Εσπερινός της Αγάπης για την ομογένεια

12/04/2026 - 8:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ηρώο των Ευζώνων του ν. Κιλκίς. Κάτω από την επιτύμβια στήλη αναπαύονται τα λείψανα των 9 Ευζώνων του 31ου Συντάγματος Πεζικού (11ος Λόχος) που πιάστηκαν όμηροι, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν το 1913 από τους βουλγαροκομιτατζήδες. (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Εύζωνοι: Τιμήθηκε η 85η επέτειος της ηρωικής Μάχης των Ευζώνων

16 λεπτά πριν
Αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα της Αθήνας, Τετάρτη 15 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Αφρικανική σκόνη: Ένα φαινόμενο που μας επηρεάζει περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε

45 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Jim Lo Scalzo)

Ντόναλντ Τραμπ: «Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στο Ισραήλ να βομβαρδίζει τον Λίβανο. Φτάνει πια!»

1 ώρα πριν

Ο «Καθαρμός» του Σπύρου Πετρουλάκη από την «Παναγία Σουμελά» Δήμου Θέρμης

2 ώρες πριν
1950: Η θεατρική ομάδα της ΕΛΘ στη σκηνή του Ρεξ-Κοτοπούλη παρουσιάζει έργα του Φ. Κτενίδη (πηγή: efxinos.gr)

2ο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ: «Ο χωρέτες» – Λίγα λόγια για τη σπαρταριστή κωμωδία του Φίλωνα Κτενίδη

2 ώρες πριν
Οι αυγομάχοι στις θέσεις τους, στον Άνω Άγιο Ιωάννη. 13 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δήμος Κατερίνης)

Κατερίνη: Οι ποντιακές αυγομαχίες «ζωντάνεψαν» στον Άνω Άγιο Ιωάννη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign