Την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ζήτησε και επισήμως η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όχι όμως για την πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία η τουρκική ηγεσία τον κατηγορεί ως υπαίτιο.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τώρα ότι η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοση του Γκιουλέν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν επισημάνει νωρίτερα, ότι γινόταν επανεξέταση των εγγράφων που είχαν υποβληθεί από την Τουρκία και ότι δεν ήταν σε θέση να πουν επισήμως ότι επρόκειτο για αίτημα έκδοσης. Ο Τόνερ δήλωσε ωστόσο ότι η επίσημη αίτηση έκδοσης δεν σχετίζεται με την απόπειρα πραξικοπήματος αλλά με άλλες υποθέσεις για τις οποίες ο Γκιουλέν κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, η Τουρκία δεν έχει προσκομίσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για την εμπλοκή του στο πραξικόπημα.