Ήταν σαφώς καλύτερη αλλά βγήκε και επικοινωνιακά κερδισμένη η Χίλαρι Κλίντον από την πρώτη τηλεμαχία με τον ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ. Το ντιμπέιτ πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Hofstra, με συντονιστή τον γνωστό δημοσιογράφο Λέστερ Χολτ παρουσία των οικογενειών των δύο υποψηφίων, και καθήλωσε πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς.
Δημοσκόπηση του CNN ανέδειξε την Χίλαρι Κλίντον νικήτρια της τηλεμαχίας με 62%, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ συγκέντρωσε ποσοστό 27%.
Στην έρευνα συμμετείχαν 41% Δημοκρατικοί και 26% Ρεπουμπλικάνοι, δηλαδή 10% περισσότεροι Δημοκρατικοί και 2% λιγότεροι Ρεπουμπλικάνοι απ’ όσους συμμετέχουν στις παναμερικανικές δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, εκτός της δημοσκόπησης του αμερικανικού δικτύου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης έκριναν ως καλύτερη την παρουσία της πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, μια και εμφανίστηκε πιο σίγουρη και απαντούσε γρήγορα στα υπονοούμενα του πολιτικού αντιπάλου της.
Μελάνια Τραμπ και Μπιλ Κλίντον (Φωτ.: EPA / Justin Lane)
Εκείνος που στριμώχτηκε αρκετά με το ντιμπέιτ ήταν ο συντονιστής της συζήτησης Λέστερ Χολτ, καθώς οι δύο υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα ήταν ασυγκράτητοι και δεν υπάκουαν στους κανόνες που είχαν τεθεί. Διέκοπταν ο ένας τον άλλον συνεχώς, απαντούσαν με υπονοούμενα στα υπονοούμενα, δεν τηρούσαν τους χρόνους και αρκετές φορές η ευγένεια πήγε… περίπατο. Η Κλίντον ξεκίνησε να αποκαλεί τον Τραμπ με το μικρό του όνομα αναγκάζοντάς τον ουσιαστικά να ακολουθήσει και να την αποκαλεί Χίλαρι στα πρώτα λεπτά, αλλά στη συνέχεια την προσφωνούσε υπουργό Εξωτερικών Κλίντον.
Τι είπαν για την οικονομία
Η Χίλαρι Κλίντον αποκάλεσε τις λύσεις που προτείνει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την οικονομία υπεραπλουστευτικές, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ την κατηγόρησε ότι το σχέδιό της για την οικονομία είναι «όλο λόγια», και δεν έχει καμιά πιθανότητα να επιτύχει. «Έχω μια αίσθηση ότι θα κατηγορηθώ για τα πάντα», είπε η Κλίντον σε κάποιο σημείο. «Γιατί όχι;», ήταν η αντίδραση του μεγιστάνα.
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της βόρειας Αμερικής, η NAFTA, έχει πολλά και σοβαρά ελαττώματα και πρόσθεσε πως η Κλίντον θα όφειλε να τα είχε αντιμετωπίσει η ίδια εδώ και χρόνια. «Το κάνεις αυτό επί 30 χρόνια, γιατί μόλις άρχισες να σκέφτεσαι λύσεις τώρα;», της είπε.
Η ανταλλαγή φραστικών πυρών συνεχίστηκε σε πρώτη φάση για την οικονομία, με τον Τραμπ να λέει ότι «θα ανακτήσω τις θέσεις εργασίας μας, εσύ δεν μπορείς να το κάνεις».
Το οικονομικό σχέδιο της Κλίντον είναι «όλο λόγια, καθόλου ουσία, ακούγεται ωραίο, αλλά δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα ποτέ». Ανταποδίδοντας την επίθεση επί προσωπικού, η Κλίντον έκρινε ότι «ο Ντόναλντ ζει στον δικό του κόσμο».
Τραμπ και Κλίντον διέκοπταν συνεχώς ο ένας τον άλλον (Φωτ.: EPA / Rick Wilking)
«Εγώ έχω σχέδιο για το Ισλαμικό Κράτος»
Ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε ότι στον ιστότοπο της εκστρατείας της Κλίντον περιγράφεται το πώς θα αντιμετωπίσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. «Τουλάχιστον εγώ έχω ένα σχέδιο», ανταπάντησε η υποψήφια των Δημοκρατικών. Εκείνος όμως την πρόλαβε λέγοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος εμφανίστηκε την περίοδο που ήταν υπουργός και αυτή δεν έκανε κάτι. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα δεν κάνει τη δουλειά της και διαδραματίζει έναν πολύ πολιτικό ρόλο.
Τα μέιλ της Χίλαρι και τα λεφτά του Ντόναλντ
Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος είπε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος στον οποίο υποβάλλεται. Τόνισε ότι τελεί υπό φορολογικό έλεγχο επί σχεδόν 15 χρόνια και του έχει γίνει «τρόπος ζωής σχεδόν». Πρόσθεσε ότι θα αποκαλύψει το πόσους φόρους πλήρωσε, μόλις η Κλίντον δώσει στη δημοσιότητα πάνω από 30.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επανερχόμενος στο ζήτημα του πώς χειριζόταν τις επικοινωνίες της όταν ήταν ΥΠΕΞ. Η Χίλαρι απάντησε πως δεν θα δημοσιοποιήσει τίποτα γιατί δεν θέλει να ξέρουν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι πως κατέβαλε λίγους φόρους.
Θέμα αντιπαράθεσης υπήρξαν και τα πυρηνικά όπλα, με την Κλίντον να δηλώνει για τον Τραμπ: «Όποιος μπορεί να προκληθεί από ένα tweet δεν πρέπει να έχει το χέρι του κοντά στο κουμπί των πυρηνικών».
Σε κάποιο σημείο, η Κλίντον δήλωσε ότι «προετοιμάστηκα για να γίνω πρόεδρος. Και αυτό είναι καλό».
Στο τέλος του ντιμπέιτ πάντως, όταν ρωτήθηκε αν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών σε περίπτωση που ηττηθεί, ο Τραμπ απάντησε ότι θα στηρίξει απόλυτα την αντίπαλό του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.