Ο Έλληνας πρωθυπουργός με άρθρο του στους Financial Times, υπό τον τίτλο Η Ελλάδα εξέθεσε τους απαισιόδοξους – Τώρα το ΔΝΤ πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει, στρέφεται για μια ακόμη φορά ενάντια στο ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να καταλάβει γιατί το ΔΝΤ συνεχίζει να επιμένει στην αλλαγή του σχεδιασμού των μεταρρυθμίσεων».
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους η Ελλάδα κατόρθωσε να ξεπεράσει αρκετούς σκοπέλους και να επιβιώσει, ενώ εκτιμά ότι «μετά από έξι χρόνια βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, κατά τη διάρκεια της οποίας το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 25%, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή θέτει τις βάσεις για μία σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη».
Και καταλήγει εκφράζοντας την πεποίθηση ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές και ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Στον αντίποδα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε να επισημάνει ότι η ελάφρυνση χρέους την οποία χρειάζεται η Ελλάδα «δεν σημαίνει απαραιτήτως κούρεμα» του κεφαλαίου των δανείων που έχει λάβει. Το ΔΝΤ, πρόσθεσε, είναι ανοικτό στην παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των δανείων και των ομολόγων, της περιόδου χάριτος ή της μείωσης των επιτοκίων.
Παράλληλα άφησε ανοιχτό, για πρώτη φορά, το ενδεχόμενο να περιοριστεί το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και να μη δώσει ούτε σεντ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι «το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά η μορφή της συμμετοχής του μπορεί να διαφοροποιηθεί, ανάλογα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα και την ελάφρυνση χρέους που θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι».
Αυτό σημαίνει πως η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου μπορεί να κλείσει με συμφωνία Ευρωπαίων-κυβέρνησης, όπως επιδιώκει η ελληνική πλευρά, και το ΔΝΤ είτε να ενταχθεί σε επόμενη φάση στο πρόγραμμα είτε να μην ενταχθεί καθόλου.