Δακρυσμένος, αλλά και με την κούραση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, ο Σπύρος Γιαννιώτης συγκλονίζει για μία ακόμα φορά. Μιλώντας στην ΕΡΤ, από τη μικτή ζώνη και έχοντας κρεμασμένο στο λαιμό του το ασημένιο μετάλλιο για τον «μαραθώνιο» θαλάσσης, ο Έλληνας αθλητής περιέγραψε την κούρσα της ζωής του: «Ιδίως στα τελευταία μέτρα είπα στον εαυτό μου: “Δώσε αυτό που δεν μπορείς να φανταστείς”. Πίεσα πολύ, είχα κλείσει τα μάτια, και είπα “όλα για όλα”».
Πράγματι, όλη η Ελλάδα είδε κρατώντας την ανάσα της τα τελευταία μέτρα της κούρσας των 10χλμ. ανοιχτής θαλάσσης. Για λίγα λεπτά το χρυσό ήταν του Σπύρου Γιαννιώτη αφού οι διοργανωτές του έδιναν ακριβώς τον ίδιο χρόνο με τον Ολλανδό Φέρι Βέερτμαν, 1:52:59.8. Τελικά τα μετάλλια κρίθηκαν στο photo finish, κυριολεκτικά για μια χεριά.
Αυτή είναι η πέμπτη Ολυμπιάδα για τον Σπύρο Γιαννιώτη.
Στα 36 του χρόνια, στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές πήρε το μοναδικό μετάλλιο που έλειπε από την τεράστια συλλογή του, και «έσβησε» την προσωπική του απογοήτευση για την 4η θέση στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.
Σπύρο, το Ρίο έμελλε να είναι η Ιθάκη σου… #Gianniotis ##GRE #Rio2016 pic.twitter.com/Zqbj4gLKxR
— Makis Papadopoulos (@papadopoulosnet) 16 Αυγούστου 2016
«Αυτό που ήρθα το πραγματοποίησα, όχι στο 100 αλλά στο 110%. Ήταν δύσκολα τα τελευταία χρόνια. Έχω κουραστεί πάρα πολύ. Ήμουν σε καλή κατάσταση, αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου στο βάθρο πριν. Τον φαντάστηκα στα 100 τελευταία μέτρα», τόνισε εμφανώς συγκινημένος. Όταν ρωτήθηκε για τον αντίπαλό του, που τον κέρδισε στο νήμα, είπε ότι ήταν μια δίκαιη νίκη και ότι για εκείνον το ασημένιο είναι σαν χρυσό.
Γιαννιώτης: Τερμάτισα με κλειστά μάτια από τον πόνο.
Ο αγώνας των 10χλμ. στο Ρίο ήταν ένας από τους συναρπαστικότερους που έχουν γίνει στην ιστορία του open water. Ξεκίνησε με τον σχετικά άγνωστο Αυστραλό Τζαρόντ Πουρτ να φεύγει πολύ μπροστά στα πρώτα 2,5χλμ. Ωστόσο, όπως ήταν φυσικό, κολυμπώντας μόνος του και σε τέτοιο ρυθμό μέσα στη θάλασσα, ο Αυστραλός δεν μπόρεσε να αντέξει. Η διαφορά σταδιακά «ψαλιδίστηκε» και περίπου στα 8χλμ. εκμηδενίστηκε. Ένα γκρουπ αποτελούμενο από τους Βέερτμαν, Ουιλιμόβσκι, Μελούλι και τον Βρετανό Τζακ Μπέρνελ πέρασε μπροστά, με τον Γιαννιώτη να ακολουθεί λίγο πιο πίσω.
Κι ενώ ο Πουρτ «καταποντιζόταν» (κατετάγη 20ός), ο Έλληνας πρωταθλητής μαζί με τους Ολιβιέ και Ζου ανέβηκαν στις πρώτες θέσεις. Στην τελική ευθεία, έξι κολυμβητές πήραν θέση σε μια γραμμή, με τα σπρωξίματα να βρίσκονται στην… ημερήσια διάταξη. Ο Γιαννιώτης ήταν αυτός που «άλλαξε ταχύτητα» και μπήκε μπροστά, καθώς οι αθλητές πλησίαζαν στον τερματισμό, με τον Βέερτμαν να «ξεκολλάει» από τους υπόλοιπους και να ακολουθεί.
(Φωτ.: EPA / Patrick B. Kraemer)
«Με τον προπονητή μου Νίκο Γέμελο είχαμε πει να μην φτάσω στα τελευταία 100 μ. με όλους γιατί είναι πιο νέοι από εμένα και δεν θα μπορούσα να κάνω το σπριντ. Όμως τα κατάφερα», τόνισε ο Έλληνας Ολυμπιονίκης.
Ο Κερκυραίος έδειχνε να «καλπάζει» προς τη νίκη, όμως στην τελευταία χεριά σαν να… κόλλησε και ο Ολλανδός χτύπησε πρώτος την πλακέτα τερματισμού. Το photo finish έδωσε το χάλκινο μετάλλιο στον Γάλλο Μαρκ Αντουάν Ολιβιέ.
Σπύρος Γιαννιώτης!!!! Ένα μεγάλο χειροκρότημα παρακαλώ για τον #gianniotis!! #GRE #Silver #marathonswimming pic.twitter.com/UfEpWs1FAY
— Billy Bert (@Billy_Bert77) 16 Αυγούστου 2016
Ερωτηθείς σχετικά με το πού αφιερώνει το μετάλλιο, ο «ασημένιος» του Ρίο απάντησε: «Στον προπονητή μου. Μαζί έχουμε κάνει τόση προσπάθεια. Στην οικογένεια μου και στη γυναίκα μου. Και γενικά σε όλο τον κόσμο που έχει βρεθεί στο πλευρό μου. Μου έδωσαν όλοι απίστευτη ώθηση. Είναι η καλύτερη στιγμή της ζωής μου».
Το μετάλλιο του Σπύρου Γιαννιώτη είναι το τέταρτο για την ελληνική αποστολή στο Ρίο 2016.