Γιατί παντρεύονται οι άνθρωποι; Για να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό οι επιστήμονες διερεύνησαν τα πώς και τα γιατί της κοινωνικής νόρμας του γάμου και της μονογαμίας, και κατέληξαν σε συμπεράσματα που στερούνται, η αλήθεια είναι, νεραϊδόσκονης και ρομαντισμού.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», οι μονογαμικές σχέσεις αναπτύχθηκαν για να αποφύγουν οι κοινότητες τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα και τεχνικές για να κατανοήσουν τις διαφορές στις κοινωνικές σχέσεις και την εξέλιξή τους από τις πρώτες κοινότητες τροφοσυλλεκτών. Την εποχή εκείνη λίγα αρσενικά μονοπωλούσαν το ζευγάρωμα, με μεγαλύτερο αριθμό γυναικών. Στις μικρές αυτές ομάδες όμως τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα δεν είχαν μεγάλη επίδραση στους πληθυσμούς.
Όταν οι άνθρωποι πέρασαν από το κυνήγι στην καλλιέργεια της γης και οι κοινότητες μεγάλωσαν, οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες αυξήθηκαν στα πολυγαμικά δίκτυα.
Χωρίς τα σύγχρονα φάρμακα, τα ποσοστά υπογονιμότητας από τη σύφιλη, τα χλαμύδια και άλλες ασθένειες ήταν πολύ υψηλά. Αυτό οδήγησε, λένε οι ειδικοί, σε αλλαγές στις σεξουαλικές συμπεριφορές των ατόμων και στη μονογαμία.
Νεόνυμφοι σε αερόστατο, στη Λετονία (φωτ.: EPA / Valda Kalnina)
Ο Κρις Μπάουχ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής εφαρμοσμένων μαθηματικών στο πανεπιστήμιο Waterloo στον Καναδά, υποστήριξε ότι «αυτή η έρευνα δείχνει ότι η διάδοση των μεταδοτικών ασθενειών επηρέασε σημαντικά την εξέλιξη των κοινωνικών κανόνων».
«Οι κοινωνικές νόρμες δεν αναπτύχθηκαν σε απομόνωση από το φυσικό περιβάλλον. Στον αντίποδα, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τις κοινωνικές νόρμες χωρίς να καταλάβουμε τις πηγές προέλευσής τους από το φυσικό περιβάλλον. Οι κοινωνικές νόρμες καθορίστηκαν από το φυσικό περιβάλλον. Με τη σειρά του, το περιβάλλον διαμορφώνεται από τα κοινωνικά μας πρότυπα», συμπλήρωσε ο καθηγητής.