pontosnews.gr
Παρασκευή, 14/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χίλαρι Κλίντον ή Ντόναλντ Τραμπ – Οι Αμερικανοί εκλέγουν σήμερα τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ

8/11/2016 - 9:06πμ
Χίλαρι Κλίντον ή Ντόναλντ Τραμπ – Οι Αμερικανοί εκλέγουν σήμερα τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ραντεβού με την Ιστορία έχουν για ακόμα μία φορά σήμερα, την πρώτη Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου –όπως ορίζει νόμος του 1845– οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς περίπου 200 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τον 45ο πρόεδρό τους, έχοντας να επιλέξουν μεταξύ της Δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον και του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προεκλογική εκστρατεία για το επίπεδο της οποίας δεν μπορεί να είναι κανείς υπερήφανος.

Αν και η Χίλαρι Κλίντον προηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να μιλούν για αμφίρροπη μάχη.

Ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία «δημοσκόπηση» που τιτλοφορείται States of the Nation project και προέκυψε από ανάλυση σειράς δημοσκοπήσεων της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος έχει 90% πιθανότητες να κερδίσει την εκλογική μάχη για τον Λευκό Οίκο. Είναι χαρακτηριστικό πως για να ηττηθεί από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της θα χρειαστεί ένας απίθανος συνδυασμός λευκών, μαύρων και ισπανόφωνων ψηφοφόρων σε έξι ή επτά πολιτείες, αφού εκτιμάται ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει το 45% των έγκυρων ψήφων και άρα 303 ψήφους στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων.


(Φωτ.: EPA / Rhona Wise)

Η μάχη στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων
Στην πραγματικότητα οι αμερικανικές εκλογές έχουν ξεκινήσει πολύ πριν από τη σημερινή μέρα –σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα κι ένα μήνα νωρίτερα. Πρόκειται για τη διαδικασία της πρόωρης ψηφοφορίας, ενός μοναδικού εργαλείου των αμερικανικών εκλογών, που συγκριτικά με τις εκλογές στην Ευρώπη είναι αρκετά περίπλοκες. Στο πλαίσιο της πολυπλοκότητας ανήκει και το Κολέγιο των Εκλεκτόρων, ένα σώμα που διαμορφώνεται από τα αποτελέσματα των εκλογών.

Ουσιαστικά οι εκλέκτορες είναι η φωνή της θέλησης του λαού που θα αναδειχθεί από την εκλογική διαδικασία.

Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ χρειάζεται 270 εκλέκτορες σε σύνολο 538 έτσι ώστε στις 19 Δεκεμβρίου αυτός και ο νέος αντιπρόεδρος να πάρουν και επισήμως τα ηνία της χώρας.

Ο νικητής των εκλογών θα ανακοινωθεί βάσει πρωτοκόλλου, στις 6 Ιανουαρίου του 2017 και ο νέος πρόεδρος θα γίνει και ο νέος ένοικος στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου οπότε θα ορκιστεί.

Οι πολιτείες «κλειδιά»
Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές είχαν κριθεί στη Φλόριντα και το Οχάιο. Παραδοσιακά αμφίρροπα είναι τα αποτελέσματα στην Αϊοβα και την Πενσυλβάνια, ενώ πολύ συχνά δεν είναι σαφές τι θα δώσει η κάλπη στο Κολοράντο και τη Νεβάδα λόγω της σύνθεσης του πληθυσμού.


(Φωτ.: EPA / Mario Guzman)

Η Βόρεια Καρολίνα, άντρο των Ρεπουμπλικανών κάποτε, τα τελευταία χρόνια είχε μαγευτεί από τον Μπαράκ Ομπάμα και τους Δημοκρατικούς, με αποτέλεσμα οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η φετινή μάχη μάλλον θα κριθεί στο νήμα. Ουσιαστικά η ψήφος του λαού έχει μικρή σημασία σε 40 από τις αμερικανικές πολιτείες.

Κι αν δεν εκλεγεί κανείς; Πρόκειται για ένα σενάριο χαμηλών πιθανοτήτων όπου ούτε η Κλίντον ούτε ο Τραμπ εξασφαλίζουν τους 270 ψήφους των εκλεκτόρων.

Ο νικητής στη περίπτωση αυτή θα επιλεχθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς.

Οι βουλευτές θα κληθούν να διαλέξουν μεταξύ του Τραμπ, της Κλίντον και του εναπομείναντα στην προεκλογική μάχη υποψήφιου προέδρου Έβαν Μακ Μόλιν, ο οποίος είναι γέννημα-θρέμα της Γιούτα και πρώην πράκτορας της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA)!

Θρίλερ μέχρι τέλους
Το σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ, πριν από λίγες μέρες, ότι δεν είναι σίγουρος πως θα αποδεχθεί αμέσως το εκλογικό αποτέλεσμα, πυροδότησε πλήθος σεναρίων για το εάν θα αρνηθεί να αναγνωρίσει την ήττα του και το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα κριθεί με άλλους τρόπους.


(Φωτ.:
EPA / Alba Vigaray)

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Μάικ Πενς δεσμεύτηκε ότι το επιτελείο του Τραμπ θα αποδεχθεί «ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα» αν και επανέλαβε ότι διατηρούν το δικαίωμα να προσφύγουν σε ένδικα μέσα αν το αποτέλεσμα είναι αμφιλεγόμενο.

Οι Αμερικανοί δεν ψηφίζουν μόνο πρόεδρο
Δώδεκα από τις 50 πολιτείες θα εκλέξουν επίσης τους κυβερνήτες τους, ενώ θα ανανεωθούν χιλιάδες έδρες αιρετών σε τοπικό επίπεδο, νομοθετικές συνελεύσεις, δικαστές, δημοτικά συμβούλια, δήμαρχοι και σερίφηδες.

Σε 35 πολιτείες, οι ψηφοφόροι θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν 157 που μεταξύ άλλων αφορούν νομιμοποίηση της κάνναβης, κατώτατο μισθό, υγεία, οπλοκατοχή.

Το μόνο βέβαιο και σε αυτές τις αμερικανικές εκλογές είναι πως ο νικητής τους θα παίξει παραδοσιακά καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στο εσωτερικό των ΗΠΑ αλλά και στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, όπου παραμένουν πολλά μέτωπα ανοιχτά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Αντώνης Νικολόπουλος)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: 58 αγελάδες πέθαναν πάνω σε πλοίο και πάνω από 140 γέννησαν εν πλω – Κινδυνεύουν να πεθάνουν τα μοσχαράκια

14/11/2025 - 10:59μμ
Αστυνομικοί της Σήμανσης εξετάζουν το σημείο του δυστυχήματος σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης (φωτ.: EPA/Claudio Bresciani/ΤΤ)
ΚΟΣΜΟΣ

Στοκχόλμη: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από την πτώση του λεωφορείου σε στάση

14/11/2025 - 10:28μμ
Ζωή στα ερείπια συνοικίας στην Πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Όσο το σχέδιο Τραμπ καθυστερεί, τόσο η Χαμάς εδραιώνεται

14/11/2025 - 8:10μμ
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης κατασχέθηκαν αμφιβόλου γνησιότητας πολύτιμοι λίθοι και χαρτονομίσματα (φωτ.: ΕΛΑΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

Γνωστός επιχειρηματίας έστησε κύκλωμα με μαϊμού επενδύσεις σε καζίνο – Πώς «έψηνε» τα θύματα

14/11/2025 - 7:09μμ
(Φωτ.: Pixabay / kalhh)
ΕΛΛΑΔΑ

Βία ανηλίκων: Κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε σχολείο στον Άλιμο και σάπισαν στο ξύλο 15χρονο

14/11/2025 - 6:21μμ
Διακρίνεται το λεωφορείο που έπεσε πάνω στη στάση (φωτ.: Χ / 
Breaking News)
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Στοκχόλμη: Λεωφορείο έπεσε σε στάση – Νεκροί και τραυματίες

14/11/2025 - 5:56μμ
Ένα από τα αυτοκίνητα που συνδέονται με την εγκληματική οργάνωση (φωτ.: ΕΛΑΣ / Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος)
ΕΛΛΑΔΑ

Από την Αττική ως τον Τύρναβο: Εξαρθρώθηκε μεγάλη σπείρα που έβγαλε πάνω από 1 εκατ. ευρώ

14/11/2025 - 4:57μμ
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνής αναγνώριση της ηγετικής θέσης του ΟΠΑΠ στο Υπεύθυνο Παιχνίδι

14/11/2025 - 3:20μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI /Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Βορίζια: Η υπόθεση της φονικής συμπλοκής εξιχνιάστηκε πλήρως, λέει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

14/11/2025 - 2:52μμ
Μήνυμα διαμαρτυρίας έξω από το ΑΤ Αγ. Αναργύρων (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Απολογήθηκε για κακούργημα η πρώτη από τους αστυνομικούς που την άφησαν αβοήθητη

14/11/2025 - 2:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Αντώνης Νικολόπουλος)

Τουρκία: 58 αγελάδες πέθαναν πάνω σε πλοίο και πάνω από 140 γέννησαν εν πλω – Κινδυνεύουν να πεθάνουν τα μοσχαράκια

30 λεπτά πριν
Αστυνομικοί της Σήμανσης εξετάζουν το σημείο του δυστυχήματος σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης (φωτ.: EPA/Claudio Bresciani/ΤΤ)

Στοκχόλμη: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από την πτώση του λεωφορείου σε στάση

1 ώρα πριν
Καρτ ποστάλ των αρχών του περασμένου αιώνα με την αγορά της Τραπεζούντας

Μαρτυρία Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου: Καθημερινώς πεθαίνανε και τους ρίχνανε ομαδικά σε λάκκο – Ούτε παπάς να διαβάσει, ούτε τίποτε

2 ώρες πριν
Από αριστερά, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης στο Βερολίνο (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)

Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μερτς: Το Βερολίνο θα βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Φιλύρου)

Αναβάλλεται ο ετήσιος χορός του Ποντιακού Συλλόγου Φιλύρου

3 ώρες πριν
Ζωή στα ερείπια συνοικίας στην Πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Γάζα: Όσο το σχέδιο Τραμπ καθυστερεί, τόσο η Χαμάς εδραιώνεται

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign