Χρυσές δουλειές κάνουν οι κατασκευαστές (και οι πωλητές) τουρκικών σημαιών στη γείτονα χώρα καθώς εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει, έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
«Από την πρώτη μέρα, έχουν πωληθεί περίπου 1,5 εκατομμύριο σημαίες. Αναμένω να πουληθούν ακόμη 5 εκατομμύρια τις επόμενες μέρες», δήλωσε ο Ορκούν Αλτιέρ, ιδιοκτήτης της κατασκευάστριας εταιρείας σημαιών Γκοζντέ Μπαϊράκ.
«Εκπαιδευτικοί, σιδηρουργοί, εργαζόμενοι σε καντίνες… όλοι θέλουν σημαίες αυτή την στιγμή. Δεν μου έμεινε καμία για να κρεμάσω στο σπίτι μου», είπε χαρακτηριστικά. Οι εταιρείες που κατασκευάζουν σημαίες εκτιμούν ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν έως και 10 εκατομμύρια τις επόμενες μέρες στην Τουρκία, όπου ο συνολικός πληθυσμός αριθμεί περίπου 80 εκατομμύρια.
Why the demand for Turkey’s national flag has sky-rocketed: https://t.co/BPBP55Woy1https://t.co/yVpgpmlhiv
— Reuters Top News (@Reuters) 20 Ιουλίου 2016
Παράλληλα υπολογίζουν η ζήτηση να φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ, ξεπερνώντας το πρωτύτερο υψηλότερο σημείο ζήτησης το 2002, όταν η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Τουρκίας προκρίθηκε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. «Είχαμε αρκετές σημαίες σε απόθεμα, αλλά πουλήθηκαν όλες. Ξεκινήσαμε νέα παραγωγή. Η ζήτηση είναι τεράστια. Οι πολίτες μας είναι πραγματικά τόσο ευαισθητοποιημένοι με αυτό το θέμα», σχολίασε ο Σελαχατίν Αφσάρ της Καρανφίλ Μπαϊράκ, εταιρείας κατασκευής σημαιών στην Προύσα. Ολοένα και περισσότερες σημαίες της Τουρκίας ανεμίζουν σε κτήρια και οχήματα έπειτα από τη νύχτα της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος. Η τιμή της σημαίας πωλείται μόλις έναντι 3 τουρκικών λιρών (περίπου 0,9 ευρώ).