Είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι διανοούμενοι στην Τουρκία που έχουν το θάρρος να μιλούν ανοιχτά, και με το όνομά τους, για πράγματα που στη γείτονα θεωρούνται θέσφατα, απαγορευμένα, σχεδόν δόγματα πέραν πάσης αμφισβήτησης. Ο Αλί Σαΐτ Τσετίνογλου είναι ένας από αυτούς, ασχολείται μάλιστα με έναν τομέα που καίει, την Ιστορία, απειλούμενος καθημερινά από τη νομοθεσία η οποία επιβάλλει φυλάκιση ουσιαστικά για οποιαδήποτε παρέκκλιση από την επίσημη γραμμή.
Ο Σαΐτ Τσετίνογλου, που μιλά ανοιχτά για Γενοκτονία Ποντίων και Αρμενίων, καταδικάζοντας τα εγκλήματα των Νεοτούρκων και των κεμαλιστών, είναι ο κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις της ΠΟΕ για τη Γενοκτονία, στη Θεσσαλονίκη.
Μελετώντας τα Εθνικά Αρχεία της Τουρκίας, ο πολυγραφότατος Τσετίνογλου καταγράφει την αληθινή Ιστορία, όπως μάλλον ποτέ δεν θα την παραδεχτεί η γειτονική χώρα. Αναδεικνύει την πολιτική ευθύνη ιδεολογιών που αναπτύχθηκαν στις αρχές του περασμένου αιώνα μέσα στην πατρίδα του, δείχνει με το δάχτυλο συμμάχους που συνήργησαν στο έγκλημα και προβάλλει στις εργασίες του μια παράμετρο που ελάχιστα έχει μελετηθεί: αυτήν της λεηλασίας των περιουσιών όλων των πληθυσμών που εκδιώχτηκαν από τα τότε οθωμανικά εδάφη. Έχοντας «ξεφορτωθεί» Αρμένιους, Έλληνες του Πόντου και της υπόλοιπης Μικράς Ασίας, Ασσυρίους κ.ά., η νέα τουρκική δημοκρατία πλούτισε από τη μια μέρα στην άλλη.
Στο βιβλίο του Varlık Vergisi (1942-1944) – Ekonomik ve Kültürel Jenosid (Φόρος περιουσίας (1942-1944) – Οικονομική και πολιτιστική γενοκτονία), που εκδόθηκε το 2009 στην Κωνσταντινούπολη, είναι προφανές ότι ο συγγραφέας «βλέπει» και αναδεικνύει και άλλες πλευρές της γενοκτονίας: την οικονομική και την πολιτιστική.
Με την έρευνά του ο Τσετίνογλου βοηθά την τεκμηρίωση και την εξέλιξη της σκέψης στο Ποντιακό, το Αρμενικό και το Ασσυριακό ζήτημα, απότοκα όλα της ατζέντας των Νεοτούρκων.
Σε άλλο κείμενό του, που επιγράφεται «Η ιδέα του ανεξάρτητου Πόντου και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» και φιλοξενείται στη δίγλωσση έκδοση της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας Η Γενοκτονία των Ελλήνων: Το μαζικό έγκλημα στον Πόντο, ο Τσετίνογλου γράφει για τη συμμετοχή των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής στην τύχη που είχε το χριστιανικό στοιχείο της Ανατολής: «Ο γερμανικός ιμπεριαλισμός θέλει μια Ανατολή που θα έχει εκκαθαριστεί από τα χριστιανικά της στοιχεία. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τις άλλες Δυτικές δυνάμεις, την Αγγλία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Ιταλία, αν μελετήσουμε τη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια του Πολέμου και μετά. Δεν είναι αδικία να πούμε ότι αυτά τα κράτη έμειναν αδιάφορα στην εξόντωση των αρχαίων λαών της Ανατολής».
Η Γενοκτονία των Ελλήνων: Το μαζικό έγκλημα στον Πόντο – Μια έκδοση με κείμενα των Ραγκίπ Ζαράκολου,
Σαΐτ Τσετίνογλου και Θεοφάνη Μαλκίδη
Με αριστερό υπόβαθρο, δίχως όμως να ανήκει σε κανέναν κομματικό σχηματισμό, ο Αλί Σαΐτ Τσετίνογλου μιλά για τουρκική προπαγάνδα της Ιστορίας και στο συγγραφικό του έργο αποδομεί την κραταιά ιδεολογία, επιτιθέμενος ταυτόχρονα σε όσους επιδιώκουν τη συμφιλίωση με κάθε τίμημα, ή πολύ περισσότερο τη λήθη, σε όποια εθνικότητα κι αν ανήκουν.
Ο Τσετίνογλου έχει συγγράψει μελέτη για το Ποντιακό Ζήτημα («Pontos Sorunu»)
Σε συνάντησή του με Αρμένιους, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αρμενία για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα αλλά και προκειμένου να παραστεί ως ομιλητής στο Παγκόσμιο Φόρουμ που έγινε στο Ερεβάν, ο Τσετίνογλου τόνισε ότι είναι τιμή γι’ αυτόν να βρίσκεται μπροστά στους εκπροσώπους ενός λαού που επέζησε συμφορών και άνθησε. Διαβάζοντας τις δημοσιεύσεις των ημερών στον αρμενικό Τύπο, τον… ακούμε σχεδόν να βγάζει πόνο και θυμό στη φωνή του όταν λέει: «Αφιέρωσα τη ζωή μου στην αποκάλυψη του κακού. Δηλώνω ότι δεν θα πρέπει να πιστεύουμε το προσωπείο των τουρκικών Αρχών και τις εκκλήσεις τους για φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών. Θα πιστέψουμε μόνο πράξεις».
Ο Αλί Σαΐτ Τσετίνογλου στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία στην Καβάλα, το 2012
Ο Τούρκος διανοούμενος έχει πολλές φορές υψώσει τη φωνή του, μαζί και με τη συλλογική πρωτοβουλία, τη λεγόμενη «Για την ελευθερία της σκέψης στην Άγκυρα», για να καταδικάσει τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζονται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, δεχόμενοι επιθέσεις, οι τρεις βουλευτές αρμενικής καταγωγής, που μάλιστα προέρχονται από διαφορετικά κόμματα: Γκάρο Παϊλάν (HDP), Σελίνα Ντογάν (CHP) και Μαρκάρ Εσαγιάν (AKP).
Ο Αλί Σαΐτ Τσετίνογλου ήταν από τους πρώτους εκπροσώπους και συντονιστές της Τουρκίας στη Διεθνή Αμνηστεία, σήμερα αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πανεπιστήμιο Özgür και την «Πρωτοβουλία για την ελευθερία της σκέψης στην Άγκυρα».
- Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.