Τη δυσαρέσκεια και τη ρητή διαφωνία της εκφράζει η Ελλάδα στην πρόθεση της Τσεχίας να προχωρήσει σε καταχρηστική χρήση του ονόματος «ελληνικό γιαούρτι» σε δικά της προϊόντα, με δύο επιστολές που απέστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου στους επιτρόπους για την Υγεία και τη Γεωργία Βιτένις Αντριουκάιτις και Φιλ Χόγκαν αντίστοιχα.
Σε σχέδιο νόμου το οποίο η Τσεχία κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνονται διατάξεις για τη χρήση του ονόματος «ελληνικό γιαούρτι» και γιαούρτι «ελληνικού τύπου» σε αντίστοιχα προϊόντα που παρασκευάζονται στην Τσεχία.
Στις επιστολές προς τους αρμόδιους κοινοτικούς επιτρόπους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η χρήση της ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι» καθώς και της ονομασίας γιαούρτι «ελληνικού τύπου» είναι αντίθετη στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, όπου αναγράφεται ότι οι πληροφορίες για τα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι παραπλανητικές.
«Ελληνικό γιαούρτι είναι το γιαούρτι που παρασκευάζεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις σχετικές μακρόχρονες μεθόδους παραγωγής και δεν αφορά έναν και μόνο τύπο προϊόντος. Ο όρος “ελληνικό γιαούρτι” είτε ως χαρακτηρισμός προϊόντος είτε ως στοιχείο σήματος είναι παραπλανητικός και μη ανταποκρινόμενος στην πραγματικότητα, διότι δηλώνει συγκεκριμένη χώρα καταγωγής, την Ελλάδα, στην οποία το προϊόν οφείλει τη φήμη του.
»Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί παρασκευαστές απομιμήσεων προσπαθούν να θεμελιώσουν ακόμα και με εικόνες ένα σύνδεσμο μεταξύ του προϊόντος τους και της Ελλάδας» σημειώνει ο Έλληνας υπουργός, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναζητήσει λύσεις που να είναι σύμφωνες με το κοινοτικό δίκαιο και να μη διευκολύνουν την καταχρηστική αξιοποίηση της φήμης των ελληνικών προϊόντων.
Θυμίζουμε ότι ήδη στις ΗΠΑ η γαλακτοβιομηχανία Chobani, ιδρυτής της οποίας είναι ο Τούρκος κουρδικής καταγωγής Χαμντί Ουλουκάγια, κάνει τεράστια επιτυχία εν μέρει και λόγω της χρήσης του ονόματος «ελληνικό γιαούρτι» στα προϊόντα που φτιάχνει.