Στο ίδιο τραπέζι με τον υπουργό Εργασίας κάθισαν σήμερα οι εργοδοτικές οργανώσεις που υπογράφουν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ), και η ΓΣΕΕ, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και των μνημονιακών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. «Το διακύβευμα της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά είναι η επιστροφή της Ελλάδας στην κοινωνική Ευρώπη», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο υπουργός δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω μείωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων ή θέμα περαιτέρω μείωσης των μισθών.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης, υπογράμμισε ότι έγινε ένας διάλογος με ανοιχτά χαρτιά και ξεκάθαρες θέσεις. «Σε δυο με τρεις ημέρες θα υπάρξει μία πλήρης συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων, σε μια τριμερή κοινή δήλωση, που θα ενισχύσει τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας έναντι του μετώπου που λέγονται δανειστές και, ιδιαίτερα, αυτών που αμφισβητούν κάποια πράγματα τα οποία δεν θα έπρεπε καν να είναι στο τραπέζι της συζήτησης, όπως είναι ο 13ος και ο 14ος μισθός», είπε ο Βασίλης Κορκίδης.
Για τον υπουργό Εργασίας ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ένα εθνικό κοινωνικό μέτωπο «το οποίο θα βοηθήσει στο να αποκρούσουμε τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις των γνωστών παικτών που θέλουν να συνεχιστεί η απορρύθμιση στην αγορά εργασίας».
Κατρούγκαλος: Θα υπάρξει κοινό κείμενο εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων, το οποίο ζητούμε να στηριχθεί και πολιτικά από τα κόμματα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ανέφερε ότι στην Ελλάδα της κρίσης και της τεράστιας ύφεσης δεν μπορεί να υπάρχει απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και ανταπεργία, αλλά και να μην υπάρχει προστασία της συλλογικής δράσης.