Στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα (μεταξύ Μακρύ Γιαλού και Κουτσουρά) του νομού Λασιθίου αναφέρθηκε για πρώτη φορά η παρουσία του επικίνδυνου ξενικού ψαριού λεοντόψαρου ή λιονταρόψαρου (Pterois miles), σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα το Ενυδρείο Κρήτης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσιών Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).
Το λεοντόψαρο, που συλλέχθηκε από τον ψαρά Χαρίλαο Φραγκάκη, μεταφέρθηκε ζωντανό στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου Κρήτης από το προσωπικό του.
Το είδος κατάγεται από την Ερυθρά Θάλασσα και εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Η παρουσία του έχει ήδη αναφερθεί σε άλλες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου ενώ η πρώτη παρατήρηση στα ελληνικά νερά έγινε στην περιοχή της Ρόδου το καλοκαίρι του 2015.
Σύμφωνα με το Ενυδρείο Κρήτης «κρίνεται απαραίτητη η προειδοποίηση των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων καθώς και του ευρύτερου κοινού της περιοχής, ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα εξ αιτίας των δηλητηριωδών του αγκαθιών».
Πρόκειται για ένα ψάρι που φέρει δηλητηριώδη αγκάθια στη ράχη και τα πτερύγιά του και καθίσταται επικίνδυνο.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το δηλητήριο των αγκαθιών δύναται να προκαλέσει πόνο ή ακόμη και παράλυση στα χέρια, με τα οποία θα έρθει σε επαφή.