Ο Δήμος Μονάχου του γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας με απόφασή του την Τετάρτη 20 Ιουλίου παίρνει ξανά στην κατοχή του το οικόπεδο το οποίο είχε αγοράσει το ελληνικό Δημόσιο το 2001, προκειμένου να χτιστεί εκεί ελληνικό σχολείο. «Η 20ή Ιουλίου είναι θα έλεγα μια αποφράς ημέρα για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό. Δυστυχώς, επί 15 χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε αυτό το οδυνηρό σημείο», δήλωσε αναφορικά με το θέμα ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης.
Η κύρια αιτία που, όπως φαίνεται, οδήγησε το Δήμο Μονάχου στην απόφαση, υπήρξε η απώλεια της αξιοπιστίας του ελληνικού Δημοσίου, δεδομένου ότι το έργο είχε βαλτώσει επί περίπου 15 χρόνια.
Τώρα το υπουργείο Παιδείας με επίσημη ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κερδηθεί ό,τι είναι δυνατό. Καταρχήν αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Μονάχου και στη συνέχεια θα διερευνηθεί αν μπορεί να υπάρξει δυνατότητα διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας. Μάλιστα, έχει γίνει ήδη συζήτηση με τη γενική πρόξενο του Μονάχου ώστε κάποιο ειδικό γερμανικό νομικό γραφείο να κάνει μια εισήγηση στο ελληνικό Δημόσιο για το πώς θα μπορέσει να κινηθεί η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το ιστορικό της απώλειας του σχολείου
Τον Απρίλιο του 2001 το ελληνικό Δημόσιο αγόρασε το ακίνητο έκτασης 15.000 τ.μ., στην περιοχή Berg-Am-Laim, έναντι ποσού περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Το συμβόλαιο αφενός υποχρέωνε τον αγοραστή να οικοδομήσει το κτηριακό σχολικό συγκρότημα εντός τεσσάρων ετών από την έκδοση οικοδομικής άδειας, αφετέρου πρόβλεπε αναστροφή της πώλησης. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η βαυαρική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί μάλιστα, με επιστολή της, να χρηματοδοτήσει το έργο κατά 70%.
Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2008. Από τον Νοέμβριο του 2011 όμως είχε ληφθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης να αξιώσει ο Δήμος την επιστροφή του οικοπέδου. Η σχετική αγωγή εκδικάστηκε τον Απρίλιο του 2015 και το δικαστήριο κάλεσε σε συνεννόηση τα δυο μέρη, προκειμένου να γίνει τροποποίηση του συμβολαίου αγοράς.
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)
Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, υπεγράφη από τις δύο μεριές τροποποιητική σύμβαση, σύμφωνα με την οποία, θα έπρεπε ως τις 30/12/15 να έχει ολοκληρωθεί ο κλειστός δομικός σκελετός του κτηρίου και έως τις 30/12/16 να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο της κατασκευής. Δεδομένης της τότε προόδου των εργασιών, ο πληρεξούσιος δικηγόρος αιτήθηκε και πήρε την προβλεπόμενη εξάμηνη παράταση για τις δύο παραπάνω προθεσμίες, έως τις 30 Ιουνίου 2016.
Όμως, η σχετική πραγματογνωμοσύνη του Δήμου Μονάχου στις αρχές Ιουλίου διαπίστωσε ότι έχει ολοκληρωθεί μόνο κατά 85% ο πρώτος όροφος και κατά συνέπεια, εφ’ όσον δεν είχε ολοκληρωθεί όλος ο σκελετός, η ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου επικύρωσε την απόφαση της δημοτικής επιτροπής για επιστροφή και μεταβίβαση της κυριότητας του οικοπέδου (μαζί με το κτήριο) στο Δήμο Μονάχου.