pontosnews.gr
Τρίτη, 1/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στο κοινό της Θεσσαλονίκης το Αρχείο του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου

24/05/2016 - 4:22μμ
Στο κοινό της Θεσσαλονίκης το Αρχείο του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο κοινό της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν οι θησαυροί του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου, το οποίο φυλάσσεται στην Εύξεινο Λέσχη της πόλης. Εκατοντάδες Θεσσαλονικείς έδωσαν το παρών στην ειδική βραδιά που πραγματοποίησε η Εύξεινος Λέσχη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) για τη 19η Μαΐου, και θαύμασαν έναν τεράστιο όγκο ιστορικών στοιχείων.

Τα στοιχεία αντλούνται από τις περίπου 7.000 σελίδες του Αρχείου και φωτίζουν τα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και τις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση του Πόντου την περίοδο 1916–1924 για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Την παρουσίαση ανέλαβε η δρ Ιστορίας Ουρανία Καλογερίδου, η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια επιμελείται τη συντήρηση του Αρχείου. Η Ουρ. Καλογερίδου αναφέρθηκε στις κατηγορίες των εγγράφων που αποτελούν το Αρχείο του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Πρακτικά συνεδριάσεων.
  • Μαρτυρίες-Υπομνήματα.
  • Αλληλογραφία με ξένες κυβερνήσεις, την ελληνική κυβέρνηση, το Οικουμενικό Πατριαρχείο κτλ.
  • Εκλογικά έγγραφα.
  • Πιστοποιητικά.
  • Υποδείγματα σημαιών του κράτους του Πόντου από τον Γεώργιο Θωίδη.
  • Στατιστικοί πίνακες για τις ανθρώπινες απώλειες.
  • Πλήθος εγγράφων οικονομικού, νομικού και άλλου χαρακτήρα.

Όπως επισήμανε, το παλαιότερο έγγραφο του Αρχείου ανάγεται στο 1912, ενώ κάποια από αυτά είναι γραμμένα με ιδιόρρυθμη ορθογραφία στην ποντιακή διάλεκτο. Από τους πίνακες προκύπτει το συμπέρασμα ότι το διάστημα 1912-1919 οι ανθρώπινες απώλειες στις έξι επαρχίες του Πόντου ανέρχονται σε 428.437, ενώ τα περισσότερα θύματα είχε η επαρχία της Χαλδίας.

Κατά την παρουσίαση η Ουρανία Καλογερίδου διάβασε αποσπάσματα από διάφορα έγγραφα, από τα οποία φαίνονται ξεκάθαρα οι αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης του Πόντου να δημιουργηθεί ανεξάρτητο κράτος, με απώτερο σκοπό την ένωση με την Ελλάδα.

Επίσης η απογοήτευση της κυβέρνησης του Πόντου από τη στάση των ελληνικών τότε κυβερνήσεων, αλλά και το σχίσμα στους διοικούντες τον ποντιακό χώρο, με τα πυρά να στρέφονται κυρίως προς τον μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθο.

Τα πρακτικά των συνεδριάσεων έμειναν ανολοκλήρωτα στις 2 Οκτωβρίου 1920, ενώ το Αρχείο μετά τον ξεριζωμό μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου εγκαταστάθηκαν τα μέλη της κυβέρνησης του Πόντου. Αυτοί ουσιαστικά ίδρυσαν την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, στην οποία παραδόθηκε το Αρχείο.

«Θα φωτίσει τη Γενοκτονία και τον ξεριζωμό»
Τις οδυνηρότερες φάσεις της ιστορίας του Πόντου, τη Γενοκτονία και τον ξεριζωμό, θα φωτίσει το Αρχείο του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιάννη Αποστολίδη. Θα αποτελέσει δε σημαντικό εφόδιο για τους ιστορικούς αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, «οι οποίες έβλαψαν την υπόθεση αναγνώρισης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού».

Ο Γ. Αποστολίδης τόνισε ακόμη ότι «κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πώς η τραγωδία μας θυσιάστηκε σε πολιτικές σκοπιμότητες κι έμεινε στη λήθη για αρκετές δεκαετίες. Δυστυχώς, τη μνήμη την κάναμε αμνησία. Την προσφέραμε ως ειδωλόθυτο στο βωμό της ελληνοτουρκικής φιλίας. Η πολιτεία δεν προβάλλει στις διεθνείς της σχέσεις το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

»Αντίθετα, υπάρχουν φαινόμενα τύπου Φίλη που έβλαψαν την υπόθεση. Την αδράνεια της Πολιτείας μπορεί να εξηγήσει ο διχασμός στον ποντιακό χώρο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εκδήλωση που έγινε στο Λευκό Πύργο τη 19η Μαΐου, η οποία διαπόμπευσε τη μνήμη. Κάθε μία από τις περίπου 7.000 σελίδες του Αρχείου είναι φωτισμένη από την ελπίδα ενός ελεύθερου Πόντου. Στο Αρχείο υπάρχουν και υποδείγματα για τη σημαία του Πόντου, η οποία, αντί σήμερα να κυματίζει στον ελεύθερο Πόντο, στέκεται μεσίστια και αιματοβαμμένη».

Κατέληξε σημειώνοντας ότι τα έξοδα συντήρησης του Αρχείου του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου ανέλαβε το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδης».

«Το ειδεχθέστερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»
Ως το πρώτο και ειδεχθέστερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, μέρος του ευρύτερου σατανικού σχεδίου που εξύφαναν τα νοσηρά μυαλά των Νεότουρκων και αργότερα κεμαλιστών, χαρακτήρισε στην ομιλία του τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης.

Χαρακτήρισε σημαντική την έδρα Ποντιακών Σπουδών που δημιουργείται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία και έξοδα του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης» και υποστήριξε ότι μέσα από αυτήν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί περαιτέρω το Aρχείο του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου. Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να εξακοντίσει τα βέλη του και εναντίον της πολιτείας για τη στάση που τηρεί στο ποντιακό ζήτημα.

Ο Χρ. Τοπαλίδης επισήμανε ακόμη πως «υπάρχει ένδεια της πολιτείας, η οποία ουδέποτε προσέγγισε με τον δέοντα σεβασμό το ποντιακό ζήτημα. Για παράδειγμα, δεν έγινε ποτέ ένα μουσείο ποντιακού ελληνισμού. Ό,τι έγινε, επιτεύχθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι δικές μας προσπάθειες θα έπρεπε να συνεπικουρούν την ελληνική κυβέρνηση κι έπρεπε εκείνη να είναι μπροστάρης στην προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Εδώ που βρίσκεται σήμερα το ποντιακό ζήτημα, οφείλεται καθαρά στη φιλοπατρία των Ποντίων». Αναφερόμενος, τέλος, στο Αρχείο του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου, ο Χρ. Τοπαλίδης εξέφρασε φόβους ότι μέρος του μπορεί να βρίσκεται σε σπίτια ή σε σεντούκια, με ορατό τον κίνδυνο να χαθεί…

Ρεπορτάζ, φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παιδιά του σωματείου σε παλαιότερη εκδήλωση (φωτ. αρχείου: facebook / Ποντιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κερασούντας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Νέα Κερασούντα γιορτάζει έναν αιώνα ζωής, και ο Ποντιακός Σύλλογος προχωρά σε μια σημαντική κίνηση

30/06/2025 - 6:41μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας

30/06/2025 - 3:13μμ
Η Σπ. Τσεβρενίδου (δεξιά) με έργα της (στιγμιότυπο από το βίντεο της εκπομπής «Περίμετρος»)
ΠΟΝΤΟΣ

Σπυριδούλα Τσεβρενίδου: Μια Πόντια αστυνομικός που υπηρετεί την τέχνη της αγιογραφίας

30/06/2025 - 2:45μμ
Σέρρα από τους πυρριχιστές του Μαυρόβατου (φωτ.: facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι του Μαυρόβατου ζωντάνεψαν τις μνήμες των προσφύγων από τον Πόντο και την Καππαδοκία και στη νοηματική

30/06/2025 - 10:15πμ
Οικογενειακή φωτογραφία για το 16ο Φεστιβάλ Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά (φωτ.: Facebook / Pan-Pontian Federation of U.S.A and Canada)
ΠΟΝΤΟΣ

Μνήμη μου σε λένε Πόντο (και στην Αμερική) – Στην ιστορία πέρασε το 16ο Φεστιβάλ Νεολαίας ΗΠΑ-Καναδά

29/06/2025 - 8:29μμ
(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Από τη Νίκαια και το Αιγάλεω στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης για τον 28ο Ακριτικό Κύκλο

29/06/2025 - 2:04μμ
(Φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Ποντίων Φυλής Τραπεζούντα)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Άνδρος: Οι Πόντιοι Φυλής καταχειροκροτήθηκαν στο 2ο Χορευτικό Αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων

29/06/2025 - 11:45πμ
Άποψη της Τραπεζούντας από τον νότο, το 1833 (πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Trabzon/ Godfrey Thomas Vigne)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κιθάρενα – Αργαλί: «Εικόνες» από την αγροτική ζωή στα δροσόλουστα σιμοχώρια της Τραπεζούντας

29/06/2025 - 9:44πμ
(φωτ.: facebook.com/ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΙΝΤΙΚΗΣ "ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ")
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σιδηρόκαστρο: Με περηφάνια συμμετείχαν «Οι Κομνηνοί» της Σιντικής στην παρέλαση για την 112η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης

28/06/2025 - 10:59μμ
Άποψη του κάστρου στα Ζήλα του Πόντου όπου λέγεται ότι ο Ιούλιος Καίσαρς είπε την περίφημη φράση «veni, vidi, vici» (πηγή: zileturizm.com/zile-kalesi/)
ΠΟΝΤΟΣ

Τα Ζήλα του Πόντου και η περίφημη φράση «veni, vidi, vici»

28/06/2025 - 9:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Glomex)

Πέθανε η δημοσιογράφος Ηρώ Καριοφύλλη

27 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από το 1ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων, στη Νέα Αρτάκη (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Αρτακηνών Κυζικηνών)

4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων στη Νέα Αρτάκη – Για αχαμνόπιτα που δεν χάνεται, μουσικές και πολλά ακόμα

1 ώρα πριν
Η Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου «Ο Ακρίτας» στο 1ο Θερινό Αντάμωμα Παραδοσιακών Χορευτικών Ομάδων (φωτ.: facebook.com/ Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου ''Ο Ακρίτας''»

Ποντιακό χρώμα στο 1ο Θερινό Αντάμωμα Παραδοσιακών Χορευτικών Ομάδων από τον «Ακρίτα» Χαλανδρίου

2 ώρες πριν
Έργο του Schnorr von Carolsfeld (πηγή: commons.wikimedia.org)

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Β’)

2 ώρες πριν
Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Σήμερα η πρόταση του εισαγγελέα για την δεύτερη απόπειρα βιασμού

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Σήμερα η πρόταση του εισαγγελέα για την δεύτερη απόπειρα βιασμού

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Με αίθριο καιρό υποδεχόμαστε τον Χορτοθέρτς

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign