pontosnews.gr
Δευτέρα, 15/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ύμνοι Ομπάμα στην Ελλάδα και στη Δημοκρατία

16/11/2016 - 4:25μμ
Ύμνοι Ομπάμα στην Ελλάδα και στη Δημοκρατία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με μια βαρυσήμαντη ομιλία-απολογισμό της θητείας του, αλλά παράλληλα ύμνο προς τη Δημοκρατία, στις αξίες του ανθρωπισμού, της ισότητας και των δικαιωμάτων, και την Ελλάδα (από την οποία ξεκίνησαν όλα) έκλεισε την επίσκεψή του στη χώρα μας ο Μπαράκ Ομπάμα.

Για άλλη μια φορά, στην ομιλία του χρησιμοποίησε αρκετές ελληνικές λέξεις (καλησπέρα, γεια σας, φιλότιμο, κράτος, φουστανέλα, σπανακόπιτα, ούζο κ.ά.), και τάχθηκε ξανά υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους, την οποία χαρακτήρισε κλειδί για την ανάπτυξη. Επανέλαβε ότι θα παροτρύνει τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι χρειάζεται για ξαναγίνει η οικονομία βιώσιμη.

Ακόμη, σημείωσε ότι αναγνωρίζει τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες –που πρέπει να δουν φως στο τούνελ–, δήλωσε περήφανος για τα όσα έκανε η κυβέρνησή του για να βοηθήσει την Ελλάδα στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση, και υπογράμμισε ότι ήθελε να δείξει στον κόσμο τα βήματα που έχει κάνει η χώρα.

Παράλληλα ευχαρίστησε τους Έλληνες για τα όσα έχουν κάνει στο Προσφυγικό, τονίζοντας ότι η γενναιοδωρία τους ενέπνευσε τον κόσμο.

«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα προσέφερε η Ελλάδα, “αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας”. Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους», υπογράμμισε κατά την έναρξη της ομιλίας του χρησιμοποιώντας στίχους του Ελύτη από το «Άξιον Εστί», και τονίζοντας ότι ήθελε το τελευταίο (υπερατλαντικό) ταξίδι του, ως πρόεδρος, να είναι στην Ελλάδα.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

«Έχουμε χρέος στην Ελλάδα για την αλήθεια, την πίστη. Εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, η Δημοκρατία και το κράτος», τόνισε. «Ο Περικλής ενέπνευσε το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα. Καθ‛ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε», υποστήριξε με έμφαση.

Ομπάμα: Αυτό που πιστεύω μετά από οκτώ έτη στην προεδρία των ΗΠΑ είναι η ζωή διά της αξιοπρέπειας. Αυτά τα μαθήματα εν συνόλω είναι παγκόσμια, και είναι μαθήματα που καίνε σε κάθε ανθρώπινη καρδιά.

«Κάποιες χώρες, ενώ έχουν εκλογές δεν έχουν πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα», είπε, και εξήγησε: «Εμείς ως χώρα πιστεύουμε στις ιδέες και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ πριν από αιώνες. Η ιστορία μάς έχει δείξει ότι οι χώρες με δημοκρατικές κυβερνήσεις είναι πιο δίκαιες και πιο σταθερές. Η Δημοκρατία μάς έδειξε ότι είμαστε πιο ισχυροί από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν την ζωή των ανθρώπων διά της βίας και να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη».


Ολόκληρη η ιστορική ομιλία Ομπάμα στο «Σταύρος Νιάρχος»

Είπε ακόμη ότι «στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αποκλεισμοί», ότι «οι δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες», και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το Προσφυγικό.

«Είναι δική μου πεποίθηση ότι οι δημοκρατίες μπορούν να λύνουν προβλήματα μέσω της διπλωματίας. Μέσω της διπλωματίας βρήκαμε λύση με το Ιράν και ανοίξαμε δρόμους επικοινωνίας με την Κούβα», πρόσθεσε.

«Η Δημοκρατία μπορεί να είναι ατελής, μπορεί να είναι αργή, δύσκολη στην υλοποίηση σε μια πολυφυλετική χώρα, όπως είναι η ΗΠΑ, η Δημοκρατία είναι πολύπλοκη, αλλά είναι η καλύτερη. Η Δημοκρατία, όπως και όλοι οι ανθρώπινοι θεσμοί, είναι ατελής. Μπορεί να είναι ατελείς και δύσκολοι στην υλοποίηση. Οι πολιτικοί στις δημοκρατίες είναι αντιδημοφιλείς, γιατί στη Δημοκρατία απαιτούνται συμβιβασμοί», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.


(Φωτ.: US Embassy Athens)

Τόνισε ότι η Δημοκρατία είναι καλύτερη γιατί επιτρέπει να δοκιμάζουμε καινούργιες ιδέες και να διορθώνουμε τα λάθη μας. «Κατά τη διάρκεια της δικής μας ιστορίας έτσι καταφέραμε να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο», ανέφερε, και σημείωσε: «εδώ όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, για ακόμη μια φορά διατρανώνουμε τις ιδέες μας».

Μίλησε ακόμη για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο –όπως είπε– «έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αλλά η Δημοκρατία εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση».

«Η νομιμότητα μπορεί να έρθει μόνο από το λαό. Η ελευθεροτυπία είναι απαραίτητη. Εγώ και ο νέος πρόεδρος έχουμε πολλές διαφορές, αλλά οι δημοκρατίες αυτό κάνουν: διευκολύνουν την ομαλή μετάβαση εξουσίας. Η δημοκρατία είναι το σοφότερο πολίτευμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Γυναίκες πρόσφυγες παρακολουθούν την ομιλία Ομπάμα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Είπε ακόμη ότι ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, στην οποία δεν μπορούμε να κοιτάζουμε προς τα πίσω. «Πρέπει να κοιτάμε το μέλλον. Δεν μπορούμε να κινούμαστε σε συγκρούσεις ανάμεσα στις χώρες. Το μονοπάτι της παγκοσμιοποίησης πρέπει να καλυτερεύσει», συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος στους νέους, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε το εξής: «Δεν πρέπει να μεταναστεύετε για να βρείτε δουλειά. Πρέπει να μείνετε εδώ και να μεγαλουργήσετε. Η Δημοκρατία γίνεται απλούστερη όταν όλοι τρώνε το ίδιο φαγητό και λατρεύουν τον ίδιο Θεό. Όλοι ζούμε κάτω από το ίδιο φεγγάρι. Σε όλες τις κοινωνίες και τις χώρες υπάρχει περισσότερο φιλότιμο, όπως λένε οι Έλληνες. Φιλότιμο. Το βλέπω κάθε μέρα, κι αυτό μου δίνει ελπίδα. Στο τέλος τα πάντα εξαρτώνται από μας. Ο πιο σημαντικός θώκος είναι αυτός του πολίτη».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Piri Reis (Πίρι Ρέις) αποπλέει από το λιμάνι των Βουρλών στη Σμύρνη (φωτ. αρχείου: EPA/ MEHMET OZDOGRU/ ANATOLIAN AGENCY TURKEY OUT)
ΑΜΥΝΑ

Αντι-NAVTEX από την Ελλάδα στη NAVTEX της Τουρκίας για έρευνες του «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο

15/09/2025 - 1:05πμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΑΜΥΝΑ

ΕΛΚΑΚ: Προκήρυξη για την ανάπτυξη δορυφόρου εξ ολοκλήρου κατασκευασμένου στην Ελλάδα

2/08/2025 - 7:15μμ
Tελετή ένταξης του συστήματος μη επανδρωμένων αεροχημάτων V-BAT παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην έδρα της ΑΣΔΕΝ, Τετάρτη 14 Μαΐου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΑΜΥΝΑ

Στο μηχανισμό SAFE η Ελλάδα – Διεκδικούμε δάνεια 1,2 δισ. για την άμυνα και την αμυντική βιομηχανία

28/07/2025 - 12:09μμ
Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια της Β' φάσης της μεταρρύθμισης «ΑΤΖΕΝΤΑ 2030» στις Ένοπλες Δυνάμεις, Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025. (Φωτ.: Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΑΜΥΝΑ

Μόνο στο Στρατό Ξηράς θα υπηρετούν πλέον οι στρατεύσιμοι – Ποιες αλλαγές ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας

24/07/2025 - 2:00μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΑΜΥΝΑ

Τέσσερις Κινέζοι υπήκοοι συνελήφθησαν για κατασκοπεία – Την Πέμπτη οδηγούνται στον εισαγγελέα

9/07/2025 - 10:10μμ
Η φρεγάτα «Ύδρα» (φωτ.: Χ / EUNAVFOR ASPIDES)
ΑΜΥΝΑ

Πολεμικό Ναυτικό: Ο «κύβος ερρίφθη» για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ – Σύσκεψη εν πλω στο Αιγαίο υπό τον Νίκο Δένδια

3/07/2025 - 12:46μμ
(Φωτ.: Γραφείο Τύπου ΓΕΣ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

ΓΕΣ: Ματιές στη θερινή εκπαίδευση σπουδαστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών

23/06/2025 - 2:42μμ
Η αεροπορική βάση της Σούδας (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας)
ΑΜΥΝΑ

Κ. Μητσοτάκης: Διέψευσε δημοσιεύματα για μεταφορά οπλικών συστημάτων στη Σούδα

19/06/2025 - 11:29πμ
Λάβαρα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΑΜΥΝΑ

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας για την αντιβαλλιστική θωράκιση της Ελλάδας

18/06/2025 - 10:59μμ
Ο γ.γ. του NATO Μαρκ Ρούτε στις αρχές του Ιουνίου, στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/ OLIVIER MATTHYS)
ΑΜΥΝΑ

Μαρκ Ρούτε: Ζητά αύξηση 400% στην αεροπορική και αντιπυραυλική ικανότητα του NATO

9/06/2025 - 1:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μίλτος Τεντόγλου: Απογειώθηκε στον τελικό με ένα άλμα!

5 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Pixabay/Matteo Baronti)

Θεσσαλονίκη: Έκλεβε καύσιμα από την εταιρεία στην οποία δούλευε

34 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεσμεύτηκαν χρήματα, Ferrari, Porsche και ακίνητα της Πόπης Σεμερτζίδου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook /Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών & Μικρασιατών Ελληνικού-Αργυρούπολης)

Γενοκτονία Ελλήνων της Μικράς Ασίας: Αρτοκλασία από το Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών Ελληνικού-Αργυρούπολης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Εύξεινος Λέσχη Αθηνών)

Εύξεινος Λέσχη Αθηνών: Όλα έτοιμα για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2025-2026 – Ήρθε η ώρα του αγιασμού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/smkl9)

Μικρασιάτες-Κωνσταντινουπολίτες Λαυρεωτικής: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign