pontosnews.gr
Τρίτη, 19/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης: Από τη Βέροια στο ΜΙΤ και την ανακάλυψη βαρυτικών κυμάτων

31/08/2016 - 3:14μμ
Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης: Από τη Βέροια στο ΜΙΤ και την ανακάλυψη βαρυτικών κυμάτων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ανήκει στη διεθνή ομάδα επιστημόνων, που έκανε την παγκόσμια ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων, την οποία μάλιστα παρομοιάζει σαν «τον ήχο που ξαφνικά μπήκε στη βωβή ταινία του σύμπαντος». Ο Έλληνας ερευνητής του Αμερικανικού Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης που συμμετείχε ως ερευνητής στη σημαντική ανακάλυψη βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα προσκεκλημένος του «Εκκοκκιστηρίου Ιδεών» στη Βέροια, τον τόπο καταγωγής του, προκειμένου να μιλήσει για τη συμβολή του στην ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μαζί με τους φοιτητές και μεταδιδακτορικούς υπότροφους στο ΜΙΤ, ανέπτυξαν και έναν από τους δύο αλγόριθμους, στους οποίους βασίστηκε η αρχική αναγνώριση του σήματος σε πραγματικό χρόνο.

«Μέχρι τώρα παρατηρούσαμε το σύμπαν, κοντινό και μακρινό, σαν να έρχεται καρέ-καρέ με την ταχύτητα του φωτός, σαν να βλέπουμε βωβό κινηματογράφο. Φανταστείτε τώρα τι σήμαινε όταν έγιναν οι ομιλούσες ταινίες και, κατ’ αναλογία, σαν να έβαλες ξαφνικά ήχο στη βουβή ταινία του σύμπαντος» εξηγεί ο 50χρονος Διευθυντής Έρευνας στο ΜΙΤ.

Διευκρινίζει, ωστόσο, το πιο σημαντικό, όπως λέει για αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι δηλαδή «δεν πρόκειται για ακουστικά κύματα που μεταδίδουν τον ήχο». Η παρομοίωση με τη μουσική γίνεται γιατί «τα βαρυτικά κύματα δημιουργούν μια κυματοσειρά σαν αυτή που έχουν τα ΜP3 player και αντιστοιχούν σε ακουστικές συχνότητες!»

Ο Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης συμμετέχει από το 2000 στη διεθνή επιστημονική κοινοπραξία LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory), που έκανε τη βαρυσήμαντη ανακοίνωση για την ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων και περιλαμβάνει περισσότερους από 1.000 φυσικούς, αστροφυσικούς και μηχανικούς από 83 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα 15 χωρών.

Αν και η Ελλάδα δεν συμμετέχει στην κοινοπραξία, σε αυτή εργάζονται ελληνικής καταγωγής επιστήμονες, ανάμεσά τους και ο Βεροιώτης επιστήμονας.

Παρά την κυριαρχούσα προσδοκία ότι τα πρώτα βαρυτικά κύματα που θα καταγράφονταν θα προέρχονταν από δίδυμους (διπλούς) αστέρες νετρονίων, η ανακάλυψη έγινε από τη σύγκρουση δίδυμων μαύρων τρυπών. «Είναι σαν να προσπαθούμε να ακούσουμε τον τελευταίο χορό αυτού του ζευγαριού μαύρων τρυπών, του δίδυμου αστέρα νετρονίων, του σούπερνοβα αλλά το κάνουμε πάνω στη γη, πασχίζοντας να απομονώσουμε οποιαδήποτε διαταραχή» αναφέρει ο επιστήμονας.


Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Αμερικής

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην τεχνολογία που αναπτύχθηκε για να γίνει το πείραμα, είπε πως συνολικά μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια και χρηματοδοτήθηκε, στο μεγαλύτερο μέρος του, από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Αμερικής (Νational Science Foundation). «Για να γίνει το πείραμα, αναπτύχθηκε πρωτόγνωρη τεχνολογία προκειμένου να δημιουργηθεί το πιο τέλειο μέτρο που έχει φτιαχτεί ποτέ. Αν σκεφτείς μάλιστα την τάξη μεγέθους για την μέτρηση, είναι εξωφρενική, γιατί έπρεπε να κατασκευασθούν διατάξεις που θα μπορούσαν να απομονωθούν από οποιαδήποτε κίνηση, 10 τάξεις μεγέθους στις χαμηλές συχνότητες και κυρίως από την κίνηση του εδάφους».

Το μήλο του Νεύτωνα και η ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων
Μπορεί να αδυνατούμε να φανταστούμε τώρα τι θα σημαίνει για την καθημερινή ζωή, η ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων, ωστόσο για τη φυσική , την αστρονομία και την αστροφυσική, θα φέρουν μια πραγματική επανάσταση παρέχοντας ένα φανταστικό εργαστήριο μελέτης της βαρύτητας και έναν ανεπανάληπτο τρόπο παρατήρησης του σύμπαντος.

«Για την καθημερινή ζωή, αυτό που θα έχει το πιο άμεσο αποτέλεσμα, θα είναι η χρήση της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε σε καθημερινές εφαρμογές. Όταν αναπτύξαμε τέτοια συστήματα απομόνωσης σεισμικού θορύβου, ένα λέιζερ τέτοιας ακρίβειας ή όταν έχουμε κατασκευάσει έναν καθρέφτη με τέτοιο ομοιόμορφο επίστρωμα, είναι θέμα σύντομου χρόνου για το πότε θα ακολουθήσει και εφαρμογή τους στην καθημερινή μας ζωή. Επιπλέον, όλοι οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να αναλυθούν τα δεδομένα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμοστούν σε προβλήματα που υπάρχουν» λέει ο επιστήμονας.

«Για τη χρήση και εφαρμογή των βαρυτικών κυμάτων, αυτών καθ’ αυτών, πολύ φοβάμαι πώς δεν θα υπάρχει κάποια άμεση εφαρμογή στο εγγύς μέλλον. Βέβαια ούτε και ο Νεύτωνας θα μπορούσε να φανταστεί ότι το μήλο που παρατήρησε και οι νόμοι που έγραψε πώς θα έχουν όλες αυτές τις εφαρμογές 350 χρόνια αργότερα».

Η ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων, έγινε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, με τα πρώτα δεδομένα να κάνουν τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη να αναρωτιέται εάν «είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό»! Ακολούθησε η επαλήθευσή τους και η ανακοίνωση, μετά από λίγους μήνες, της πρωτοποριακής ανακάλυψης που βραβεύτηκε με το Βραβείο Breakthrough για το 2016 ενώ, όπως εκτιμά ο Ελληνας ερευνητής, αναμένεται οι τρεις επικεφαλής επιστήμονες που σχεδίασαν το πείραμα, Ρόναλντ Ντρέβερ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Καλιφόρνια-Caltech), Κιπ Θορν (Caltech) και Ράινερ Γουάις (ΜΙΤ), να πάρουν και το βραβείο Νόμπελ.

Ο «ήχος» του Big Bang
Ακόμα πιο κοντά και στην αρχή του σύμπαντος, μπορούμε να φτάσουμε με τα βαρυτικά κύματα, σύμφωνα με τον Έλληνα ερευνητή, αφού τώρα, το κοντινότερο που μπορούμε να δούμε από το Big Bang,είναι μέσω της κοσμικής ακτινοβολίας που είναι όμως γύρω στα 400.000 χρόνια από την μεγάλη έκρηξη.


(Φωτ.: NASA)

«Δεν μπορούμε να δούμε τίποτα πριν απ’ αυτό γιατί το φως δεν μπορούσε να ξεφύγει. Εντούτοις, τα βαρυτικά κύματα θα πρέπει να υπάρχουν στο πρώτο τρισεκατομμυριοστό του τρισεκατομμυριοστού του τρισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου από τη γέννηση του σύμπαντος και θα έχουν αφήσει ένα πολύ χαρακτηριστικό αποτύπωμα, πρώτα απ’ όλα στην κοσμική ακτινοβολία» τονίζει.

Ρούφα με κάνουλα τη γνώση!
Πάντως ο καθηγητής, αν και δίδαξε για λίγο καιρό στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δυσκολεύεται να «δει» την επάνοδό του στη γενέτειρά του, κυρίως λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων. Ωστόσο, πιστεύει ότι «η Ελλάδα είχε και έχει όλες τις δυνατότητες για να δώσει μια πάρα πολύ καλή αρχική μόρφωση γιατί τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από πολλά άλλα μέρη». «Δυστυχώς όμως», συνεχίζει, «στην Ελλάδα είναι εύκολο το κακό να γίνει χειρότερο και δύσκολο, το καλό να παραμείνει καλό». «Είναι σημαντικό να κεντρίζεις το ενδιαφέρον των παιδιών, να τους πεις ότι ακόμα κι αν αποτύχουν, δε σημαίνει τίποτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις επικεφαλής επιστήμονες της έρευνας των βαρυτικών κυμάτων, ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1960 και δεν τα παράτησαν!» προσθέτει. Όσο για τη συμβουλή του προς τους νέους, είναι απλή.

«Όταν θα μπαίνεις σε μια αίθουσα σε ένα εργαστήριο, προσπάθησε να πάρεις ότι σου δίνουν ρουφώντας, όχι με το καλαμάκι αλλά με την… κάνουλα, μην παραιτείσαι ποτέ και κάνε αυτό που αγαπάς».

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ακρίτες του Πόντου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Η μνήμη δεν σβήνει ποτέ»: Συγκίνηση στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία από τους Ακρίτες του Πόντου Μελβούρνης

19/05/2026 - 9:56πμ
Ασφυκτικά γεμάτη κινηματογραφική αίθουσα στο Σικάγο των ΗΠΑ.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Καποδίστριας»: Η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή κατέκτησε και την ομογένεια με sold out προβολές

18/05/2026 - 1:19μμ
(Φωτ.: Facebook/Xeniteas e.V. - Verein der Griechen aus Pontos in Dortmund und Umgebung)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«107 χρόνια μετά, οι ψυχές του Πόντου ζητούν δικαίωση» – Ο Σύλλογος Ποντίων «Ξενιτέας» Ντόρτμουντ τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας

18/05/2026 - 10:28πμ
Ο μαέστρος Κώστας Τσουράκης και η χορωδία (φωτ.:  anamniseis.net / ETA PRESS)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο στη Νέα Υόρκη: Μια μουσική βραδιά γεμάτη μνήμες, συγκίνηση και ομογενειακή ψυχή

16/05/2026 - 12:48μμ
(Φωτ.: Facebook/Federation of Pontian Associations of Australia)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Ο Ελληνισμός τιμά τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων με σειρά εκδηλώσεων μνήμης

15/05/2026 - 7:44μμ
(Φωτ.: Facebook/Greek Orthodox Parish and Community of Kogarah)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκδηλώσεις για τα 85 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης στην ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας

15/05/2026 - 11:24πμ
Μέλη της ελληνικής κοινότητας στον αύλειο χώρο του ελληνικού προξενείου στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2026 (πηγή: facebook.com/
UNIUNEA.ELENA.DIN.ROMANIA)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Ελληνισμός στη Ρουμανία, κοιτίδα της ελληνικής αριστοκρατίας και της Επανάστασης του 1821

14/05/2026 - 10:05μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ελληνική γλώσσα στη νέα ψηφιακή εποχή: Διεθνές συμπόσιο για την ομογένεια στη Βοστόνη

14/05/2026 - 5:52μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Βενιζέλος και Πόντος: Η πολιτική της εγκατάλειψης;»: Διάλεξη στην ομογένεια της Αυστραλίας για την ιστορία, τη μνήμη και τα όρια της πολιτικής επιλογής

13/05/2026 - 1:18μμ
(Φωτ.: Instagram/neos_kosmos)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Βιβλιοθήκη της Εφέσου «ζωντανεύει» σε έκθεση αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, στη Μελβούρνη

12/05/2026 - 10:04πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Βουλή: Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για την 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

5 λεπτά πριν
Μαθητές ντυμένοι Πόντιοι τραβούν ένα πανό που αναγράφει τη λέξη «Γενοκτονία» (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

19η Μαΐου στην Πάφο: «Δεν ζητούμε εκδίκηση, ζητούμε μνήμη!»

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής)

Λάκκωμα Χαλκιδικής: Εκδηλώσεις μνήμης στο χωριό των 1.300 κατοίκων που απαιτούν δικαίωση για τις 353.000 ψυχές

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Σωκράτης Φάμελλος: Επίσκεψη στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

2 ώρες πριν
Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος)

Χάρης Δούκας: Ως ελάχιστο χρέος προχωράμε στη δημιουργία Μνημείου Γενοκτονίας στην Αθήνα

2 ώρες πριν
Ψηφίδες από τη Χρυσοκέφαλο, τις οποίες μετέφερε στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος (φωτ.: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)

Οι ψηφίδες που ταξίδεψαν από την Τραπεζούντα στην Αθήνα – Ένα μικρό κομμάτι μνήμης από τη Χρυσοκέφαλο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign