Στην απόρριψη της αίτησης ασύλου των τριών εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία και ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα προχώρησε η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, που επικαλείται Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δύο από τους Τούρκους αξιωματικούς αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τις ελληνικές Αρχές, ενώ «ισχυρές είναι οι ενδείξεις για συμμετοχή του τρίτου στην απόπειρα πραξικοπήματος».
Οι αιτούμενοι ασύλου έχουν δικαίωμα προσφυγής τόσο σε δευτεροβάθμια επιτροπή όσο και στα πολιτικά δικαστήρια.
Οι άλλοι πέντε Τούρκοι στρατιωτικοί αναμένεται να περάσουν από επαναληπτικές συνεντεύξεις στην Υπηρεσία Ασύλου την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι οκτώ είχαν ήδη κριθεί ένοχοι για παράνομη είσοδο στη χώρα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αλεξανδρούπολης και τους είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή, ενώ αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της δράσης υπό την απειλή για τη ζωή τους. Για τη δεύτερη κατηγορία, της παράνομης πτήσης αλλά και της εκτέλεσης πτήσης για τον πιλότο, κρίθηκαν αθώοι διότι η ελληνική νομοθεσία αναφέρεται σε πολιτικά και όχι σε στρατιωτικά αεροσκάφη.
Η Άγκυρα είχε υποβάλει στις 18 Αυγούστου μέσω του υπουργείου Εξωτερικών αίτημα δικαστικής έκδοσής τους.
Σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα δημοκρατία οι Τούρκοι στρατιωτικοί είπαν ότι είναι κεμαλιστές αξιωματικοί που διώκονται από την κυβέρνηση Ερντογάν και εξέφρασαν ανησυχία για την τύχη των οικογενειών τους, οι οποίες στοχοποιούνται. Ζήτησαν επίσης να μην εκδοθούν στην Τουρκία και να μην αντιμετωπιστούν ως εγκληματίες, καθώς διώκονται για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Στις αιτήσεις ασύλου που είχαν υποβάλει υποστήριζαν ότι δεν είχαν καμία ανάμιξη στην επιχείρηση ανατροπής του Ταγίπ Ερντογάν.
Η Άγκυρα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι οκτώ στρατιωτικοί μετείχαν στην απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου στο ξενοδοχείο όπου παραθέριζε στη Μαρμαρίδα.
«Ποτέ δεν βρεθήκαμε στη Μαρμαρίδα για να επιτεθούμε στον πρόεδρο. Ποτέ δεν ανοίξαμε πυρ. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί αφού το ελικόπτερο δεν ήταν οπλισμένο, ενώ φαίνεται και η πορεία μας. Μεταφέραμε μονάχα τραυματίες. Εμείς δεχτήκαμε πυρά και γι’ αυτό φύγαμε για Ελλάδα», είχαν καταθέσει οι στρατιωτικοί στις ελληνικές Αρχές.
Σύλληψη 10 Τούρκων στη Ρόδο
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι την Τρίτη το μεσημέρι στη δημοτική ενότητα Αρχαγγέλου Ρόδου συνελήφθησαν από αστυνομικούς δέκα άτομα τουρκικής καταγωγής (δύο άνδρες και δύο γυναίκες που συνόδευαν έξι παιδιά) για παράνομη είσοδο στη χώρα με σκάφος από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Στους αστυνομικούς που τους συνέλαβαν δήλωσαν ότι αιτούνται πολιτικού ασύλου, διότι διώκονται από την κυβέρνηση Ερντογάν για τα πολιτικά τους φρονήματα.