pontosnews.gr
Παρασκευή, 19/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

3ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών: Συμπαγής και αδιάλειπτη η παρουσία του ελληνισμού στον Πόντο

19/11/2016 - 10:29πμ
3ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών: Συμπαγής και αδιάλειπτη η παρουσία του ελληνισμού στον Πόντο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Συνολικά 85.762 σελίδες με προφορικές μαρτυρίες από 2.010 πρόσφυγες πρώτης γενιές για 905 οικισμούς του Πόντου κατέγραψε και παρουσίασε στο πολύτομο έργο του για τον ποντιακό ελληνισμό το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Επίσης, συγκεντρώθηκαν άλλες περίπου 20.000 σελίδες με χειρόγραφα και έγγραφα από τον Πόντο και συνολικά 524 φωτογραφίες.

Με αυτό το υλικό το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών έκανε τη γεωγραφική αποτύπωση του ελληνορθόδοξου πληθυσμού του Πόντου, δημιούργησε χάρτες και τοποθέτησε σ’ αυτές τις μονές.

Ένας μοναχικός πληθυσμός που διατηρήθηκε ανελλιπώς στον Πόντο μετά το Μεσαίωνα και μέχρι τον 20ό αιώνα και την ανταλλαγή των πληθυσμών, σε αντίθεση με τις άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας.


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι… τη βουτιά στην ιστορία του Πόντου

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, ως κεντρικός ομιλητής στην εναρκτήρια συνεδρία του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Ποντιακών Ερευνών «Ο Πόντος στην ύστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία (1774-1908) Κοινωνία και Οικονομία».

Το συνέδριο, που πραγματοποιείται στο κτήριο ΚΕΔΕΑ (κόκκινο κτήριο) του ΑΠΘ. θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου. Το συνδιοργανώνουν τα Τμήματα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ερευνητικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, με τη χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη. Χορηγός επικοινωνίας είναι το pontos-news.gr.

«Στον Πόντο έχουμε μία εικόνα του συμπαγέστερου ελληνικού πληθυσμού που έζησε στην Μικρά Ασία από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ό αιώνα.

»Από τα στοιχεία που συλλέξαμε, προκύπτει ότι στον Πόντο υπήρχαν πάρα πολλά σχολεία ακόμα και σε μικρά χωριά. Επίσης, από τις μαρτυρίες των προσφύγων προέκυψε ξεκάθαρα το συναίσθημα του νόστου. “Πατρίδα είναι, δεν ξεχνιέται”, είπε, για παράδειγμα, μία γυναίκα που έφτασε πρόσφυγας στην περιφέρεια της Αθήνας», ανέφερε ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε η πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του και ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ, Άρτεμις-Νίκη Ξανθοπούλου-Κυριακού.

Υποστήριξε ότι φιλοδοξία της είναι να γίνει ανταλλαγή απόψεων και να εκφραστούν όσοι ασχολούνται με την ιστορία του Πόντου και τόνισε ότι συνολικά στο συνέδριο συμμετέχουν 19 διακεκριμένοι επιστήμονες από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ιαπωνίας, της Γεωργίας, της Τουρκίας και της Κύπρου.

Από την πλευρά του ο Παντελής Νιγδέλης, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας, υποστήριξε ότι το συνέδριο θα απασχολήσουν θέματα που θα φωτίσουν αχαρτογράφητα νερά της ιστορίας του Πόντου. «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δε συμπεριέλαβε πολλά στη διδασκαλία του για τους Πόντιους και γενικά για τους πρόσφυγες. Αυτό το συνέδριο φιλοδοξεί να σβήσει ένα μέρος από το αμάρτημα αυτό», είπε ο Παντελής Νιγδέλης, κάνοντας αναφορά και στην έδρα Ποντιακών Μελετών που θα δημιουργηθεί στο ΑΠΘ με την νέα ακαδημαϊκή χρονιά.


Παντελής Νιγδέλης, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ

«Αργήσαμε για δεκαετίες, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Στην άριστη προετοιμασία, στην πλούσια θεματολογία του Συνεδρίου και στη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων σ’ αυτό αναφέρθηκε στον δικό του χαιρετισμό, ο οποίος διαβάστηκε, –διότι ο ίδιος έλειπε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων– ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Παναγιώτης Σκαλτσής.

Το 3ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών συνεχίζεται το Σάββατο 19 Νοεμβρίου με πρωινές και απογευματινές συνεδρίες και ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Κυριακής, 20 του μήνα. 

Κείμενο, φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών: 100 χρόνια Μωμοέρια ’ς σα Ούτσενα

19/12/2025 - 8:40μμ
(Φωτ.: poe.org.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αρμενική και ποντιακή νεολαία τίμησαν μαζί την 9η Δεκεμβρίου

19/12/2025 - 6:41μμ
Παρόλο που στο θίασο των Μωμόγερων δεν συμμετέχουν γυναίκες, αυτές εδώ οι μικρές φόρεσαν τις χαρακτηριστικές περικεφαλαίες, έστω και από χαρτί. Στιγμιότυπό από τη δράση στη βιβλιοθήκη της Πτολεμαΐδας (φωτ.: Facebook / Κλαίρη Πλαγερινού)
ΠΟΝΤΟΣ

Συνάντηση γενεών και Μωμόγερων: Ξεκινά η εορταστική περίοδος σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και ποντιοχώρια

19/12/2025 - 2:10μμ
Με φόντο το Δέντρο της Αγάπης στην Πλατεία Κύπρου της Ρόδου (φωτ.: Facebook / Christos Topkaras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακά κάλαντα στο Δέντρο της Αγάπης: Μια βραδιά μνήμης και παράδοσης στη Ρόδο

19/12/2025 - 12:09μμ
Κάλαντα και πολλές ευχές (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων και Φίλων Π.Ε. Ρεθύμνης «Αροθυμία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακές μελωδίες αγάπης στο Ρέθυμνο, από την «Αροθυμία»

19/12/2025 - 11:21πμ
Από το «Αντάμωμαν 2024» (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής - ΕΠΟΝΑ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΕΠΟΝΑ: Κλείνει 20 χρόνια ζωής και το γιορτάζει με πολύ πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο «Αντάμωμαν 2025»

19/12/2025 - 10:11πμ
Τζάκι αγροτικού σπιτιού στην Τσίτη Άρδασσας, απ' όπου καταγόταν ο Θ. Θεοφυλάκτου, περιοχή Μεσοχαλδίου. Φωτογραφία του 1986 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Χειμώνας χωρίς καλοριφέρ: Πώς ζεσταίνονταν τα ποντιακά σπίτια

18/12/2025 - 8:55μμ
Μωμόγεροι σε... θέσεις μάχης (πηγή: Facebook / Giannis Ioannidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι 2025: «Πόλεμος» Κοζάνης-Πτολεμαΐδας με… όπλο την παράδοση

18/12/2025 - 3:34μμ
Το φωτισμένο καράβι στην Πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Δροσιάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δροσιά: Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο καράβι στην Πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού

18/12/2025 - 2:22μμ
(Φωτ.: Facebook Ένωση Ποντίων Ν. Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων «Μαύρη Θάλασσα» γιορτάζει τα Χριστούγεννα με μουσική, παράδοση και δημιουργία

18/12/2025 - 12:28πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πυρρίχιος στο 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ στην Καρδίτσα (φωτ: Αλεξία Ιωαννίδου)

19ο Φεστιβάλ ΠΟΕ: Η Καρδίτσα εγομώθεν χορευτάντς

31 λεπτά πριν

Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών: 100 χρόνια Μωμοέρια ’ς σα Ούτσενα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Fabio Frustaci)

Ρώμη: Εισιτήριο 2€ ευρώ θα πληρώνουν οι τουρίστες για τη Φοντάνα ντι Τρέβι από την 1η Φεβρουαρίου

2 ώρες πριν
Η στιγμή που ο νεαρός Κίριλ κάνει την πρόταση γάμου (στιγμιότυπο από το βίντεο που κάνει το γύρο του κόσμου)

Ρωσία: «Ολέτσκα, παντρέψου με!» – Δημοσιογράφος έκανε πρόταση γάμου σε απευθείας μετάδοση, κατά την ετήσια συνέντευξη του Πούτιν

2 ώρες πριν
(Πηγή: x.com / nexta_tv)

Τουρκία: Ρωσικό drone συνετρίβη στη Νικομήδεια

3 ώρες πριν
(Φωτ.: poe.org.gr)

Αρμενική και ποντιακή νεολαία τίμησαν μαζί την 9η Δεκεμβρίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign