Εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ συνεδριάζει σήμερα στις 17:00, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με στόχο να υπάρξει επιτέλους συμφωνία. Ωστόσο, μετά την πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ ο Βύρων Πολύδωρας και τις αντιδράσεις που αυτή πυροδότησε, οι εξελίξεις αναμένεται να είναι καταιγιστικές με δεδομένο ότι και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ετοιμάζεται να καταθέσει νόμο-γέφυρα που θα παραχωρεί προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίες στους τηλεοπτικούς σταθμούς.
«Το βράδυ θα ξέρουμε τι θα γίνει» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος τόνισε ότι στη Διάσκεψη θα φανεί αν υπάρχει συναίνεση στο θέμα της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Πάντως παρά τις αντιδράσεις ο Βύρων Πολύδωρας δεν προτίθεται να ζητήσει την απόσυρση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΕΣΡ και κατηγόρησε μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες εκείνους που έσπευσαν να τον «κράξουν».
Σχολιάζοντας την υποψηφιότητα Πολύδωρα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «τερτίπι», υπογραμμίζοντας πως «η πρόταση δεν έχει θεσμικό βάρος». Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να προταθούν πρόσωπα για το ΕΣΡ από τη ΝΔ στη Διάσκεψη των Προέδρων.«Θα το δούμε στην πορεία της ημέρας. Ούτε το αποκλείω , ούτε το επιβεβαιώνω» είπε χαρακτηριστικά. Είπε πάντως πως «η ΝΔ θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, με το ΕΣΡ να έχει αποκλειστικό ρόλο στην αδειοδότηση ως ανεξάρτητη αρχή», ενώ σημείωσε πως «πρότασή μας να έχουμε όσα κανάλια επιτρέπει το φάσμα και η αγορά».
Προσωρινές βεβαιώσεις στα κανάλια
Για τη ρύθμιση-γέφυρα μίλησαν στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος. Μέχρι να συσταθεί το ΕΣΡ, είπαν, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μία ρύθμιση-γέφυρα, που θα δίνει προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας για τα κανάλια έναντι χρηματικής καταβολής.
Απαντώντας στην κριτική ότι η ενδιάμεση ρύθμιση είναι εξίσου αντισυνταγματική με το Νόμο Παππά, καθώς υποκαθιστά την εξουσία αδειοδότησης του ΕΣΡ, τα δύο κυβερνητικά στελέχη είπαν πως η ρύθμιση δεν θα χορηγεί μόνιμες άδειες, αλλά μόνον προσωρινές πιστοποιήσεις λειτουργίας, που θα δίνονται εφόσον πληρούνται οι ισχύουσες ασφαλιστικές, φορολογικές και εργασιακές προϋποθέσεις.